Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

С Гонзо или не – нека да ре??ат акционерите

С Гонзо или не – нека да ре??ат акционерите

12-03-2015 Желю СТАНКОВ

Сега е моментът новия Управителен съвет на Левски да взема важни ре??ения

Така както се случва някой да стане ??ампион в момент, в който не играе мач, а това правят други два отбора, така е възможно и някой да изпадне при същите независещи от него обстоятелства. Нещо такова в момента е надвиснало над главата на Левски. Разбира се, че не става дума за слизане в Б група, но втората плейофна ??естица до края на сезона ще е нещо подобно. ??ли междинно. Нека го наречем АБ група или по-скоро А отрицателна, каквато е терминологията при кръвните групи.
Левски е сериозно разкрачен межда А положителна и А отрицателна футболни плейофни групи. А какво ще стане, вече (почти) не зависи от сините. Защото те са способни дори да не бият Марек на „Герена“. Знаем, че най-сигурните мачове за левскарите всъщност се превръщат в най-несигурни.
Въпросът, който вече поставен на масата е: Дали е морално левскарите да стискат палци за ЦСКА срещу Ботев и ако „да“ – това предателство и подмяна на ценностите ли е?
??наче е вън от съмнение, че погледнато спортно-технически с този отбор мястото на Левски е точно там, където се намира тимът в момента - седми. А 7 бе??е добро число…
Дори ако погледнем още по-реално на нещата можем да извадим от актива на сините точки заради съмнителни победи като примерно тази над Ботев на Коматево с 3 безответни гола. ??ли пък Хасково на два пъти. Но понеже и другите не са цвете за мирисане по феърплей казуса, приемаме че всички точки на Левски са спечелени честно.
Нещата обаче задължително се разглеждат от няколко аспекта – от кой е виновен за това, че Левски трепери за мястото си в група „А плюс“, до защо този някой защо не си подава оставката, и се стигне до неминуемото – а сега накъде.
Виновен е Гонзо, така ли? Не, Гонзо си е Гонзо, такъв, какъвто си го знаем. Той свали екипа, облече директорски костюм, после сложи треньорски анцуг, сега пак е само ??еф и през цялото това време (с малко изключение – Черно море) Георги ??ванов си е такъв, какъвто си го знаем. Ако той има??е малко достойнство, ама такова като на повечето хора, а не както той си го разбира, отдавна да е направил нещо много добро за любимия си клуб – да напусне Левски, пи??ейки оставката си. Но понеже през годините той доказа, че тази работа не е за него (без да се впускаме в подробности „защо“ – те са ясни), не трябва да очакваме оставка. Оставка не се дава когато вече няма накъде, а когато все още има изход, но някой друг трябва да го намери.

Сега вече изход няма.

Това да чака?? ЦСКА да ти спаси сезона е едно от най-големите падения на Левски в историята. Не говорим за точки и плейофни групи. Подигравка с феновете е да чака?? най-големия враг да ти помогне, па макар и косвено. Много от тях тези дни се кълнат, че искат сините да играят в група „А минус“, отколкото след това цял живот да търпят подхвърляния от другия лагер, започващи с „ако не бяхме ние“.
Толкова за моралната част на нещата. Минаваме към материалната. Новината от последните месеци, свързана с Левски и пряко касаеща спортния директор е, че съдбата му може да бъде ре??ена от запалянковците. Да, точно така – феновете могат да ре??ат дали Гонзо ще продължи да работи на поста си.
Тук мислите трябва да се канализират пак в две направления – моралното, защото Георги ??ванов е легенда и силна фигура в новата история на клуба, и материалното, защото същия Георги ??ванов доказано с цифри постоянно и методично дърпа Левски към ямата с дълговете поради недалновидната си цялостна стратегия.
Нещата опират не до това какви заслуги Гонзо е имал преди, а какво прави сега и какво евентуално би направил занапред.
Защо запалянковците ли? Ами в момента Тодор Батков не може ей така като допреди 2-3 месеца да сведе на футболната общественост, че Гонзо е уволнен. Това няма как да стане и още по-добре за Батков – така вече той е сух и няма кой да му търси отговорност. Ето ви Управителен съвет, питайте ги тях. А и ако случайно адвокатът ре??и да действа както досега еднолично през главата на УС, ще стане голяма патардия и всички благи приказки за единство и нова формула на управление ще отидат в ко??чето.
Добре знаем, че в УС има сериозно, дори много сериозно присъствие на феновете посредством квоти на две от най-сериозните организации. Същите тези организации имат голяма членска маса. ?? колкото и да е несериозно на пръв поглед като идея, за нула време може да се направи

нещо като рефередум

или допитване до същата тази членска маса, част от която гордо нарича себе си акционери. А акциите са с право на глас. Въпросът е ясен: С Гонзо или без него? Нека гласът народен да бъде взет под внимание, защото все пак именно това означава ??ироко мнозинство и максимална обективност. Всеки запалянко да си помисли дали Георги ??ванов може да въведе ред и да вкара отбора в пътя.
Ето го първия ребус пред новия УС. Няма нищо сложно, няма нищо драматично. Не е фатално, ако Левски доиграе сезона в отрицателната А група. Вярно, че ще се изгубят много пари и доверие, но пък ще се направи един вид пречистване, което трябва??е да стане отдавна.
Фатално ще е ако Левски продължи всеки месец да трепери както финансово, така и спортно-технически. Защото този сезон изпадането в „А минус“ може и да не се случи, но при тази политика всяка година по това време сините ще са на границата между „А плюс“ и „А минус“ и пак ще чакат някой друг да ги спаси. Да, такива са реалностите, защото на този етап не се вижда как сините изведнъж ще станат по-богат и организиран клуб от тези, които в момента са от първо до ??есто място в класирането. В Локо София ли, в Берое ли, в Литекс ли или в Ботев са по-високи заплатите? ??ли се харчат чували с пари за селекиця. ??ли в ЦСКА? Не, просто в Левски някой или не може да смята, или не му е ясен футбола. ?? ако досега този някой бе ма??инист, сега вече пътниците имат право да дръпнат внезапно аварийната спирачка и да кажат: Така повече не става! Защото нали Левски е над всичко и над всички. ??ли има един-двама, за които това не важи.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар