Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

За Левски лечението ще бъде дълго и мъчително

За Левски лечението ще бъде дълго и мъчително

03-08-2013 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Пет години зулуми не се оправят за един ден

Жаклин М??ХАЙЛОВ

Най-големият проблем около плачевната ситуация в която е поставен футболен клуб Левски, е че никой не поставя точната диагноза. Тези отгоре постоянно се опиват от собственото си мнимо величие и застават зад индулгенцията, че са осигурили пари и благополучие. Тези отдолу са вкарани в някакъв абсолютен театър на абсурда, един ден феновете се качват в рейса и им удрят ??амари, след това с два случайни гола и доста съдийска аванта, стават герои. После след един случаен автогол се превръщат в мър??и, които дори не подозират за какъв велик отбор играят и колко тежи синята фланелка. Водачите на феновете, които от известно време ( б.а .- това време съвпада с идването на ??во Тонев) са на издръжка, роптаят до едно време, после отново си припомнят, че като истински левскари преди всичко са длъжни да поддържат отбора в трудни моменти.
Въобще в Левски е забъркан тежък микс от лъжи, интриги, спекулации, всякаква нечистотия. Не случайно чистите хора си тръгват омерзени от стадиона! Натрупвана дълги години, но в особено големи размери в последните 5 години.

Един човек е наясно с проблема

?? той се казва Наско Сираков. Не случайно го върнаха в Левски, пренебрегвайки огромната си непоносимост към неговия талант и величие. Естествено би било добре голям отбор като Левски да не е поставен в зависимост от един човек. Всички опити да бъде намерена алтернатива на Сираков доведоха до плачевни резултати. ?? вкарването на фамалията на Сивия Кардинал на „Герена”, и назначаването на Боримиров, и дългите напъни да се направи от Гонзо някаква реална конкуренция на Наско. С провал завър??иха и амбициите на локомотивеца с червено сърце ??во Тонев. Футболен клуб Левски бе превърнат в опитно свинче, върху което бяха произведени всякакви експерименти. Резултатът е ужасяващ. През 2006 година четвъртфинал в Лига Европа и влизане в групите на Шампионска лига. Седем години по-късно отпадане от ??рти?? в най-предварителния кръг. Четири години без нито един трофей. Левски е на болнично легло. На системи!
?? ето че професорът по футболна медицина се завърна. Болният е толкова сериозно запла??ен, че вече е необходимо намесата на светило. Кой друг ако не Сираков, който безспорно е номер едно като футболен ръководител за последния четвърт век. Човекът на мъдрите ходове и верните ре??ения. Засега той ги знае, но не ги казва. Стратегия, която той заяви още на встъпителната си пресконференция. Първо, отказа се да се рови в миналото, макар, че спокойно може??е да натрие носа на мустакатия човек до себе си. ?? второто, по-важното, каза нещо, което малцина в тази държава могат да разберат и осмислят. В прав текст думите на Наско бяха – „Знаете, че мога много да говоря, без нищо да кажа“. Е, тези думи са най-съществените. Засега Наско много говори, но нищо не казва. А истински ще започне да говори с това, което ще направи в клуба.
Нещата са толкова фатално объркани, че няма как да се оправят за ден, два, месец или дори година. Очакванията, че в следващия мач зае??ките сърца изведнъж ще станат лъвски и сините ще покажат някакъв извънземен футбол са празни надежди. Феновете правят голяма гре??ка като се сърдят на отбора и футболистите. По този начин само вло??ават повече нещата. Момент – това няма нищо общо с изначалното правило, че фенът е най-важният коректив. Сега обаче е такъв момент, че и феновете трябва да поемат отговорност. Защото в последните 5 години действията им съвсем не бяха безукорни. Не може само да иска??, трябва и да знаещ какво иска??. Няколко фрапиращи примери. Къде бяха феновете, когато на 8 май 2008 Тодор Батков извър??и исторически поку??ение срещу любимия им клуб, отстранявайки извънземния дует Сираков – Стоилов? Тогава те май се надяваха, че след идването на Вили Вуцов, Левски ще стане още по-силен. Е, всяка наивност се наказва. В случая с нелицеприятната гледка от последните 200 мача на отбора. После, защо феновете императивно не заставиха ??во Тонев да приеме условието на Станимир Стоилов тандемът със Сираков да бъде възстановен? Защо Тонев трябва??е да разиграва цирковете с оставката, а само година по-късно така или иначе опря пак до Наско. Но без другата важна част от тандема. Защо винаги феновете допускат в Левски да се вземат неправилните ре??ения? Ако намесата е навременна, няма да се стига дотам да раздават ??амари в автобуса, играчите да бягат от тях на аерогарата и така- нататък.

Сираков знае, че лечението

е дълго и болезнено. Проблемът на Левски в спортно-технически аспект е един-единствен. Футболният материал събиран през последните 5 години е някакъв тюрлю гювеч. Няма никаква систематичност, селекции са правени по най-различни критерии а понякога и без такива. В отбора има играч още от времето на Боримиров и Велев, които имаха едни виждания за футбола. Голяма част от футболистите пък са привлечени от гениалния стратег Георги ??ванов – Гонзо. ??ма и такива докарани по времето на Тонев. ??ма бисерчета, останали от ??лиан ??лиев и Николай Митов. Въобще подборът на играчи е правен по най-различни критерии, но без да се вземе предвид най-важният – съвместимостта им на терена. През 2005 година може да не са били чак такива големи звезди, но всеки бе паснал като дялан камък. Защото цялата селекция бе санкционирана от един човек – Наско Сираков.
Защо нещата не могат да станат бързо? По една проста причина, от сега??ния отбор трябва да останат половината играчи. Критериите, кой да остане и кой да си тръгне, не са хич лесни. Но, тези които останат ще играят в следващите 4-5 години ре??аваща роля в отбора. От друга страна, тимът ще бъде попълнен с другата половина от нови играчи, които трябва да бъдат подбрани много внимателно. Това Сираков ще стори с двете предстоящи селекции - през зимата и през следващото лято. ?? едва тогава, Левски вече ще има отбор.

Къде в цялата история

е Слави??а Йоканович. За него има една добра, и една ло??а новина. Добрата е, че работи с най-добрия – Наско Сираков. Това означава пълна подкрепа за всяко негово действие и пълна коректност и лоялност. Слави??а вероятно не знае, но Наско Сираков стои до последно до своите избраници за треньори. Тръгна си след уволнението на Муслин, направи го и с Мъри Стоилов. Няма съмнение, че Наско ще потрети това упражнение ако се наложи и с Йоканович. Доверието на Сираков към Йоканович обаче означава и максимални усилия на бив??ия играч на Челси. Той създава впечатление на ерудиран, точен и много прям човек. Но единственият му ??анс да успее в Левски е ако направи железен тандем със Сираков. Останалата част от ръководството са там само за да пречат. Те всъщност дори не са наясно със себе си, дали биха се радвали повече на успеха, или на неуспеха на тандема.