Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Берое – купа, суперкупа, а  дали не е време за титла!

Берое – купа, суперкупа, а дали не е време за титла!

12-07-2013 Жаклин М??ХАЙЛОВ

В Стара Загора спокойно могат да мечтаят за нещо велико

Жаклин М??ХАЙЛОВ

През май Берое спечели купата на България, преди два дни суперкупата, а защо пък и да не си позволят да мечтаят за требъл с титлата на България след няколко месеца. Паралелите между сега??ния период и времената, в които Берое спечелиха единствената си титла на България, са няколко на брой. Грандовете Левски и ЦСКА и тогава, както и сега са далеч от собствените си стандарти. Ботев Пловдив, който тогава бе основният конкурент, и сега гледа в същата посока. Традиционната футболна провинция тъне в среднячество и посредственост. Новите футболни тигри Лудогорец и Литекс съвсем не са в най-високата си точка на развитие. ?? защо пък не един добре структуриран тим с ясна игрова концепция да няма претенции дори за златните медали!? Още повече че Берое има и уникална публика.
В Стара Загора имат право да мечтаят, след като се оказаха

по-корав отбор от
Левски и Лудогорец

след като два пъти биха Ботев Пловдив през миналия сезон и след като загубиха само два мача през календарната пролет. Най-малкото с постиженията си старозагорци доказват по абсолютен начин, че не са временен фойерверк. В успе??ната им серия няма нищо случайно. От зимата насам отборът върви във възходяща линия, на хоризонта не се задават трусове. Напълно ясен е съставът, с който Берое ще играе в следващия сезон. В никакъв случай като игрови потенциал зелените не отстъпват на който и да било в България. ??мат прилична защита, по-сигурна в центъра и по- проблематична по фланговете. Много сериозна средна линия с четирима португалци, които играят изключително правилно. ?? двама нападатели, които се представят на върха на иначе ограничените си възможностите. Въобще все фактори, които правят Берое много по- комплектуван и изчистен тим в сравнение с евентуалните му конкуренти. Ако всичките тези играчи получават навреме заплатите си, не виждам защо Берое да не се превърне в постоянен фактор в съперничеството за първото място. Особено ако сценарият на първенството е без явна доминация на някой отбор.
Това, в което никой няма никакво съмнение, е, че сега??ният модел на българския футбол не работи. ЦСКА и Левски са в морална разруха, олигархичните клубчета стават лесно ??ампиони, но никой не им се радва освен

собствените им
чорбаджии

Нарастващата сила на Берое и Ботев като че ли е единственият светъл лъч за българския футбол. Защото тук имаме и традиция, и история, и славни европейски страници, и стадиони, които още помнят знаменитите виртуози. ?? естествено венеца на футбола – прекрасната публика.
Чудесно развиващия се тим на Берое обаче го очаква тежък европейски изпит. ?? никак няма да е учудващо, ако за пореден път се докаже на терена, че това, което е предостатъчно, за да направи?? добро впечатление в България, е крайно малко, за да впечатли?? Европа! Защото за истинския футбол се иска и класа. А с играчи като ??ван Караджов, Пенев, Андонов, Христов, Крумов, ??лиев няма как да я придобие??. Таванът им е много нисък.
Но всичко с времето си. Берое по принцип е способен на чудеса. Сега трябва да се порадва на третото отличие, което спечели в рамките на 3 години. Евроучастието е един бонус, който може да донесе само позитиви, тъй като евентуално отпадане няма да е никаква драма. Едно нещо обаче е сигурно – 2013 година ще е изписана със златни букви в историята на този симпатичен и изключително значим за България клуб.