Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Балъков: От националния отбор по-голямо няма

Балъков: От националния отбор по-голямо няма

15-05-2019 Тема спорт

Магическият халф Красимир Балъков бе официално представен като новия национален селекционер. Той бе приветстван от президента на БФС Борислав Михайлов, който му връчи фланелка със символичния №20.
"Преди 25 години Краси играеше с 20-и номер. С 20-и номер попадна и в отбора на света. Сами се сещате, че Европейското е през 2020-а. Пожелавам му успех, за да класира отбора", каза Михайлов при представянето.
Договорът на Балъков влиза в сила от 1 юни и е до ноември 2021 г. Контрактът обхваща два квалификационни цикъла - за Евро 2020 и Мондиал 2022, както и баражите, които са част от Лигата на нациите през март 2020-а.
В екипа на Балъков само за мачовете с Чехия на 7 юни и Косово на 10-и ще е Станислав Генчев. През лятото той ще се върне в Етър. За постоянно помощници на селекционера ще са Йончо Арсов, Калоян Чакъров (треньор на вратарите) и Иван Славов, който ще е анализатор и ще осигурява богата статистическа информация.
"Много искам да благодаря на човека, който се съгласи да поеме отбора в този труден и деликатен момент. Това се случва при положение, че остава малко време до мачовете с Чехия и Косово, а и при положение, че вдругиден изтича срокът за повиквателни към играчи от чужбина. Това, че се съгласи, означава много за мен, говори много и за него като човек. Той е един от най-големите футболисти на нашето време и въобще. Вярва в българския футбол и в националния отбор. Надявам се да има късмет и да успее да класира отбора. Това е... Красимир Балъков!", обяви Михайлов, след което Балъков влезе в залата за пресконференции на базата в Бояна. Двамата се поздравиха с целувки по бузите и Балъков каза първите си думи като национален селекционер.

Г-н Балъков, заповядайте за встъпителни думи като селекционер.
- Преди два-три месеца, когато медиите лансирахте моето име в публичното пространство като селекционер, това не стоеше на дневен ред за мен. Предполагам, не е стояло на дневен ред и за БФС. Футболът обаче е велика игра и крие много неизвестни. Днес съм тук и искам

да ви поздравя
за оракулските
способности

които сте показали. Наистина ме впечатлява, че познахте. Искам да благодаря на президента и ръководството на футболния съюз за голямото доверие, което ми гласуват. Наясно съм с малкото време, което имам за тези квалификации, и с голямата отговорност, която ми се възлага. Това е голямо предизвикателство. Няма нещо по-голямо от национален селекционер. Знам и последствията от тази позиция. Мога да обещая, че заедно с моя екип, стъпили здраво на добрата основа, поставена от Петър Хубчев, ще надградим и ще дадем всичко по нашите способности за класирането на Европейско първенство. Ако това не се случи, защото ние не сме магьосници и знаете нашата реалност, после идват други квалификации, в които отново ще се опитаме.
Колко време ви отне, за да приемете офертата?
- Имаше много спекулации в публичното пространство. Бързо взехме решението. Да бъдеш селекционер е привилегия и голяма отговорност. Един път може да получиш такова предложение и не съм се колебал за минута. Е, разбира се, имаше формалности, които уточнявахме с президента, но ето, че стоя пред вас.
Може ли да ни изненадате с някоя повиквателна?
- Може би ще има малко изненади. Нов треньор, нови идеи, нови виждания. Нямаме време за кой знае какви изненади. Понеже за първи път имаме лагер за по-дълго време,

ще вземем група от
около 27-28 играчи

Има някои проблеми с по-опитни футболисти, които се надявам да се изчистят до старта на лагера на 29 май. По тази причина ще вземем повече играчи, а и за да имам два-три дни да огледам някои неща и да говоря с футболистите.
Какъв ще бъде вашият първи приоритет в предстоящите мачове?
- Да се подготвим по най-добрия начин за Чехия и Косово. Трудното е, че се събираме след края на сезона. В този момент винаги има повече контузии, а и е натрупана психическа умора. Трябва да вдигнем отбора възможно най-бързо и да направим сплотен и бойко настроен екип, който знае за какво излиза на терена.
Ще разчитате ли на чужденци с български паспорт? И може ли да видим някои от по-застаряващите играчи да се завърнат в тима?
- Затова е национален отбор, защото не изключва никого - нито млади, нито стари. Освен ако федерацията не реши да има тотално подмладяване, разбира се. Но ние нямаме такива виждания. Искаме да използваме всички добри играчи,

било чужденци,
било по-опитни

Идеята е да направим смесица от млади и опитни, които да могат да ни гарантират някакъв успех.
Имате ли уверението, че ще работите напълно независимо?
- Не ми трябва такова уверение, защото се познаваме много добре с ръководството. При мен никога не е имало вмешателство, където съм работил. Така ще бъде и тук в БФС.