Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Балъков:  Националният отбор  ще играе в нова схема

Балъков: Националният отбор ще играе в нова схема

04-06-2019 Тема спорт

Националният селекционер Красимир Балъков отговори на въпроси на привърженици за видеоканала на БФС. Специалистът отдели 15 минути, като сподели любопитни подробности около методите си за подбор на играчите и тактическата си визия за отбора.

Г-н Балъков, пазите ли оптимистичната си нагласа от годините като футболист? Преди световното първенство в САЩ в едно интервю в Португалия казвате, че отивате в Щатите за златните медали...
- Да, спомням си го този момент. Ние бяхме генерация с невероятно чувство за хумор. Но то къде беше хумор, къде беше истина. Аз вярвах в нашите възможности. Този оптимизъм после се показа и на терена. В настоящата ситуация като селекционер мога да кажа, че няма какво да губим. 15 години не сме се класирали, така че

оптимистичните
очаквания са
малко рисковани,
но оправдани

Имаме качествени футболисти и вече им предавам оптимизма си. Четири-пет дни работим заедно и ще има доста промени.
Смятате ли да експериментирате с млади таланти като Кун Теменужков, Илия Груев, Калоян Кръстев, Преслав Боруков и Петко Христов? Знаем, че не играят в мъжките формации на клубовете си, но пък Мартин Минчев на 17 години вече беше викан...
- Тези футболисти са в разширения състав на националния отбор и за в бъдеще може да бъдат извикани. Наблюдавани са във всеки един момент, когато сметна за необходимо. В националния отбор вече казах, че ще има смесица от млади и опитни футболисти. Това ще остане и за в бъдеще.
С повиквателните си към играчи като Исмаил Иса, Виктор Генев и Христо Иванов показахте желанието си да дадете шансове на способни футболисти от клубове извън Топ три. Смятате ли да продължите и занапред?
- Тази година бях част от първенството и то бе с голяма конкуренция, с хубави мачове. Имам свое виждане, по което смятам, че трябва да се формира националният отбор. И на базата на тези виждания викаме футболистите. Има някои изненади, но и много контузени. Тези, които викам, са в разширения списък. Всеки лагер е за себе си. В тези две срещи са тези футболисти. През септември може да са други. Зависи най-вече от игровото им време - както казах, поне в 70% от мачовете си трябва да играят.
Разкажете повече за анализатора в отбора. Споделихте, че заедно с него следите 120 елемента. Кои за вас са най-важни?
- Анализаторът има система, която сравнява футболистите помежду им на базата на 120 елемента. Има по-важни и по-маловажни аспекти, като се преценява по десетобалната система. Когато излезе едно сравнение, то е много точно и конкретно.

Мога пряко да сравня
противниковите
футболисти с нашите

Така мога да видя къде са по-добри от нас и къде ние имаме предимство. На базата на тази статистика е възможно да коригирам някои неща. Не съм тотален привърженик на статистиката, но в последните години я използвам много. Има много добър ефект.
Ще промените ли схемата на игра? В Етър използвахте 4-1-4-1 и 3-5-2. Може ли да видим тези постройки и в националния отбор?
- Макар и да имаме малко време, тези постройки ще ги вкараме в националния отбор. Ще има и други варианти, с които може да сме по-разчупени.

Искам да вкарам
няколко схеми

които спрямо ритъма на игра и резултата може да ни бъдат от полза.
Каква би била постройката на отбора при евентуална липса на Ивелин Попов? И кое е най-доброто място на капитана на терена?
- Капитанът на терена е един от малкото футболисти в състава, които имат изключително богат опит. Ивелин има много голямо влияние в отбора като авторитет. Ще намерим най-доброто му място. Той

може да играе дори
на три позиции

Той е готов да поеме цялата информация, която ще му дадем, за да води отбора по най-добрия начин.
Имате ли вече представа с какъв състав ще излезете в първите си срещи? Може ли да видим някои от по-младите играчи като титуляри?
- Защо не? След като имам 24 футболисти с няколко млади. Ще анализираме Чехия и Косово и може и да пуснем още от самото начало някои млади футболисти. Но до един-два дни ще изчистим нещата и ще знам кои може да започнат.
Ще играем ли по-агресивно срещу по-силните отбори?
- Това е тежък въпрос. Ние искаме да играем агресивно, но това не означава, че ще действаме дефанзивно. Няма начин да не се съобразяваме с отбори като Англия, Франция, Германия и другите големи държави. Ще търсим обаче и да имаме свой стил на игра и начин, по който публиката да ни оценява. И

тактически да стоим така,
че да имаме шанс
да печелим точки

срещу водещите европейски отбори.
Ще обявите ли публично, ако някой се опита да ви реди състава?
- Този въпрос е излишен, защото просто не може да се случи. Няма кой да ми реди състава. Не вярвам и някой да го е правил при предишните треньори. Дискусии винаги е имало и ще има между треньори и ръководители. Нека да има, защото ние искаме да извадим най-доброто, за да имаме успех. Но последното решение е изключително мое.
Кой е любимият ви треньор и с какво е спечелил симпатиите ви?
- Перфектният треньор би комбинирал качествата на трима специалисти -

Мауриньо, Гуардиола и Клоп

Техните рецепти гледам в продължение на много години.
Съгласен ли сте, че ако Балъков днес беше футболист, щеше да струва 100 милиона?
- Съгласен съм. Аз, когато имах договор с Щутгарт, за да бъда откупен, трябваше да се платят 70 милиона. Това беше през 2001-а, а сега сме 2019-а. Близо 18 години по-късно предполагам, че цената ми ще се качи с 30 милиона нагоре.
Кога ще намерим маестро в средата на терена, какъвто бе самият Балъков?
- Аз го имам този футболист, но трябва малко да се събуди и да му дадем малко самочувствие. Казва се Тодор Неделев. Абсолютно инстинктивен и качествен футболист.

Ако още малко
поработи за себе си

може да стигне при всички случаи положението, на което бяхме ние от златната генерация - аз, Лечков и Златко Янков играехме по световните терени. Всичко си зависи от Тошко.
Ще успеем ли да се класираме за Европейското и това ли е целта пред отбора?
- Абсолютно. Целта пред отбора е една-единствена - класиране за Европейското. Това мое изказване може да ми забие 3-4 ножа след квалификациите, но е факт. Аз не мога да бъда друго освен оптимист. Вярвам, че имаме шанс да се класираме. Освен Англия всички други са малко или много на едно ниво. Нашият минус е, че дълго не сме се класирали на голям форум. Така трябва да обработим нещата и да променим ситуацията, че заедно с играчите и ръководителите да сграбчим своя шанс.