Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Александър Манов: Догодина ЦСКА вдига купата на България

Александър Манов: Догодина ЦСКА вдига купата на България

03-07-2015 Виктор ГЕЦОВ

Макар и във В група, интересът към отбора няма да спадне

Директорът на Музея на спортната слава на ЦСКА Александър Манов е един от най-актуалните събеседници свързан с армейците в този момент. Той е свидетел на цялата история на клуба, но за първи път ще трябва да гледа отбора във В група. Манов даде голямо интервю за „Тема Спорт”, в което изрази съжалението си около събитията в ЦСКА през последните месеци, но прояви и изключителен оптимизъм към бъдещето...

Г-н Манов, допреди 6 месеца в ЦСКА се говоре??е за 32-ата ??ампионска титла, а сега отборът се подготвя за участие в Югозападната В група. Как и защо се обърнаха толкова драматично събитията на „Армията”?
- Много пъти през годините съм си мислил докога ще продължи възходът на ЦСКА, започнал още през 1948 г.. Все съм се надявал, че ще имам щастието някога да видя клуба с титла от някой евротурнир. Но за съжаление, въпреки изключителните успехи на ЦСКА, особено след 10-ата титла на България, някои неща започнаха зловещо да скърцат по отно??ение на организацията на самия клуб. ?? в крайна сметка доведоха до настоящите събития с отнемането на лиценза за професионалния футбол. За съжаление доживях да видя и това – ЦСКА, който е много висока марка в Европа, стигна до това ужасно падение да започваме от В група. Въпреки че някои хора смятат, че това е един вид чистилище, за мен това е изключителна гре??ка на ръководствата, които в продължение на десетина-петнайсет години недалновидно са управлявали клуба. ??сторията ще покаже кой е виновен.

Най-важното сега
е единството в
червената общност

Защото ЦСКА в тези 67 години е имал изключително единство и в най-тежките си моменти. Още в първите месеци след основаването е можело да настъпи разрив, но единомислието сред военните не го позволява. След това и при разформироването през 1985 г. на двата гранда ЦСКА и Левски благодарение на единството във и около футболния клуб, много бързо премина горчилката прокарана от някои хора, които искаха да спрат възхода и на ЦСКА, и на Левски. Така през годините като щит около клуба се заформи именно единството на червената общност. Днес ние сме ощетени да играем във В група. Но догодина по това време съм сигурен, че ще сме носители на Купата на България, което ще ни спечели още повече привърженици.
Тоест според вас няма да пострада интересът към ЦСКА във В група и клубът няма да загуби от своите фенове?
- Не, в никакъв случай ЦСКА няма да загуби фенска маса и интересът към отбора няма да спадне! Напротив. Аз съм напълно убеден, че на??ите привърженици от столицата и от близките селища, където ще играем, ще пълнят стадионите. Вижда се, че всичко около отбора е наред. Активно се привличат нови играчи, води се подготовка... Новите ръководители имат разбиране как се ръководи един клуб и това е много радващо. Защото 90 на сто от тези, които ще бъдат на флагманския пост в ЦСКА, са бив??и футболисти и ръководители именно на ЦСКА. Хубаво е също, че в отбора има на??и юно??и, които се завърнаха специално заради ЦСКА във В група. Трябва да спомена и бай Добри, за когото много се радвам, че отново е на своето място. 35 години вече той облича отбора. Наскоро направихме справка с него – всички чужденци в ЦСКА са минали през него, а те са над 120 човека. А Бай Добри е обличал повече от половината футболисти, които са носили червената фланелка от създаването на клуба до ден дне??ен.

А какво ще кажете за обявените от Гри??а Ганчев намерения да се ангажира с възраждането на ЦСКА?
- Гри??а Ганчев на първо време е преди всичко истински спортист. Човек с ??ирок мироглед, уважаван като бизнесмен и като спортен ръководител. Така че
-
- няма как да не
- ме радва, че
- идва в ЦСКА.
-
- А и останалите хора, които в този тежък момент подадоха ръка на клуба заслужават уважение. Сега те дават възможност след две години да се върнем там, където съдбата е отредила да бъде ЦСКА. Тежко е един клуб, който има 31 ??ампионски титли за 67 години, който е отстранил три действащи европейски ??ампиона и има три полуфинала в евротурнирите, сега да играе във В група. Тежко е, защото историята на ЦСКА се знае в Европа, Азия, Америка, Африка. ЦСКА е най-голямата спортна марка на България и това е вън от съмнение. През ЦСКА са минали близо 80 % от най-добрите играчи в историята на българския футбол. Трябва??е да се даде възможност на отбора да остане в А група, но... Въобще вина за това положение имат много хора, а и държавни институции. Не може НАП да вижда, че има?? да плаща?? 10-11 милиона лева и да не предупреди?? изключително строго клуба, дори ако трябва и публично. Но
-
- най-голямата вина
- пада върху всички,
- които обичат ЦСКА
-
- - че не бяхме достатъчно настоятелни, за да се оправят бързо тежките финансови задължения. Но каквото било, било. Сега е време да гледаме в бъдещето, а то, уверен съм, е изключително светло за ЦСКА, още повече при ръководител като Гри??а Ганчев.
Какво е мнението ви за Пламен Марков? Познавате го отлично, той вече започва пети престой на „Армията” – като футболист, веднъж вече бе??е спортен директор, а два пъти бе и треньор...
- Пламен Марков го познавам още от момента, в който пристигна в ЦСКА през 1975 година. Той излъчва??е младежка непорочност и уважение към всички. Затова още в първите месеци неговите съиграчи придобиха респект към него. ?? това уважение продължи 10 години, в които той бе в ЦСКА. Марков постигна стра??но много успехи в ЦСКА. 5 титли, 3 купи на България, бе участник и на полуфинала за КЕШ с Байерн Мюнхен през 1982 г. Навсякъде е бил титуляр. Помня го и като футболист във Франция, където е оставил изключителни спомени на публиката. Помня го и начело на ЦСКА. Пожелавам му много големи успехи. Щом се хваща на хорото, вярвам, че ще се справи. А за ЦСКА победите тепърва престоят. Още догодина ще вдигнем Купата на България, което ще донесе още повече привърженици.
В тази връзка как се е развивала червената фенска маса през годините? Наскоро във ва??е интервю заявихте, че още при спечелването на първата титла над 20 000 ду??и нахлуват на терена, за да поздравят победителите и да ги понесат на ръце. Как ЦСКА е генерирал толкова много привърженици за толкова кратък период на съществуване?
- ЦСКА изключително бързо стана сред най-харесваните отбори. Сега през последните две години ЦСКА е с най-голяма посещаемост и най-голяма аудитория по телевизията. При първата титла 25 000 ду??и приветстваха един новосъздаден отбор. ?? то неслучайно, защото веднага става ??ампион и съответно печели много симпатии. С течение на времето, с успехите, особено покрай 9-те поредни титли от 1954 до 1962 г. публиката нараства още повече. За симпатиите към ЦСКА много допринесоха отличните изяви в Европа и на други континенти. Само за 10-15 години ЦСКА стана един от най-популярните отбори в Европа и често бе канен на международни приятелски турнири, като са спечелени 18 от тях. Даже в музея скоро ще направим един кът на международните успехи на ЦСКА. Между другото някои клубове, в които имам познати – Легия Вар??ава, Стяуа и други, се обаждат и питат какво става при нас. В Цяла Европа, а и по другите континенти се коментира, че един от отборите с ярко присъствие на международната сцена, сега е във В група. Но има и такива случаи – като Рейнджърс, Ференцваро??… не сме първите. ?? аз съм сигурен, че на??ите привърженици няма да станат по-малко. Напротив любовта към ЦСКА ще разцъфне още повече. ??нтересът към ЦСКА никога не е отбелязвал спад през изминалите 67 години. ??мало е периоди на застой от по 4-5 години, но никога надолу!