Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Това синьо  е обречено

Това синьо е обречено

12-10-2013 Желю СТАНКОВ


??зводите след падането на маските в Левски


Желю СТАНКОВ

На пръв поглед в Левски се състоя някаква битчица за нов треньор, но като падат картите една по една виждаме, че всъщност се провежда война за власт.
Покрай нея научихме и презимето на Тодор Батков, който си представи, че се намира в съдебна зала и с трите си имена едва ли не се закле, че той е собственик на огромен процент от акциите, а останалите процентчета са разхвърляни в над 130 дребни акционери.
Проблемът на Левски, а и на ЦСКА е, че тези два клуба не функционират според изискванията на новото време в България, а и не само в България.
У нас в момента виреят клубовете от типа фирми, каквито са Литекс, Лудогорец и донякъде Ботев, а клубовете от типа, каквито са Левски и ЦСКА чисто и просто живуркат, давещи се в собствената си несъстоятелност като модели.
Да минем малко към дребнотемието. Тодор Батков се води собственик на акциите, но дали той е собственик на ре??енията, с които се ръководи клуба, е спорно. Според Наско Сираков адвокатът е притежател, но не и ръководител.

Нещо като
министър
без портфейл.

Вижте това разминаване: Батков взима ре??ение за уволнението на Йоканович, с което самия Сираков не бе??е съгласен (самият Наско трябва??е да си тръгне щом през главата му се взимат подобни ре??ения, а не да представя Петев). Същият Батков сам взима ре??ение да назначи на негово място ??вайло Петев. После група запалянковци избухват спонтанно (вярваме им, че е така) и гонят събличайки новия треньор. Батков се запъва, че Петев ще е треньор, въпреки всичко. Но феновете явно взеха думата и Петев се отказа. Върхът на сладоледа бе??е, че представител на същите тези фенове, които бламираха ре??ение на собственика Батков, седна до него и обясни със заповеднически тон, че той и тези около него ще преценяват кой треньор е достоен да носи синия анцуг на Левски. Адвокатът мълчи като болен бройлер. Е, смятате ли, че това наистина е собственик на футболен клуб и дали сам взима ре??енията? Няма логика това да е така. Как го виждате вие Берлускони да стои на една маса със запалянко, който на висок глас ще обяснява, че правилата в Милан ги диктува той?
Ако Левски има сериозна членска маса, ако продава по 25 хиляди абонаментни карти, с приходите от които се издържа клуба, нека феновете излъчват представители, които да имат някакво мнение с тежест. Но при сините от София изобщо не е така. ??зпъчват се някакви си 20,30 или 300 човека и запла??ват, че те щели да казват какви са всички останали. „Кои сте вие, ре??аваме ние“. Страхотно звучи, няма що. ?? така публиката на Левски изкуствено бе разделена на правилна и неправилна.
Въпросните фенове видимо се чувстват облечени в клубна власт, а в задачата се пита кой им е връчил дрехите на незаобиколим фактор във взимането на важни ре??ения. Ако смятате, че кастинга за треньор и изгонването на един директор паралелно с подкрепата за друг директор не е важно ре??ение, значи бъркате.
Тоест оказва се, че подкрепения от тази група фенове ??во Тонев вероятно е представител на друг властови център. ?? запалянковците, по-точно онази част от феновете, пи??ещи декларации,

са инструмент на
този втори център

Те се разкайват за постъпката си срещу ??вайло Петев и Наско Сираков, но Батков ги приема като съми??леници и дори се консултира с тях при избора на нов треньор.
Въпросът не е дали наистина феновете толкова много обичат ??во Тонев и защо. ??деята е, че до този момент никой в прав текст не е казал как и по какъв начин Тонев се озова в Левски с цял камион от правомощия. Той бе общински съветник от квотата на ГЕРБ, както и ??еф на тотализатора пак по време на мандата на ГЕРБ, от което си правим изводи, че Тонев е близък на ББ, който пък никога не е крил, че има особени симпатии към Левски и съвсем официално и пред всички се нагърби да намира пари за Левски чрез различни видове спонсорство, едното от които с „Газпром“ е висящо.
Никой не крие, че ??во Тонев участва по някакъв начин във финансирането на клуба. Също така никой не крие, че той участва във взимането на важни ре??ения от всякакво естество. Включително и спортно-технически въпроси. Тук изплува още едно разминаване. След злополучния мач със Славия Тонев на прага на просълзяването отсече, че подава оставка като изпълнителен директор, но остава председател на Управителния съвет, само за да се занимава със строежа на сектор А. Още след като го видяха да преговаря с Кевин Бру, а след това и с други играчи, се разбра, че Тонев не е само Строителя. Онзи ден Наско Сираков обясни, че Тонев е водил разговори и с Йоканович и с Петев и с всяко едно от новите попълнения през есента. Вие на всичко това надзорник на строеж ли му казвате? Ако отхвърлянето на предложени от Сираков играчи е изграждане на сектор А, значи нещо говорим за различни видове футбол.
Случайно или не, декларацията на НПК онзи ден завър??и с израза „искаме ??во Тонев да остава (!) в клуба“. Значи от този момент нататък Тонев пак ще си взима ре??ения и след всеки провал ще подава оставка като някакъв, след което пак ще остава в Левски до края на строежа.
Само да припомним, че в навечерието на последните парламентарни избори, деклараторите от НКП,които искат Тонев да остава в Левски, призоваха следното: „Гласувайте за Една Разумна България“.
?? така – битката мина, войната продължава. Батков има реална съпротива, въпреки че се перчи като собственик, но пък един път не размаха акциите, да видим от хартия ли са, от пластмаса ли са или от вода. Видимо и доказано той не умее да управлява правилно футболния клуб Левски. ?? не може да преобразува начина на управление като фирма. Като клуб сините няма да прокопсат.
?? да се върнем на големия проблем. Методът по който Бойко Борисов показно опитва??е да помага на Левски и ЦСКА, търсейки им спонсори, изигра ло??а ??ега на тези два клуба, защото насъска останалите и по-точно Лудогорец и Литекс.
Тези два проекта са от типа фирми и показват развитие, именно защото Левски и ЦСКА нямат правилна формула. В Разград и Ловеч има простички и изчистени форми на финансиране и управление, няма фенклубове, легендите си знаят мястото, а ре??енията се взимат от един човек, без качулки и без ултиматуми. При столичните грандове има много политика, много войни, много битки, много обикновени и по-малко платени фенове и в резултат на това класирането зловещо показва кой модел е печелив?? и кой е обречен.
А някак си между всичкото това малка група хора унизиха ??вайло Петев и Наско Сираков. Какво да се прави, такъв е футболът, животът продължава, а момчетата плачат в съблекалнята.
??наче е ясно, че небето е синьо, морето е синьо, сини са и очите на Апостола. Но точно този, сега??ния нюанс на синьото е обречен. Днес ще е Батков, утре ще е някой друг подобен, но по комунистически няма как да стане. Ако и следващият ще допуска група фенове да му водят пресконференциите и да му поставят условия, значи пак няма да се получи. А следващ ще има, защото Батков вече изпусна влака.