Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Сините си повярваха, но хаосът продължава

Сините си повярваха, но хаосът продължава

27-11-2013 Желю СТАНКОВ

Връщането на духа и 4:1 над Литекс е малък проблясък, а план за развитие липсва


Колко малко му трябва на човек, за да е щастлив. Особено ако този човек се казва Тодор Батков. Една гръмка победа срещу Литекс и всичко е наред. Кризата вече е в минало свър??ено време, в съблекалнята пак се говори за премии, Коледа наближава, ще се лее руйно вино, независимо дали ще е от Пещера или от Сливен. Важно е да има.
Реално погледнато, време бе??е късметът да влезе в съблекалнята на „Герена“, а после и на терена. В много от загубите на Левски в последните месеци щастието бе навсякъде на друго място, но не и със сините. В събота левскарите вкараха всичко, което има??е да се вкарва, а съперникът изпусна всичко, което може??е да се изпусне.
След 4:1 над Литекс не са ти нужни от новите дъвки, защото и без тях дъвче?? и ди??а?? по-леко. Само че истината е малко по-различна, колкото и субективно понятие да е тя. Ако си вперил поглед само и единствено към стадион „Тича“ в края на тази седмица и нищо друго не те интересува, ти си супер. За този стадион не ти трябва да тренира?? нещо специално като тактика. Наема?? един треньор по хокей и един по ръгби и това ти е стратегията за седмицата. Каквото и да стане в събота във Варна, Левски ще е победител, защото, позволете ни да прогнозираме – футболистите на сините ще се вложат в мача, ще се раздадат, ще проявят характер, ще покажат дух и непримиримост, ще са пределно концентрирани, максимално мотивирани и други такива. А ако Левски някак си отмъкне трите точки, на „Герена“ вече ще се говори за преобразения за кратко време отбор. Ще се говори за Сухия, който няма да е толкова сух, и изобщо ще настане еуфория, каквато липсва от много време насам.
Това всичкото ще е много добре и за запалянковците, които в последните седмици намират самочувствие да спорят с опонентите си по цвят и идеология. ?? всичко бавно и славно ще доведе до това синята публика да се активизира и да отиде на реван??а за купата с ЦСКА на 19 декември. ?? ако Левски вземе да елиминира големия си съперник, ще станем свидетели на синя зима. Освен Синя Коледа и снегът ще стане син, одеждите на добрия старец също, а и елхите вече няма да са зелени, защото синьото ще е на мода.
Това можем да видим, ако на „Герена“ всичко е мач за мач и се работи на парче, каквато всъщност е политиката на клуба от години насам.
Ако в Левски има някой или група хора, които имат свежи идеи за излизане от кризата, е хубаво да започнат да я пускат в действие. ?? при двата финансови варианта

има начини за
правилно действие

Ако има пари – вижте Лудогорец. Ако има малко пари – вижте Литекс. А Левски притежава и безценен капитал като история, традиции, публика. Значи има начин да сработи или моделът с многото пари, или този с малкото пари. Само трябва да има стратегия и последователност.
Ясно е, че парите са основен фактор във всяка икономическа структура, а Левски е акционерно дружество и има нужда от „гориво“. Но независимо дали Тодор Батков ще кърпи положението с 5-6-7 милиона лева годи??но, които излизат от неговия джоб и гарантирано потъват в селекция, заплати и всякаква поддръжка, или ще има съдружници, които менят намеренията и настроенията си в зависимост от политическата обстановка в страната, синият клуб трябва да има план за развитие.

В момента такъв
по-скоро няма

??ли ако има, ние не знаем за него или не виждаме нищо. Ако има??е дългосрочна програма за развитие, би трябвало на „Герена“ да се извър??и плавно и постепенно освежаване на клуба като структура и на Левски като отбор. Не е редно на всеки три месеца да има нов директор, нов треньор, нов ??еф на ??колата… Това не трябва да се случва в един сериозен клуб с нормално мислене.
Съвсем в реда на нещата ще е утре Тодор Батков да се събуди с лице към възглавницата и да уволни Христо Йовов, защото много говори по телефона с ??во Тонев. ?? после новият директор да си доведе нов треньор, който да си направи състав наопаки, Сухия да се върне в ??колата и да промени това, което Кирил ??вков се е опитал да въведе, и общо взето всичко да си върви както досега. При липса на ясна визия за бъдещето едно 0:0 с ЦСКА и 4:1 над Литекс ще си останат незначителни като пакетче солети в месарски магазин.
Никакви юбилеи и празненства не трябва да отклоняват вниманието на синята общественост от перманентните проблеми на клуба. В клуба има бъркотия, а в отбора има хаос, който от време на време леко се изпарява, за да се възстанови от само себе си. Левски се финансира незнайно как, ние само виждаме, че се наливат и се харчат едни пари. Днес има пари за Кевин Бру и Жоао Силва, утре спираме издаването на клубното списание, което като разходи е пари за семки на Тодор Батков. Но както се казва, въпрос на разбиране и футболна култура.
Отборът си е все същият неясен и като потенциал, и като игра. Два проблясъка на Старокин и Даниел Димов не могат да компенсират липсата на качества не само на тях, но и на много от останалите, за да носят те фланелката на Левски.
На този етап положението си е същото, както и през последните година-две. В Левски няма пари, има неясни спонсорства. Батков ни казва, че е собственик. ??во Тонев продължава да е председател на Управителния съвет, отборът има дебалансирана селекция и нелогична политика при подбора на кадрите. Чат-пат някой си тръгне и дойде друг. Отборът чат-пат бие, чат-пат пада и от време на време играчите си подават топката смислено повече от 3-4 пъти. Летаргията си е същата. ?? дори онзи ден Литекс да бе??е победил Левски с 4:1, всичко ще??е да си е същото. Само интервютата след мача щяха да са малко по-различни. ??наче тази седмица ще??е да си протече по същия начин, следващият месец също. Разликата сега е, че някои хора си повярваха. Но те не са много. ?? не си вярват истински.