Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

За какво мига червената лампичка

За какво мига червената лампичка

03-07-2012 Ники АЛЕКСАНДРОВ

6 сериозни проблема в ЦСКА – точно в този моментНе, тук няма да стане въпрос за лицензи, за дългове към НАП или към Черноморец, за сделки с Гри??а Ганчев, с “Газпром” или с турски банки. Това са събития, надхвърлящи далеч границите на чисто спортно-техническите проблеми, на нещата около съблекалнята на отбора. Разбира се, никой не е казал, че са маловажни и за тях не бива да се пи??е, напротив. Просто не бива да се смесват, пък и голяма част от онези, уж грамадните и важни, неща се оказват или кьорфи??еци или неща от обозримото бъдеще. А тези, за които сега ще стане дума пък често са подценявани, често са незабележими именно в сянката на „голямата новина”. Но все едно да не се строят къщи в земетръсни зони по света, тъй като рано или късно ще бъдат пометени от поредния трус. ??ли пък в онези американски щати, където ежегодно вилнеят урагани – те отминават, хората наново си построяват къщурката, знаейки, че онова са неща отвъд тях, те са дело на природата. Нека се случва каквото има да се случва с ЦСКА – другата седмица, следващия месец, до края на годината или след една петилетка, но на 19 юли отборът на Стойчо Младенов излиза в първия си официален мач за сезона. Най-вероятно срещу азерите от Баку. А спортно-техническата къщичка все още не е докрай подредена, не е измазана отвън, не е доизкусурена.

Проблем №1:
Вратарският пост

Още в края на миналия сезон две неща вървяха ръка за ръка. Шампионската титла и Раис М`Боли. В смисъл – ако тя бе спечелена, алжирецът остава??е. Ако ли не – както и стана, той си тръгва??е от „Армията” за втори път. Не случайно започваме именно с №1 във футбола, явно в ЦСКА не са чели футболния буквар, за да са наясно, че добрият, стабилният вратар вече е половин отбор. В тази връзка, когато такъв липсва дълго време, става проблем. А ЦСКА изкара близо 2/3 от цялата лятна подготовка едва с двама вратари. ??гралият дълго време ролята на резервен, дори на трети вратар Благой Макенджиев и младокът Господинов. Сяка?? всички в щаба бяха на път да си отдъхнат, че поне за тръгването в Турция ще има добро ново име, но Мату?? Козачик се провали на медицинските тестове и така ЦСКА се отказа от привличането му. Всичко пропадна. Светкавичната реакция с привличането на чеха Тома?? Черни се забави точно седмица, преди той да се появи в лагера в Караджасу часове преди първата контрола. Значи за тези оставащи две седмици и малко Черни трябва да се запознае със стар??и треньора, с треньор на вратарите, със своите нови съотборници и да научи един приличен набор от думи, на какъвто език се прецени, че е добре да стане това, за да може да ръководи отбраната. Остава да разберем дали ще успее, но забавянето с намирането на страж за ЦСКА може в един момент да се окаже фатално. Ами ако на Черни не му потръгне?

Проблем №2:
5 бранители за 2 места
??деята с привличането на холандеца Сивард Спрокел бе той да заиграе като твърд титуляр в центъра на отбраната. ??менно Спрокел в момента е перлата в лятната селекция на ЦСКА. Така че формулата трябва да придобие следния вид - ако приемем, че едното титулярно място в средата на защитата е запазено за него – 4 бранители остават да се борят за… едно място! Тук вече става по-любопитно. Апостол Попов, Ангел Грънчов, Костадин Стоянов и Пламен Крачунов трябва сериозно да се поизпотят, защото ще се борят за едно място. Стойчо Младенов вече тръгна да улеснява задачата с поставянето на Стоянов на позиция ляв бек. Всъщност нека не забравяме, че играчът действа??е именно на тази позиция по време на първия си сезон в ЦСКА. За него самия след може би най-ко??марния сезон в кариерата му е по-приемливо да се откопчи от тази голяма група мераклии за мястото до Спрокел. Но при всички положения футболисти, играли в даден период като незаменими титуляри, ще трябва да си спомнят с носталгия за тези времена.

Проблем №3 –
Кондиционният треньор

Всъщност до този момент ЦСКА няма такъв! Може късно снощи да е пристигнал, може би днес или утре, но само след две седмици отборът почти няма да има нужда от такъв. Навлизането в състезателен режим „мачове-възстановяване” може да стане и без подобен специалист. Така и не стана ясно докрай защо Роко Перота не се завърна или защо не бе привлечен веднага друг на негово място. ?? най-вече още за първия планински лагер в Боровец, където треньорът остава винаги в сянката на кондиционния специалист. Там е неговото време за изява. Сега и да идва някой – след дъжд качулка.

Проблем №4 –
6-7 дефанзивни
халфове. Защо?

В средата на терена в схемата на ЦСКА ситуацията е още по-странно разпределена дори от тази при централните бранители. Реално има ??естима налични вътре??ни полузащитници, а истински изразен разиграващ халф липсва. Капитанът То??ко Янчев, Николай Дюлгеров, Коста Янев, Петър Стоянов, лекуващият се след операция Борис Галчев (б.а. – очаква се все пак той да бъде продаден) и все още липсващият Адам Вас. Пък и точно унгарецът като евентуално трансферно попадение пропуска вече неприятно дълго време от подготовката. ??зли??но голяма концентрация на еднотипни футболисти в тази зона. А тук може с успех да играе и Абел Анеси. Значи, ако приемем идването на Адам Вас за сигурно и ако Галчев все пак остане в отбора, то Стойчо Младенов реално ще може да разчита на 7 футболисти за две позиции в предмостието на отбраната. Твърде много количество и твърде малко качество. С изключение на Анеси и може би Адам Вас.

Проблем №5 –
Централните
нападатели

Стойчо Младенов продължава да работи с едно наум: „Жуниор Мораес не го броя”! Възможността звездата на ЦСКА да остане е почти нулева и нищо чудно за кой ли път да бъде прожектиран следният филм: След края на всякакви лагери и контроли се продават двама-трима от титулярите, от тези, които са били ползвани в двубоите, и изведнъж броени дни преди първия официален мач се оказва, че трябва да се сглобява нов отбор. Било то от наличните останали играчи, било то от придо??ли в последния момент нови. Това е запазената марка на ЦСКА от много време насам. Последният случай бе с Ми??ел Платини, пратен в Динамо Букурещ две седмици преди старта на първенството. Преди две години пък Гранден бе продаден на Блекпул непосредствено след старта на сезона. Сега въпросът е в евентуалните заместници на Мроаес, с които разполага Младенов. Все още енигматичният Шеридън, Станко Йовчев и до??лият на проби Масимо Кода. Всички заедно накуп не достигат и една трета от класата на бразилеца. Кой всъщност ще вкарва головете за ЦСКА? Няма начин, клубът трябва да вземе нов централен нападател с част от парите по сделката за Мораес. ?? вероятно ще го направи.

Проблем №6 –
Спортен директор

ЦСКА избута половин първенство без такъв. ??зкара голяма част от подготовката също така без наличието на подобен род директор. Сега на хоризонта се задава изключително рисковият фактор, наречен Рудолфо Ваноли. Той никога през живота си не е бил директор. Ама никога. Ще сефтоса в България да види що е това да бъде ??еф на нещо. Бил е треньор на изключително скромни местни тимове. Да, европеец, вероятно със съответния манталитет и подход, но при всеки случай влиза на тъмно. Ама на много тъмно. Шефовете на ЦСКА също влизат в непрогледна, тъмна стая с този си ход. Никой не знае какво ще изскочи накрая. Сигурно е, че в началото ще има притеснение от страна на хората в щаба, ще има напрежение. Ето това е причината да поставим този проблем към тези с чисто спортно-техническа насоченост. Всъщност засега за Ваноли просто няма какво повече да добавим. Той е в ролята на извънземен, когото тепърва ние, свикналите със земната атмосфера ще оглеждаме. Пък да видим какъв ще е краят! Ясно е едно – ЦСКА трябва да има спортен директор. Въпросът е в избора на подходящия човек.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар