Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Елементарно, Батков

Елементарно, Батков

22-10-2013 Желю СТАНКОВ

Левски пак е на същия кръстопът, Йовов започва с гре??ките на Сираков

Ако в Левски наистина си вярват, че гледат в една посока, нека спрат до тук. Ясно е като бял ден, че в клуба текат някакви подмолни процеси. Симптоматични бяха някои уж незначителни събития от последните дни.
Хората, които имат възможност леко на надникнат в кухнята на клуба са сигурни, че новият спортен директор Христо Йовов е избор на по-стария спортен директор ??во Тонев. Бижутера бе назначен за компания на стария спортен директор Наско Сираков с ясната идея, че го готвят да употреба. Е, хубаво го употребиха. Продължава да тегне съмнението, че занапред Христо Йовов ще изпълнява разпорежданията на ??во Тонев, който ще продължава да бъде силния човек. Тонев все още е с неприета оставка като председател на Управителния съвет и дори някой ден официално да бъде обявена някаква промяна, никой няма да повярва. Няма такъв пост „отговорник за стадиона“ в нито един клуб в света.
Двувластието в Левски продължава и ще продължава до пълната победа на комунизма. Това е ясно. Не е ясно до кога ще ни заблуждават, че това не е така. ??злиза след мача Тодор Костадинов Батков, наричащ себе си собственик и казва, че ще реже живо месо и ще гони звездите от Левски. След малко неофициалният представител на другия властови център Христо Йовов отсича, че вярва на тези футболисти. Е, това на какво прилича? Пуснаха довчера??ния играч Бижутера да се репчи на адвоката. Още от първите дни, при първата изнервена обстановка, се издадоха, че не свирят в един оркестър.
От там нататък има ли смисъл да говорим за футбол на „Герена“? Та даже и треньорът Тони Здравков бе избран след консултации и тежката дума на ??епата специални запалянковци. А, извинявайте, може ли нормален треньор да каже, че един от най-скъпите му футболисти никога (!) няма да се научи да играе колективен футбол? Явно може, щом става дума за Левски.
А Сухия дали се вложи в мача и бе??е ли на пистата и духом? Дали е гледал същия мач, който и ние гледахме? ЦСКА му били вкарали елементарни голове. Ако го слу??а човек, който не е гледал дербито, ще си помисли че червените са отбелязали три попадения след някакви рико??ети, върнати топки към вратаря Блажевич или някакви други случайности.
Елементарно ли е ЦСКА да си разцъкат в предмостието и когато Гъргоров уцели момента да даде страхотния пас към Милисавлевич, който супер майсторски и хладнокръвно да елиминира вратаря на сините? Ако тази топка бе попаднала в краката на Димитър Макриев, още ще??е да го боли ръката, защото той ще??е да се спъне и да падне. ??ли пък

да прати топката
извън стадиона.

Къде бе??е в случая неелементарната защита на Левски?
Елементарно ли е при изпълнение на корнер Апостол Попов изведнъж да тръгне от дузпата към точно определено място на линията на малкото наказателно поле на сините и там да цъкне топката с глава във вратата на Левски? Апостол Попов вероятно е правил това заучено положение много пъти на тренировки. На подобни отигравания неслучайно им казват „заучени“, защото се правят докато се отработят. Обаче при ненаучената защита на Левски всяко заучено положение на съперника минава успе??но. Дебнат сините наивници за Мама Сидибе, който бе поставен като стръв, за да отклони вниманието им, а Попов си я вкара лекичко техничничко.
Да, така е, дербитата понякога се взимат само с такива „елементарни“ изпълнения и говорят за майсторството на треньорите. Явно Стойчо Младенов не е спал, докато на „Герена“ елементарно си дремят. Трудно можем да се сетим Левски да а вкарвал гол от заучено положение след като Сержиньо Грийн я забоде с глава във вратата на Гент на „Герена“.
Елементарно ли е трима червени играчи да правят висока преса в последната третина на терена и да създадат числено преимущество за секунди, след което Марсиньо натиска мекотелото Милиев и му отнема топката както фенове на Левски отнеха анцуга на Петев?
Ако Христо Йовов има някаква реална спортно-техническа власт на „Герена“, трябва непрекъснато да обяснява на треньора Антони Здравков някои елементарни неща във футбола. Защото, ако същите голове ги бе??е вкарал Левски във вратата на ЦСКА, те няма??е да са елементарни, а тренирани, отработвани и с много последователност и логика.
Тук е момента да се върнем няколко месеца назад и да посочим голямата стратегическа гре??ка на Наско Сираков. След като стана ясно, че за сините този сезон ще е пълен майтап, написахме че има два пътя – или в отбора да останат вратаря, Вутов, Гари Родригес и най-много още двама или да се докарат такива като Милиев и Туре и да се закърпи отбор, който да гони ??ампионска титла.
Тази титла я искаха предимно Гугутките, защото мнозинството запалянковци нямаха фиксидея Левски да стане ??ампион по случай 100-годи??ния юбилей. Тези, които копнееха титла на всяка цена, изгониха Петев, Сираков и уж Тонев. Другите искаха просто отборът лека полека да заиграе добре. Ако тогава Левски бе изгонил не само четири, а десет скъпи играчи, сега пак ще??е да е на осмо място, но ще??е да е симпатичен на мнозинството. А в момента тази сбирщина не е симпатична нито на едните фенове, нито на другите привърженици. Сираков избра гре??ния път, но както вече споменахме, а и самия той призна, крайните ре??ения, дори в спортно-технически аспект са били на надзора.
А играчите? В такива случаи казваме, че не трябва да стреляме по пианиста, защото той толкова си може. Само, че имаме една забележка. Елементарните Милиев, Старокин, Пинто, Минто, Гари, Мари и другите имат право от време на време да се ядосат, дори да се сбият, да се одраскат, защото това наистина

не е класическа
музика, а футбол.


Ха да видим сега дали Батков ще ги гони елементарно или Йовов ще продължи елементарно да им вярва. Отново ще препоръчаме Бижутера да размисли и да спре да им вярва. Това са хора, които са достатъчно обременени, серията от провали им тежи и ще им тежи винаги докато са със синия екип. В този си вид Левски е обречен, ако ще Тони Здравков изведнъж да придобие знанията на Мауриньо, а Гаджев и Пелето да си я цъкат като Шави и ??ниеста.
Догодина напролет, когато ще има някаква заря и тържествени моменти, Левски ще е припознат на празнуващите запалянковци само, ако 7-8 от сега??ните играчи са на друго място, а в тима бъдат внедрени собствени кадри. Звучи малко популистко, но друг полезен ход като че ли няма.
На първо време на „Герена“ няма място за Гари Родригес и Тони Здравков едновременно. Този неподатлив на колективна игра хлапак или трябва да бъде изпратен при юно??ите, или Сухия да му се извини публично. По-добре като че ли е да се случи първото. С Гари или без Гари Левски все някак си ще се закрепи в първата плейофна 7-ца. ??наче 7 наистина е добро число. Защото сините имат два поредни мача с пловдивските отбори и като едното нищо може да слезнат още надолу. Което генерално погледнато не е кой знае колко важно, ако Батков продължава по този елементарен начин да управлява клуба, който всъщност не управлява. Вчера??ните елементарни глоби потвърдиха това, че адвоката не взима крайните ре??ения. Тоест няма да има рязане на живо месо.