Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Александър Манов за 70-годи??нината:  ЦСКА кани голям отбор за контрола

Александър Манов за 70-годи??нината: ЦСКА кани голям отбор за контрола

08-05-2017 Виктор ГЕЦОВ

Живата памет на ЦСКА Александър Манов даде интервю за „Тема Спорт” навръх 69-ия рожден ден на клуба. Разговаряхме с него в Музея на спортната слава между две посещения - на младо семейство и на спортния директор Пламен Марков. Манов, все така жизнен, макар и на 88 години, говори за моментната ситуация на „Армията”, опитите за раздор сред червената общност и отпразнуването на 70-годи??ния юбилей на ЦСКА, което ще се случи на 5 май 2018 г.

Г-н Манов, къде се намира ЦСКА на своя 69-и рожден ден и къде очаквате да се намира за своята кръгла 70-а годи??нина?
- Очевидно е за всички, че ЦСКА укрепва спортно-технически, организационно и стопански. Проведохме едно отлично вечно дерби, спечелено с 3:0. Работи се усърдно по базата в Панчарево, която до няколко месеца ще придобие отличен вид. Бяха направени подобрения и тук на „Армията”. ??маме и нова емблема по случай 70-годи??нината. Собствениците на ЦСКА работят целенасочено и правилно, за да се върне клубът където му е мястото.
??ма нов експонат в музея, какво можете да кажете?
- Да, вече е изложена футболна обувка на Димитър Якимов, която е подарък от него. Тя е поставена в рамка заедно с фотоси от неговата кариера като играч на ЦСКА. В музея на централно място вече може да бъде видяна и емблемата по случай 70-ата годи??нина.
Как се е отбелязвал кръглият юбилей в миналото?
- Още от 10-ата годи??нина се създаде традицията едни срещу други да се изправят ветерани и по-млади играчи на ЦСКА в приятелски срещи. Това продължи и в следващи години. Но вече ветераните са по-малко, едно поколение и половина си отиде от този свят. Не бива обаче да ги забравяме, защото те положиха основите на една институция, която е популярна не само в Европа, но и по цял свят. Няма друг български клуб, който да е бил канен на престижни международни турнири - като този за купата на Мохамед Пети в Палма де Майорка, „Жоан Гампер” и много други... Цел номер едно пред ЦСКА е да си възвърне този международен престиж.
Какво да очакваме като празненства по случай 70-ата годи??нина? ?? как ще отговорите на тези, които биха казали, че сега ЦСКА не празнува 69, а 1 година?
- Неприятно е, че сме малко разединени, но това е изкуствено разединяване. ??сторията ще покаже кои са прави и кои опитаха да донесат злото в ЦСКА. Вместо да се занимаваме с укрепването на клуба и популяризирането му, има някакви опити да бъдем вкарани във вътре??ни междуособици, които не водят до нищо добро. Не мога да си обясня защо някои хора все още говорят за моя клуб. Не съм видял някой от тях да дойде в музея или да отиде в Панчарево да види какво и как се строи. Но всеки да мисли както си иска. Нека ги игнорираме, да не им обръщаме внимание, защото тези, които опитват да мътят водата, са прекалено малко. Що се отнася до 70-годи??нината - почти е изграден национален комитет за честване на юбилея. Събрани са хора от цялата страна, от различни прослойки - има бив??и футболисти, треньори, артисти, деятели, представители на фен клубовете от цялата страна, журналисти... Ще отпразнуваме подобаващо юбилея, като ще видим къде ще е - има вероятност част от празненствата да са в зала „Арена Армеец”, но може и на друго място, това ще се разбере до 3-4 месеца. Със сигурност ще поканим и много голям отбор за контрола, за да се затвърди името на ЦСКА като престижна футболна институция, за която се говори по целия свят. За финал - нека си пожелаем играчите да ни зарадват с титла по случай 70-ата годи??нина. Последната ни бе??е точно на 60-ата, време е за нова!