Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Зад завесата на дузпите

Зад завесата на дузпите

21-12-2013 Желю СТАНКОВ


С тези играчи категорично Левски не може да играе сериозен футбол

Желю СТАНКОВ

Левски извади голям късмет при дузпите. Един път съдията спести такава за това, че топката удари в ръката Димитър Макриев, а втори път при така наречената лотария или рулетка сините най-после се превърнаха в движещата се група играчи за сметка на застиналата група футболисти на ЦСКА. Както се казва, победителите не ги съдят, а философът Стойчо Младенов е казал: „Който плаче последен, плаче най-добре.“ Това е футболът, живота продължава, Левски също. Шампанското е отворено, идва Коледа, ще се опияним от успеха и това е. Левски си осигури весели празници и си изчисти пистата към трофея, който ще преследва на всяка цена в следващата юбилейна година. Важно е, че едната калъфка тържествено бе връчена на вечния съперник, а втората могат да я държат съвместно, защото Литекс и особено Лудогорец няма как да бъдат стигнати с футбола, който показаха сините и червените.
Нека обаче надникнем зад завесата на дузпите - неотсъдената и другите. При нула отбелязани гола, което се случва вече в трети пореден мач срещу ЦСКА, няма как да пи??ем оценка, различен от слаб за футболната продукция на тимът от „Герена“(2). Говорим за спортно-техническо съдържание, защото издръжливост и дух има??е. Това не го отричаме.
В студения четвъртък привечер ЦСКА може??е да вкара поне пет гола на Левски срещу най-много един в обратна светлина. Червените няма какво да въртят плочата за неотсъдената дузпа, защото така или иначе това не бе техния ден. Преди да се стигне до ръката на Макриев, ЦСКА може??е да вкара поне три дузпи, в каквито се превръща

всеки корнер пред
вратата на Левски.

Най-големите дърводелци няма да се наредят и реагират така, както го правят сините, когато някой центрира от пряк свободен удар. Сяка?? всички са заложили пари, че съперника ще вкара след изпълнение на корнер - така се държаха Пламен ??лиев и съотборниците му. Един път всички гледат как играч на ЦСКА стреля от упор с глава от малкото наказателно поле, друг път оставят някой да се пробва с крак, но задължително никой от левскарите не прави усилия да отиграе първи топката. Защитата им дантела, вратарят им зрител, както е ставало и друг път. Не им трябва??е дузпа на червените в редовното време, за тях корнерите бяха по-полезни, само че никак не им провървя. Дори при един от редките ъглови удари за сините, ЦСКА направи контраатака, която стигна до завър??ваща фаза. Така, че и обратните корнери бяха от полза за армейците.
Това, че от червения лагер вадят от девет кладенеца вода и заклеймяват всичко, което прилича на съдия, си е техен проблем. Стойчо Младенов няма??е какво повече да иска от този мач, просто късметът не бе с неговия отбор, иначе положенията и стръвта си ги има??е.
??нтересно, ако Левски бе изгубил дузпите, къде ще??е да търси причината за отпадането. Нито съдията, нито мал??анса щяха да послужат на сините за оправдания. Само студеното време ще??е да е някакъв фактор. Отново видяхме отбор, изпълнен от несъстоятелни и неможещи футболисти и тук нещата вече опират до липса на политика и последователност. Първо бе загубата от ЦСКА с 0:3, после бе 0:0, след това 0:0 с дузпи. Голям прогрес! В началото сините нямаха дух и морал, после вече бяха се съвзели психически, а сега пак нищо не играха, но имаха късмет. Добре де, кога Левски ще покаже някакъв футбол срещу ЦСКА и ще вкара поне едно голче? Само едно, едничко. Ей така, да се прегърнат футболистите, да вдигнат трибуните на крака. Кога?
Отговорът се крие в зимната подготовка. Реално на Тони Здравков досега може да му се търси отговорност само за климата в съблекалнята и мотивацията. Те плеснали с ръце, пък се прегърнали, повярвали си и били Лудогорец. А от там нататък?

Все същия
никакъв футбол.

?? като че ли няма кой знае какво значение дали треньор е ??лиан ??лиев, Ники Митов, Йоканович или Сухия. С тази разлика, че последния винаги е временен вариант и гаси пожари. При ??лиан Левски бе плах и предпазлив, но има??е някакви футболни белези, после с Митов пак иху-аху и ентусиазъм, при сърбина всичко бе академично с възпитание и обноски, но без дух. А при Здравков има сила, воля и битка, но все така като преди??ните треньори няма футбол.
Видно е, че нещата опират до така наречения ло?? материал. С тези футболисти Левски явно няма как да заиграе приличен футбол не след една, а след още 5 подготовки и паузи. Въртят ги, един там, друг вляво, трети в средата, четвърти напред. Не става и не става. Футбол няма. ??зказва се онзи ден Дончо Донев, най-главния от всички селекционери и ни хвърля в музиката като ни поднася информация, че бил готов да предложи нови футболисти в зависимост от това какви пари е способен да отдели клуба. ??звинявайте, но колко бру-тални несъстоятелници като Кевин Бру трябва да докара още Донев на „Герена“ и докога ще има тези правомощия? А въпросния Кевин Бру го гледали поне 10 ду??и няколко пъти, според Донев. ?? кои са тези 10 ду??и де, кажете ги. Ама наистина ли го гледахте няколко пъти? ?? какво видяхте точно?
Ако същите 10 ду??и подготвят и следващата селекция на Левски, по-добре е изобщо да не си че??ем езиците. При положение, че опасността от инвазията на нови бру-тални ментета в Левски е реална, тогава какъв е смисъла да обсъждаме ролята на треньора. Догодина по това време вероятно още трима треньори ще са минали през „Герена“, а Тони Здравков между тях ще изоставя ??колата и ще бъде временен вариант. ?? ще връща духа в съблекалнята, после ще прави с ЦСКА 0:0 и ще разчита на късмет. Не е никак редно да съдим докрай треньора на Левски при положение, че той не е селектирал нито един футболист, а само непрекъснато върти наличния си потенциал. Ама защо този бил днес халф, а утре бил защитник? Ами защото в съблекалнята на Левски има

не повече от
петима-??естима

футболисти, които биха могли да играят сериозен футбол, другите не са подходящи и го доказват непрекъснато. Е, тогава как да говорим за нещо различно от покриване на късмета и усмивката на съдбата. Един път на Здравков му върза в Разград, един път му върза с ЦСКА. Ами напролет? Пак ли на това ще разчитат в Левски или най-накрая ще започнат да правят футбол по правилата. Като гледаме обаче кой движи селекцията, съмняваме се, че сините ще изглеждат по-добре. Ясно е, че пари няма, ясно е, че скоро няма и да има. В отбора е пълно с непродаваеми играчи и е време поне малко от малко да се огледаме и да видим, че няма как повече да се черпи вода от пресъхнал извор. Затова Христо Йовов трябва да извади големия тефтер, после да посегне към големия нож и наистина да почне да реже живо месо. С тези футболисти сериозен футбол не се получава, Бижутера е наясно с това и сега му се пада ред да поработи на високи обороти.