Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Спасението на ЦСКА  започва от промяна в състава

Спасението на ЦСКА започва от промяна в състава

19-04-2015 Стоян ГЕНОВ PR АГЕНЦИЯ КОТА

Червените трябва веднъж завинаги да приключат
с чуждестранните ментета и да заложат на българското

Дайте да говорим за футбол – така преди няколко дни старши-треньорът на ЦСКА Галин Иванов отвърна на въпросите на журналисти за финансовото състояние на клуба. Покрай цялата суматоха и неяснота на „Армията” думите му прозвучаха нелепо, но оздравяването на ЦСКА наистина може и трябва да започне от спортно-техническата част.
При всеки свой престой начело на отбора Стойчо Младенов оставяше тежко наследство за следващия наставник. Така е и този път. Лудост, безразсъдство, подигравка е в условията на тежка финансова криза в клуба да разполагаш с 18 чуждестранни състезателя при това със съмнителни качества. Към момента приносът на 90% от тях е не просто нулев, а дори отрицателен. След две-три години никой няма да си спомня за Дивиш, Супусепа или Бъркляча. Амансио Фортес? Този няма да запише и една минута игра. Всъщност, след време сигурно ще си припомним за съществуването на тези „герои” покрай някой нов съдебен процес срещу клуба за сериозна сума. Спорно е присъствието в титулярния състав и на Кукоч, Оршулич, Сънди, Луис Суарес, а и на капризните Тони Силва и Жуан Фелипе, които един мач играят силно, а в следващите два са неузнаваеми. Всички гореизброени са сред най-добре възнаградените играчи от настоящия състав.
Видно е, че ЦСКА се нуждае от спешна българизация на отбора. Галин Иванов вече даде индикации за това, като оставя на пейката или извън групата чуждестранните разочарования.
Не са малко обаче противниците на идеята ЦСКА да се върне към българското. „С чужденците Стойчо водеше в класирането, ако ги сменим с български играчи ЦСКА ще играе във втората шестица” – така твърдят критиците на този модел. Хубаво е обаче те да се запитат къде играят Литекс, Берое, Локомотив София и Ботев Пловдив, в които има предимно български футболисти? И дали тези отбори не надиграха интерконтинеталните армейци.
Младите играчи не били готови за ЦСКА? Е как някога ще станат готови, като на тях не се дава шанс? Няма как да пратиш Григор Долапчиев в македонски слабак, после в аутсайдера Хасково и да очакваш да се върне готов за ЦСКА. В тези отбори едва ли е получил и пет точни паса, те не атакуват, а се защитават, как ще се развие там?
Добрите български играчи стрували много пари? А колко „скъп” излезе Ивайло Чочев на ЦСКА? Колко инвестира и колко спечели от Спас Делев клубът? Тази теза просто не издържа, защото с доста български клубове може да се постигне договорка за привличането на играч срещу процент от последвала продажба, а има и млади футболисти с изтичащи договори... ЦСКА спечели 1,2 млн. евро от трансфера на посредствен състезател като Делев в Мерсин. Последният юноша, наложен в състава – Александър Тонев също вкара в касата на клуба много сериозна сума от трансферите си в Лех и Астън Вила. Голям приход донесе и Ивайло Чочев. Излиза, че младите български играчи не само не струват скъпо, а напротив – носят огромна финансова полза за ЦСКА. Само че сметката не излиза, защото тези пари след това се плащат за комисионни на чуждестранните ментета и техните мениджъри.
Реалностите във футбола са такива, че ЦСКА не може да играе без чужденци в състава. Това никой не го оспорва. Но клубът трябва драстично да намали бройката им и да задържи само тези, които могат да вършат работа, вдигат класата и внасят някакво разнообразие в играта. 6-7 чужденци са напълно достатъчни. Ама такива стрували пари и нямало да дойдат да играят в България. Напротив – Гай и Маркиньос са чужденците с най-много мачове в историята на ЦСКА, а и двамата пристигнаха в българското първенство без за тях да се плати почти нищо. Те дойдоха в А група, когато бяха на по 20-21 години. Просто ситото, през което минават чужденците трябва да е като за брашно, а не като Стойчовото – с дупки като рибарска мрежа.
ЦСКА има един единствен път на развитие оттук нататък, независимо дали през следващия сезон ще играе в евротурнирите и този път води към българския пазар. Един-двама юноши, няколко новопривлечени млади играчи от български отбори, няколко ветерани като Тунчев, Вальо Илиев, Иван Стоянов и Гъргоров – около това трябва да се изгради новият отбор. И с не повече от 6-7 чужденци. Промяната на принципите, по които се гради съставът, не търпи отлагане, защото тя ще даде тон и на промяна в организацията на клуба. Внасянето на ред в състава ще бъде знак не само за феновете, но и за потенциални инвеститори, че клубът не се е отказал да се бори за спасението си. В противен случай ЦСКА ще остане в омагьосания кръг на нови и нови „спасители” с техните протежета, след които клубът става все по-разбит. А повече май няма накъде.

Коментари

напиши коментар
  • http://forum.gong.bg/gong/viewtopic.php?f=46&t=188229 - инфо за интересна онлайн футболна игра
    --- @ 10-05-2015 16:13

Напиши коментар