Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Бързай бързо

Бързай бързо

06-04-2013 Желю СТАНКОВ

??ли защо в Лудогорец си помислиха, че за година-две ще станат по-симпатични от Литекс

Желю СТАНКОВ

??вайло Петев днес ще се противопостави срещу това, което трябва да представлява неговият отбор в близкото бъдеще. Той е общото между най-ранния Литекс и ранния Лудогорец, а сега по стечение на обстоятелствата е начело на отбора, който може би неволно копира някои елементи от първите стъпки на клуба от Ловеч.
??вайло Петев бе футболист в Литекс, когато се наливаха основите, а сега е наставник по времето на същия процес в Разград.
Нека не бъдем крайни в прогнозите, но Лудогорец вероятно няма никога да направи на международната сцена това, което стори Литекс навремето. ??зглежда това е голямата болка на инвеститорите в Разград. Случката с Динамо Загреб като че ли им дойде като гръм от ясно небе, дойде им малко в повечко, те се бяха размечтали да пътуват още дълго време с брандиран самолет извън страната. А братя Домусчиеви явно си мислеха, че имат сериозен отбор и даваха признаци, че хич не им харесва да ги сравняват с Гри??а Ганчев.
Съпоставките обаче са неизбежни, защото футбола трябва да го усеща??, някак си да ти идва отвътре.
Всъщност няма??е нищо нелогично новопоявил се отбор да отпадне от балканския гранд Динамо Загреб. Но понеже това стана малко гадничко и съдбата леко се подигра с Лудогорец и ??ефовете ре??иха да си отмъщават. На кого? Ами на всички, които им посочиха гре??ките и продължават да го правят, и на всички, на които не им хареса моделът и начинът, по който бе конструиран тимът от Делиормана.
Още малко сравнение. В началото Литекс има??е квалитетни футболисти – и български и от чужбина. Гри??а Ганчев посредством Цецо Зеленски и другите селекционери бяха селектирали отлични за България футболисти предимно от Албания и Сърбия, които с няколко топиграчи оформиха солиден отбор, който има??е и стил на игра и всичко. Всичко това се разви с участие на футболиста ??вайло Петев, който бе??е в епицентъра на събитията.
В Лудогорец това го няма??е. Треньорът ??вайло Петев направи отбора си от играчи, които са отхвърлени оттук и там и отидоха в Разград, за да дадат нов старт на кариерите си. Селекцията се прави за резервната скамейка, а не за титулярните единайсет.
При Ловеч всеки нов играч означава??е нова фигура в стартовия състав, и то за сметка на някой, който не че е изчерпан, а просто има по-малък капацитет.
Все пак да споменем и за втория фронт. Навремето Литекс има??е сателитна система от верни клубове, които откровено си играеха в полза на оранжевия началник.
Сега няма подобни абонаментни системи. ??грае се мач за мач. Миньор излиза с децата, няма проблем. Но всичко си е пито-платено, няма дългосрочни обвързвания.
Същата работа е и със съдиите. Преди те бяха на хранилка от начало до край. Сега и те са мач за мач. С реферите оправия няма. Древна професия си е това. ??ма?? ли пари, разкрачват се. Малцина са тези като Димитър Димитров-Каубоя, чиято съвест е чиста за това, че не са взимали пари под масата.
Литекс и Лудогорец по отно??ение на „лесни“ мачове и „приятелство“ със съдиите си приличат доста.
Разликата, както споменахме, е в спортно-техническото ноу-хау и поведението на собствениците. В Литекс не се срамуват да си признават горепосочените гре??ки на прехода. В Лудогорец обаче се държат като света вода ненапита и като ги пита?? за липса на феърплей, се правят, че не знаят какво е това и прехвърлят разговора в посока молекулярна биология.
Едно от най-съществените различия в двата модела обаче е подходът спрямо публиката. Гри??а Ганчев дава хляб на немалка част от населението в региона около Ловеч, същото се отнася и за Кирил Домусчиев. В Ловеч обаче никога не е имало фирмени посещения на стадиона, за разлика от Разград.
Не един и два пъти е ставало въпрос за това каква част от жителите на един град могат да бъдат потенциални футболни запалянковци. В Разград обаче оцениха много високо продукта си, и то в разгара на кризата. Ловеч започна със символични цени на входните билети и тази стратегия продължава и до днес. Докато Домусчиеви прецениха, че всичко хубаво си има цена. Окей, но не точно в Разград и не точно сега! Нещо не им се получи на настоящите ??ампиони. Много бързо интересът на феновете спадна. Сяка?? отпадането от Динамо Загреб отряза и ентусиазма на хората на североизток и те изведнъж престанаха да припознават Лудогорец като нещо, без което не могат. През тази пролет, когато хората на ??вайло Петев направиха негативна серийка, тенденцията продължи.
Дне??ният мач ще е показателен за това каква са я свър??или Домусчиеви досега. Своеобразната ревизия ще стане ясна, когато видим състоянието на трибуните. Ако в мача, който може да изстреля Лудогорец към втора ??ампионска титла, не се напълни стадионът, значи Домусчиев трябва да направи рязък завой. ??ли да инвестира в качествени чужденци по подобие на ранния Литекс, или да изчисти и сега??ните и да започне лека полека да освежава състава си с млади български попълнения. ?? така да се изчакат първите плодове от иначе отлично структурираната детско-юно??еска ??кола на Лудогорец. В Ловеч бяха принудени да го направят поради други обстоятелства, но сега вече са за пример.
?? накрая за приходите. Гри??а Ганчев още от първата година бораве??е предимно с конвертируема стока, тоест в себестойността на привлечените играчи влиза??е и калкулация с предполагаема продажна цена. ?? Литекс праве??е сериозни трансфери. До този момент не ни е ясно някой да е оти??ъл с торба пари в Разград, а това няма как да стане, защото в момента футболистите на ??вайло Петев не се котират на пазара. Уж Марселиньо ще??е да хвърля някакви бомби, но в момента цената му е под тази, за която е привлечен.
Оказва се, че разликата е в темпото на развитие. Важното е да не се бърза бързо. Но в Лудогорец не трябва да се отчайват. Ще се опарят един-два пъти, дето се вика, те още нямат превъртени два отбора, през треньорска смяна не са преминали и още много фурни с хляб има да ядат, докато се доближат до Литекс, където вече са гърмени зайци и са сериозни играчи на пазара. Затова и в момента безпристрастната футболна публика изпитва повече симпатии към Литекс като начин на развитие, като визия и като поведение на отговорните фактори.
Така че дне??ният мач в Разград не е просто спортно-технически сблъсък в рамките на 90 минути. Домакините трябва да разберат, че нямат бърза работа и че хубавите неща стават бавно, както го направиха в Ловеч.