Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

ЦСКА – за еуфорията и късата памет

ЦСКА – за еуфорията и късата памет

12-07-2013 Ники АЛЕКСАНДРОВ


Неизвестностите пред червените тепърва предстоят

Ники АЛЕКСАНДРОВ

Голяма част от феновете на ЦСКА удариха по едно допълнително питие в сряда вечер. Поводът бе окончателното излизане от клуба на Титан АС. Но ако си мислите, че по този начин приключи последния епизод от дългата сапунка, продължила месеци наред, то жестоко се лъжете. Ако продължим сравнението с който и да е латино сериал, то ситуацията в момента е следната. ??маме сделка, сиреч има уговорен брак и Хулия ще бъде дадена на Рамон. Всички в хасиендата празнуват, лее се вино на поразия. Но какво я чака невинната Хулия в дома на Рамон, тепърва ще става ясно. Тук сериалът търпи сериозно драматично развитие, фабулата се заплита и усложнява, появяват се много нови герои. С две думи – краят е много, много далеч. Пък и нали не вярвате, че когато става въпрос за ЦСКА, нещата могат да се кротнат за ден-два и да стане спокойно? Не, с този отбор това никога не може да случи. Драмата там е ежедневие!
Всъщност няколко са паралелните интриги, които предстоят да се разгърнат. Първата, за която Александър Томов намекна в сряда вечер е, дали наистина, на 100% Титан излиза завинаги от червената игра или има заложени в договорките някакви клаузи, покрай които в близко бъдеще да има възли за разплитане, които не могат да бъдат разплетени без участието на Димитър Борисов и ??во ??ванов. По-скоро това няма да се случи, но все пак трябва да се има едно наум. Готов съм да се обзаложа, че в най-скоро време ще изскочи информация, в която отново ще присъстват те двамата. Но нека сега се съсредоточим към по-конкретните, по-належащите интриги, които трябва да получат яснота.

Кои са тези
„Червени
??ампиони”?

Дни наред, това сдружение ли е, група ли е, се легитимира единствено чрез ада??ите Томов и Тодоров. Пускаха се декларации по медиите, но твърдо се избягва??е позоваването на членовете на организацията, единствено се обяви тяхната бройка – 53-ма! По някое време всичко това ми заприлича на някаква нелегална партизанска дружина, нещо като легендарното перуанско „Сендеро Луминосо”, което се е заело със задачата да очертае новата сияйна пътека пред ЦСКА. Логично, медиите започнаха да импровизират на тази тема, като диапазона включва??е митични фигури от родната мафия, мащабни бизнесмени като Васил Божков, глобални богата??и като Жеваго, плюс няколко търговци на най-различен вид стока. Водещият в сутре??ния блок на БНТ във вторник сутрин десет пъти пита??е г-н Тодоров да открехне малко завесата, да каже кои са, що са, ами можело да са някакви криминални типове, нали трябва червения фен да ги знае, да ги прецени – не и не! Вероятно обаче скоро техните имена едно по едно ще започнат да се осветляват. Което е добре. Защото когато ги видим и направим бърза калкулация на техните финансови възможностти, преминаваме към следващата грамадна въпросителна, която виси във въздуха точно една седмица преди началото на ??ампионата. А именно –

какъв ЦСКА
ще започне
първенството?

Слаб, много слаб, силен, средна работа? Онзи ден с контролата в Дупница бе възобновен някакъв приличен подготвителен процес, но дали тези играли на терена на „Бончук” ще имат нещо общо с онези, които ще домакинстват на Локо Пд след седмица на Армията? Въпросите днес са много повече от отговорите, сега на мода около ЦСКА са хипотезите.
Ако са ви малко има още няколко интриги, които вълнуват редовия червен фен. Накрая ще стигнем и до най-голямата. Тази с еуфорията и доколко тя е оправдана. За две имена се говори – Стойчо Младенов и Христо Стоичков. Единият си започна, макар и за няколко дни календарната година начело на ЦСКА и е на път да си я довър??и, другият така и не можа да доизкаже ясно и отчетливо какво всъщност се случи. Стойчо започва в може би най-мътния период в цялата история на ЦСКА. Но пък защо да не опита и по този начин. Сега за известно време няма да се говори за титли, за представяне в евротурнирите. Ще се говори единствено и само за оцеляването на ЦСКА като водещ клуб в България. Току виж това с по-празната ко??ница проработи. Нека оставим сега Младенов да си работи, доколкото този процес е възможен, а да се позачудим още веднъж за какво Стоичков се дръпна от проекта, минути преди чукчето да удари и да оповести окончателното на пръв поглед излизане на „Титан” от ЦСКА, което бе и най-важното условие, поставено от самия него? Легендата изпусна невероятния ??анс, да бъде припознат като истинския спасител, да бе останал да тренира тази разпасана дружина от една дузина играчи, но да стои, да бъде всеки ден на „Армията”. Вместо това, при обявеното изнизване на Гри??а Ганчев, Стоичков побърза също да се дистанцира и предпочете да наблюдава събитията отстрани. На ча??а бяло вино, под навеса. Вярно е, че този вариант в момента няма нищо общо с онзи, който като замисъл е имал предвид ??цо, но така излиза, че е бил воден

не от любовта
си към ЦСКА,

а от схемата на Ганчев. ?? като капак, ни в клин, ни в ръкав бяха зададени някакви въпроси към Бойко Борисов, които имаха отно??ение към течащата животоспасяваща операция на болния пациент ЦСКА, колкото популацията на гугутките в Южния парк към цената на тока у нас. ЦСКА винаги ще има нужда от Христо Стоичков – като фигура, като личност и авторитет, под каквато и да е форма. Но от Стоичков, воден единствено и само от безкористните си намерения да помага. Ясно е, че рано или късно, той отново ще влезе в играта. Може би за малко по-дълъг период от този, с двете контроли срещу Светкавица и Славия и един кратък лагер преди това.
Колкото до еуфорията в този момент, тя може да се окаже най-пагубното нещо за ЦСКА. Помня края на миналия век, когато дойде Любо Пенев да сменя ??лия Павлов, после идването на Божков. Да не говорим за декември 2006 година, когато Митал бе припознат за цесекарския Абрамович. После и „Титан”. Късата памет би могла да изиграе поредната ло??а ??ега на всички, които обичат ЦСКА. Когато чух Са??о Томов да разказва в тв-ефира, как от дни наред фенове прегрели телефона му от обаждания с искане да помогне, реплики от сорта: „Помогни ни бате Са??о!” или „Спаси ЦСКА!” се парализирах от ужас на стола! Едва не паднах под масата. Става въпрос за съ??ия бате Са??о, който в ранния следобед на 3 юни 2008 година се изхлузи от „Армията” свит под полицейски щитове и канонада от бутилки! Поглеждам архивите и чета, че излизането му тогава е предизвикало бой пред главния вход на стадиона между фенове и полиция, органите на реда са отвърнали и дори няколко малчугана са отнесли по палка. „Погледни народната любов бе, боклук, заради теб бият деца!” – тази реплика на разярен фен е документирана. Засега повече няма какво да се добави. „Червени ??ампиони” трябва спе??но да излезнат на светло, тъй като засега остават само онези спомени и нищо друго. А феновете на ЦСКА не заслужават това!