Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Белчев: Знам с какво се захващам в ЦСКА

Белчев: Знам с какво се захващам в ЦСКА

04-07-2020 Тема спорт

Новият треньор на ЦСКА Стамен Белчев даде първата си пресконференция след завръщането на "Армията". 51-годишният наставник говори за основните предизвикателства пред него в този момент и предстоящия утре мач с Лудогорец.

Г-н Белчев, с какви емоции поемате ЦСКА в този труден момент? Колко тежко ще е след отпадането за купата и преди мача с Лудогорец?
- Емоциите са големи. Моментът е труден, но винаги е било трудно. Преди мача с Лудогорец най-важното е да възстановим играчите физически и психически след загубения финал. Знам с какво се захващам, знам къде идвам и какво ме очаква. Няма нужда от много приказки, само трябва да работим.
Какво наследство заварвате от предишния треньор? И доколко следяхте какво се случва с ЦСКА, защото все пак бяхте начело преди две години?
- Получавам добро наследство, с добри футболисти. Искам да изглеждаме по-спокойни и уверени на терена. А дали съм следял ЦСКА - гледах мачовете, но нищо повече. До четвъртък нямах допир до кухнята на отбора и какво се случва в нея.
Реално в деня, в който напуснахте Арда през април, се появи информация, че ще поемете ЦСКА. Вие откога бяхте наясно, че ще наследите Милош Крушчич? Имахте ли предварителна договорка с г-н Ганчев?
- Разбрах, че ще ставам треньор на ЦСКА, след финала за купата. Това е истината, другото са спекулации.
Какво трябва да промените от първия си престой, за да се представя ЦСКА по-добре сега?
- Аз не съм си променил много методите на работа. Искам футболистите да са по-уверени и по-спокойни, когато владеем топката. Когато я загубим, пък искам да бъдем агресивни и компактни. Нужно е играчите да повярват в себе си, защото притежават добри качества.
Още преди година имаше възможност да се върнете в ЦСКА. Защо не се случи тогава и съответно сега успяхте ли да издействате по-добри условия?
- Вижте, тогава, когато се говореше, че ще идвам в ЦСКА, имах договор с Арда. Нямаше как, не зависеше само от мен. Сега

приех, по простата
причина, че
съм свободен

А по отношение на условията - това е нещото, което се договаря последно. За мен те са на последно място по значение.
Предвиждате ли нещо по-конкретно за Соу след изпуснатата дузпа? Как ще го предпазите да не влезе в нова дупка?
- Соу е страхотен футболист и в момента не трябва да се шуми толкова около него. Тепърва ще разговаряме, за да покаже истинските си качества. На него малко му трябва, за да бъде на топниво.
Може ли да го оставите да почива в предстоящия двубой?
- Ще мислим. Има време още, две тренировки. Разполагаме с много хора, ще преценя. Трима обаче са наказани (б.р. - Антов, Малинов, Пинто). И то не е проблемът, че са трима, а това, че могат да играят на един и същи пост (б.р. - вътрешен халф). Така че нека да не избързваме с коментарите за състава.
Доволен ли сте от футболистите, с които разполагате, и до каква степен ще успеете да участвате в селекцията, тъй като вече бяха обявени три трансфера?
- За наследството вече казах, че съм доволен. Лошото е, че имаме контузени и наказани. По отношение на селекцията - имаме трима привлечени играчи, следим и други. Но дали ще има още нови, зависи от много неща. Нека да не избързваме. За това се работи постоянно. ЦСКА не прави изключение.
По-различна ли е ситуацията, поемайки ЦСКА сега, отколкото при първия път? Тогава може би бяхте настроен да сте само временен треньор...
- Да, по-различно е, отколкото първия път. Временно, постоянно -

само резултатите могат
да държат един треньор

Нямаш ли резултати, нещата не се случват. И обратното важи - колкото и да е временен един наставник, ако има победи и тимът върви добре, а феновете са доволни, временното става постоянно.
Много футболисти и треньори, които си тръгнаха от "Армията", отправиха критики, че в ЦСКА има прекалено много директори с неясни функции. Вашата позиция каква е по въпроса? Как ще се справите с многото директори?
- Аз съм работил със същите хора. Мисля, че всеки един от тях си знае работата и докъде стигат правомощията му. Няма нужда да го коментираме това нещо. Всеки от хората си е заслужил да работи в ЦСКА и е ерудиран в областта, за която отговаря.
Предвиждате ли драстична или поне дребна промяна в тактиката на ЦСКА? Феновете не са доволни от продукцията на отбора...
- Да, и на мен ми се иска отборът да изглежда много по-добре. За краткото време, с което разполагам, не е нужно да се правят коренни промени. В противен случай

може да объркаме
футболистите

Със сигурност ще променя някои неща, но това ще стане постепенно. За това кратко време - за 10 дни имаме три мача, няма нужда да променям много.
Оптимист ли сте, че ще успеете да класирате отбора за евротурнирите? Трите кандидата ЦСКА, Левски и Славия сте в рамките само на три точки при оставащи три мача...
- Така е, наистина, но аз съм сигурен и затова се захващам - отборът ще спечели квота и ще играе, където му е мястото.
А проблем ли е през бараж?
- Няма значение дали чрез бараж или директно, аз съм сигурен, че ЦСКА ще играе в Европа.
Второто място или участие в Европа е конкретната цел до края на сезона? И каква е целта за следващия?
- Задачата винаги е първото място и участието в Европа. На този етап най-важното е да се класираме за турнирите.
Накъде ще се ориентира ЦСКА като пазар? Към българите или повече към чужденците?
- Аз, доколкото знам от това, което четох във вестниците - българите са скъпи, поне тези, към които клубът е имал интерес. Стига да намерим качествени българи, които ще ни свършат работа, никога няма да се откажем от тях.
Колко време ще ви трябва, за да отърсите отбора от напрежението? И колко голямо е всъщност?
- Няма как да няма напрежение след такава драматична загуба във финал. Но пък играчите са професионалисти, а на футбола хубавото му е, че след три дни идва нов мач. Трябва да се пренастроят и да забравят финала. Онзи двубой е история. Ако си го спечелил - наслаждаваш му се една вечер. Ако си загубил - вадиш поуките. И в двата случая продължаваш напред към следващата среща. Ще работя в тази насока

финалът да
бъде забравен

възможно най-бързо и да изглеждаме малко по-добре в следващия мач.
С какъв потенциал разполага ЦСКА? Достатъчен ли е с още малко попълнения да атакува титлата?
- ЦСКА има много добър потенциал и футболисти. А с новите играчи, които взехме, съм сигурен, че ЦСКА ще изглежда по-различно и много по-добре. Нека да не гледаме толкова напред, а да се концентрираме върху предстоящия мач и да вървим крачка по крачка.
Вие сте единственият треньор, извел ЦСКА до шампионатен успех срещу Лудогорец. Смятате ли, че ще успеете да счупите каръка срещу тях и тук на "Армията"?
- Ще направя всичко възможно, за да се случи. Надявам се и футболистите да възприемат моите идеи за мача, който ни предстои, а и занапред като водене на игра.
Имахте ли разговори с Крушчич?
- Милош е много добър млад треньор. Малко не му стигна да спечели купата. Видяхме се с него в четвъртък, но не сме говорили за играчите, не исках в този момент да го занимавам с това. С времето може и да му потърся мнението, но колегите, които остават от предишния щаб, ще ме вкарат в ситуацията бързо. Пожелахме си успех с Крушчич занапред и това е.