Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

8-те крачки на ЦСКА

8-те крачки на ЦСКА

07-04-2012 Ники АЛЕКСАНДРОВ

Червените са пред невиждана засилка към върха, а къде всъщност е Борислав Михайлов

Ники АЛЕКСАНДРОВ

През 1987 година в Рим Стефка Костадинова направи легендарните 9 стъпки точно както трябва, за да постигне феноменалния си световен рекорд. Четвърт век по-късно отборът на ЦСКА е само на 8 крачки от нещо, което по своята уникалност може почти да бъде сравнено с онези Стефкини 209 сантиметра. Евентуалното спечелване от страна на червените на ??ампионската титла ??окира до такава степен футболните среди, че определено нещата не изглеждат такива, каквито мнозина очакваха да бъдат. Ако приемем, че предстоящата първа крачка в понеделник срещу Светкавица на „Армията” е най-лесната и най-приемливата, то всяка останала ще предизвиква все по-големи трусове и размествания на пластовете. Евентуалният краен успех за тима на Стойчо Младенов ще преобърне цялостната концепция и философия – един разбит отбор с половин дузина проблемни случаи е на път да надвие изцяло и само на футболния терен няколко далеч по-обезпечени финансово и претендиращи за много стройна организация клубове. ЦСКА предприе няколко треньорски рокади този сезон, ежедневно акумулира??е всестранни проблеми около себе си, реално се намира във война с органа, който се очаква единствено да администрира всички клубове в България по равностоен начин, доскоро ръководството му бе във война и с част от феновете. ?? на този фон ??ест точки преднина пред следващия и невероятните девет пред вечния съперник Левски. Този Левски, за който и начинаеща кандидат-врачка доскоро прогнозира??е розова пролет и сигурна титла.

Това просто е
невероятно

Продължавам да си мисля, че някаква мощна организация е поставила ЦСКА в някакво ??антаво риалити ??оу. Някаква скрита камера, за да се наблюдава отстрани поведението на отбора в неестествена среда. Неестествена поне за втория дял на този сезон. На връщане от Бургас след загубата от Черноморец в началото на март с колеги бяхме готови да се обзаложим, че попадането на ЦСКА в еврозоната е толкова сигурно, колкото това на албанската парична единица лек във валутната еврозона. Сиреч – няма как да стане.
Няколко извода бяха потвърдени през последните няколко седмици. ЦСКА се мобилизира най-силно тогава, когато е в центъра на някакъв батак или пък битак, чудя се какво да използвам, но и двете определения са верни. Освен това случи на необясними, но само на пръв поглед кризи в лагерите на главните си конкуренти. Психологическата атака на Стойчо Младенов постигна своята цел, но не там, където мнозина очакваха. Нито съдиите са станали по-предпазливи и са започнали да подпират червените, напротив. Нито пък БФС е станал по-мек към ЦСКА. Тезата за директивата подейства като опиум, като райски газ за сините. ??грачите на Костов/Гонзо някак си успокоени, че каквото и да правят на терена, все нещо сви??е ще им помогне в крайна сметка да победят, просто забравиха да играят, а нещото сви??е си бе взело няколко почивни дни точно тогава, когато Левски срещна Миньор, Литекс и Лудогорец. Паралелно и другият уж сигурен ??ампион, тимът от Разград, преживя своята неизбежна турбуленция. Наслу??ахме се месеци наред как в Разград дреме някакво умалено копие на Барселона, но забравихме да се вгледаме по-внимателно и детайлно в състава на Петев, където единственото, което не може да се отрече, е наличието на много опит. След тези бомбастични сривове при останалите ЦСКА изскочи на върха по-самотен от всякога. ??мам чувството, че в момента ЦСКА е като останал самичък алпинист единак, достигнал до труднопроходимия връх и сега се чуди какво следва, но няма кого да попита до себе си.
Определено Стойчо Младенов няма все още готов състав, който може да успокои феновете, че сезонът ще бъде завър??ен подобаващо. ЦСКА още не е готов за ??ампион, но пък явно другите също, точковата разлика го показва. По-абсурден, по-ненормален полусезон не е имало за армейците от години насам въпреки тяхната неизчерпаема фантазия и способност в това отно??ение. Да започне?? със загуба, треньорска рокада, контузия на титуляр в 30-ата минута, когото губи?? за половин година. След това да продължи?? с нечуван срив в Симитли за купата, нещо, което реално би трябвало да те потопи докрай според родните разбирания за футболна драма. Вместо това се вдига??, но пък феновете не идват на стадиона, а малкото, които са там, псуват перни??ките ??ефове. Все пак се понатрупват няколко победи, но все още не може?? да използва?? наказаните си играчи, както и една от перлите си в селекцията Анеси. После ти наказват Присо, а в Севлиево губи?? друг титуляр за 6 месеца напред - Адемар. ?? това в рамките на не повече от 3-4 седмици. А по-голямата половина от пролетния дял тепърва предстои. ?? докато враждата между агитка и ръководство временно се уталожи, най-малкото тя стое??е неестествена на фона на първото място на тима, то тази с БФС, изглежда, се разгаря с грамаден размах. Аз поне не съм чувал за друг подобен случай, където национална спортна федерация да преминава граници и да влиза в открит и остър конфликт с един от клубовете. Смехотворната декларация, пусната преди дни и вплела в редовете си откровено субективно, иронично и подигравателно мнение, е скандална. ?? ако ЦСКА има все още достатъчно административни неуредици, за които може да бъде винен, то

БФС вече
заприлича на един
запуснат харем

където цари пълна анархия, а султана просто го няма. Не е нормално Боби Михайлов дума да не обели цял месец за напрежението между БФС и ЦСКА. Ако го сгащят някъде журналисти покрай мач на националите, той се измъква, че в момента говори само на тема „национали”. Ако пък случайно се появи на някакво комерсиално спонсорско мероприятие, пак минава с този номер, че в момента е на еди-какво си мероприятие. Ами как да бъде питан за нещо около ЦСКА, след като никога няма да дойде да изгледа на живо мач на ЦСКА? Впрочем и на който и да е друг отбор. Това скатаване води само до нова ескалация на напрежението и безсмислена декларационна битка между двете страни. Замерването със становища, обръщения, докладни, отпечатването на разни факсове, писма, пресконференциите и всякакъв род подобни неща просто е сбъркана работа.


Стигаме и до
феновете
на ЦСКА

за които за пореден път в четвъртък Стойчо Младенов призова да бъдат единни и да бранят отбора си. Поне до момента продължават да ми се губят, да ми мержелеят нещо. По-младите, тези, които са обединени в различни фенклубове и организации, тези, които се очаква да бъдат далеч по-изобретателни с редица инициативи, стоят и кротуват. По-възрастните, които не членуват никъде, но които се очаква да бъдат още по-гневни, също продължават да бъдат апатични. Единственото обяснение е, че те все още не могат да асимилират факта, че техният тим е на първо място, при това с огромна преднина и ще бъде изключително глупаво, ако тя бъде пропиляна лесно. Трябва им време да осмислят ситуацията, но рискуват времето да не ги чака и да ре??и да пи??е някакъв свой сценарий. Но така както самият отбор, самите футболисти и техният треньор ще трябва да направят тези прословути 8 крачки, така и феновете трябва да покажат, че мърдат. Като за начало – да напълнят още и още „Армията”. ?? всички дружно да започнат първата, втората, третата крачка. Една по една до края.


Трудните
препятствия
до края

Най-сетне дойде време, в което феновете на ЦСКА, както и медиите започнаха да поглеждат програмата на първенството до последния кръг. Започна се кой с кого му остава, кой къде може да сбърка. До съвсем скоро няма??е привърженик на ЦСКА, който да вярва??е, че е възможно да се правят подобни изчисления, завър??ващи с 32-а титла. Кои са трудните или по-скоро – кои са непредсказуемите мачове за ЦСКА? Тези подводни камъни, които могат да се закачат за дъното на червения кораб и да направят първите пробойни от много кръгове насам. Вариантът ЦСКА да завър??и сезона със серия от 14 поредни победи изглежда немислим най-вече на фона на скромния потенциал, с който разполага Стойчо Младенов. Първата трудна спирка, която предстои, е гостуването на Славия. Според други далеч по-труден ще бъде домакинският мач с кривия тим на Черно море, но определено Славия не е за подценяване. Най-вече поради изключителната си непредсказуемост по отно??ение на интересите, които трябва да брани в този мач. Ако белите играят и за допълнителна финансова стимулация, то те могат да станат още по-жилещи. Ако Венци Стефанов ре??и да продължи докрай дрязгата си с Лудогорец, то мачът може да придобие и доста по-мек характер, но Славия затова е трудна, защото настроението на ??ефа е като капризите на мартенското време. Споменатият мач срещу моряците зависи реално и от изхода на двубоя на „Овча купел”. Успех там ще доведе много публика и повече ??ансове за нови три точки. В следващото извънградско гостуване – това в Перник срещу Миньор, на този етап не могат да се намерят поводи за притеснения, освен все същите – премия от конкуренцията. В предпоследния кръг на „Българска армия” идва Литекс и Христо Стоичков. Напълно възможно е обаче тази комбинация да пристигне с някакво по-различно настроение от току-що отминал финал за купата срещу Лудогорец – нещо, което всъщност да се окаже истинската и главна цел за ловчанлии. А и статистиката напоследък не повелява ЦСКА да се притеснява от сблъсъци с Литекс. Стигаме и до последния мач срещу Лудогорец – на този етап е напълно безсмислено да го анализираме. Може да е финал, може да е мач-разходка. ??ма време.


Дербито с Левски

Каквото и да се случи до 29 април, то ЦСКА и Левски ще излязат в поредния си яростен сблъсък. Едните могат да гонят титла, другите място в евротурнирите или просто защитаване на чест. За отбора на Стойчо Младенов това вечно дерби се явява определено началото на нов цикъл. Това е стартът на последната къса отсечка, финалната права, след която ще се разбере има ли отбор за титла. Задължително условие за червените за влизането им в този мач е постигането на три победи преди това – срещу Светкавица, Славия и Черно море. Евентуален неуспех някъде би могъл да доведе до пови??аване на нервното напрежение. Освен за себе си Левски ще играе и за това, поне да не позволи на врага да стане ??ампион, което допълнително би утежнило положението на „Герена”. Мачът миналата есен бе с коренно различен заряд, тогава още нищо не бе ясно, предстояха много мачове за поправителен, пък и ЦСКА разполага??е с една основна разлика – Янис Зику. Сега на ход е новият лидер – Жуниор Мораес, който дотогава има две основни цели. Да не се контузи и да не получи два жълти картона, което автоматично би го извадило в най-сюблимния момент от битката за два мача. Левски ще бъде и с нов наставник, който ще има нужда от доказване именно срещу ЦСКА – не срещу някой друг. Така че, както и да го поглеждаме и извъртаме, оказва се, че класическият червено-син сблъсък отново ще означава двубой за титлата. Макар на този етап и само с един сигурен участник с подобни претенции. Левски си е Левски, нещо, което от ЦСКА не трябва да забравят. Нещо, което от Левски определено забравиха и от месец насам могат само завистливо да подсмърчат, гледайки все по-отдалечаващия се гръб на съперника си.

Битката с БФС

Освен да преодолява противници на терена, ЦСКА ще трябва да направи и една допълнителна, 9-а крачка в борбата си за първото място. Червените са в изключително неблагоприятна и направо враждебна среда спрямо БФС. ?? двете страни си поизпуснаха нервите, което означава липса на каквито и да е намерения за примирие. Едно е да си Дражев с Конелиано или Цонко с Калиакра и да си води?? малката битка със съюза, когато обаче ЦСКА е на фронтовата линия, става сериозно, мащабите са далеч по-други. Червените нямат никакво лоби в БФС, там е единствено изхвърленият за пореден път от тях Емил Костадинов. Ако човек от ЦСКА влезе в сградата на „??ван Асен II” и му стане ло??о, припадне, поиска ча??ка вода, в този момент се съмнявам, че изобщо някой от който и да е кабинет там ще излезе, за да помогне. ЦСКА има само и единствено врагове, което неизбежно се отразява и извън пределите на тази сграда. Врагове има, но няма много голям хор, който да поеме необходимата словесна пледоария. Стойчо Младенов продължава да бъде най-дейният адвокат на червената истина, босовете засега предпочитат по-редките, по-премерените ходове и изказвания. Липсата на ярък спортно-технически директор проличава точно в тези моменти. Това между ЦСКА и БФС е малко като израелско-палестинския конфликт. Всеки си знае своето, всеки си дърпа чергата към себе си. Трябва в разработките за спечелване на титлата да залегне и това препятствие и точка. Нищо не може да се направи, освен със задържане на първото място да бъдат объркани в тотален ми??-ма?? всички схеми.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар