Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Боби: Отказвам да нося вината

Боби: Отказвам да нося вината

19-10-2019 Тема спорт

Г-н Михайлов, защо решихте да подадете оставка?
- 14 години са доста дълго време. Отдавна се замислях, че може да съм омръзнал на хората въпреки свършеното. Напоследък се случиха много неща, които вкарват много напрежение във футбола и във Футболния съюз. Не че аз съм виновен за това. Но предпочетох с моята оставката да сваля това напрежение и колегите ми да работят спокойно.
Имахте ли разговор с премиера Борисов или със спортния министър досега?
- Не. В деня на мача с Англия се видях със спортния министър. На другата сутрин прочетох какво са написали, но това няма общо. Казах ви, от много време замислям това нещо.
Доколко е вярно, че първата ви реакция е била, че няма да подавате оставка?
- Не е вярно. Първата ми реакция е официална, качена беше на сайта на БФС към 3 часа и нещо, че си подавам оставката. От тогава досега имаше време за игра с публиката.
Изпитвате ли някаква вина в себе си за състоянието, в което е българският футбол в момента?
- За 14 години със сигурност имам вина, 100 процента. Състоянието на българския футбол е много общо понятие. Футболният съюз е регулатор. Футболът се прави по клубовете. Защото, който и да дойде на моето място, той не може де реагира върху това, което се случва в клубовете, работата с младите и т.н. Казвам ви всичко това, без да съм виновен, че падаме 0:6 от Англия, защото аз като бях вратар, шест гола не са ми вкарвали със сигурност. Просто има моменти, в които търпението просто се изчерпва и ето ме тук пред вас. Няма нищо нито срамно, нито фатално.
Щяхте ли да си подадете оставката, ако Бойко Борисов не ви я беше поискал?
- Решението ми не е обвързано с това нещо. Винаги на човек му свършва пределът на търпението.
Смятате ли, че сте жертва на предварително подготвена акция относно скандала с расизма?
- Сто процента това не е организирано от футболния съюз. Ние каквото трябваше, сме го направили - платили сме на стюарди, на полиция... Така че сега не мога да гадая дали е нарочно или не е нарочно, но е факт. Освен това много голяма роля за тази истерия дойде от Англия. Аз писах две писма - до президента на английската федерация и до УЕФА в защита на България, народа ни и феновете, че страната ни не е расистка държава. Не е моя работа да коментирам работата на органите на реда. Тук съм не да се търси отговорност от мен за всяко нещо.
ГДБОП влезе в базата на БФС в Бояна. Имаше разпити на съдии, изземване на документи, заговори се за манипулиране на мачове... Имате ли информация дали службите са открили нещо неправилно и има ли нещо нередно?
- Такива специализирани служби дават информация има ли нещо, когато са свършили с проверката.

Темата за
уговорени мачове
се преекспонира

в нашето общество от 15 години. Според мен в България няма никакво черно тото и който го докаже, нека виновните да си поемат вината. А освен това всички сигнали от УЕФА с годините са намалели - от 48 преди 4 години в последния сезон имаме само 3 сигнала. Всички те са дадени на прокуратурата и досега няма нито едно такова доказано престъпление.
Ще отговорите ли на въпросите на Христо Стоичков отпреди години, участвали ли сте в уговаряне на мачове на националния отбор, както и за тото залози в нашето първенство?
- Аз на Стоичков няма какво да му отговарям. Щом никой нищо не е доказал, всеки може да си говори каквото иска. Тогава беше афектиран нещо и го е казал. Ако има нещо, трябва да бъде доказано. Не, не съм участвал в такива мачове, нито на национален отбор, нито на каквото и да е ниво.
А мачът с Естония?
- В мача с Естония няма нищо. Хванаха хора - съдии. И какво общо имаме ние, че някакъв съдия дава четири дузпи. Как да го спрем? Това е несериозно, а и е отпреди 100 години. Няма да се връщам на стари неща. Имаше разследване на ФИФА и нямаше никакви доказателства за нищо. Толкова!
За какво носите тогава отговорност вие?
- Аз нося отговорност пред хората, които са ме избрали. Това са всички 600 делегати, които ме избират четири пъти с мнозинство от над 90 процента. Това е за мен оценката.
Какво се промени от конгреса през февруари миналата година до понеделник, за да вземете това решение сам, както казвате, без натиск от никой?
- Много неща се промениха към по-хубаво. Имам предвид като работа на футболния съюз. И когато се струпат много неща наведнъж - тръгва си треньор, идва нов, няма това време. Това, че резултатите са слаби, аз нямам абсолютно никаква вина. Има си треньор, има си заплати, има условия за играчите.

Просто идва моментът,
в който на човек му писва

Коя е най-голямата ви грешка през тези 14 години и какво предстои след оставката ви?
- Трудно мога сега да ви кажа най-голяма грешка за 14 години. Може би, че съм бил прекалено добър към абсолютно всички. Колегите ще решат какво ще правят след моята оставка. Аз ще си почивам известно време, ще си ходя на риба, на лов и в един момент ще разберете, ако тръгна да се занимава с нещо.
Кой трябва да е вашият наследник?
- Не мога да кажа. Такъв тип като мен трудно се намира, да понася толкова нещата. И след като съм бил най-много начело на БФС, в цялата история на футбола, значи не е много лесно. Не е нужно да е бивш футболист. Трябва да е и добър мениджър. Да е добре поставен в обществото и да го уважават футболните хора, за да го изберат на конгреса.
Щом няма черно тото в България, бяло има ли?
- Бяло тото, какво имате предвид? Просто игра на думи ли? Аз ви казвам, че няма черно тото в България, защото досега не е доказано. Има само съмнения. Питайте хората, които са участвали. Няма никакво тото освен нормалното, дето хората си залагат по пунктове и сайтове или както се прави.
Чувствате ли се предаден и ще останете ли във футбола под някаква форма?
- Предаден не, не бих казал. За футбола ще мисля след много време. Ако въобще мисля за футбол.
На какво ниво оставяте българския футбол след тези 14 години?
- Никога не е бил по-добре финансово. Футболно ви казах къде се прави футболът. Има разработена концепция, готова е. Ще бъде вкарана от Изпълкома при министъра на спорта. Аз бях до тук.
След години бихте ли приели отново да се върнете във футболния съюз като президент?
- Като президент никога.
Тъжно ли ви е, че си тръгвате след такава загуба на националния отбор и цялостното състояние на футбола ни?
- Тъжно ми е, но

аз половината
футболисти
не ги познавам

Тези, които бяха срещу Англия, които бяха здрави, хората половината не ги познават. Имаше и дебютанти. Пак казвам, тази вина не я нося аз. Със сигурност отказвам да я нося. Когато имаш дупе, си подаваш оставката и толкова. Всички от Изпълкома се опитаха да ме разубедят, но аз си го бях решил.
На колко мача през последната една година от Първа лига ходихте и харесва ли ви това, което виждате като игра?
- На нито един, защото така съм направил договора, че мога да ги гледам по телевизията. Нито един президент не е задължен да ходи на други мачове освен на националния отбор.
Как се стигна до онова решение за вратарите извън ЕС?
- Просто в България няма достатъчно български вратари, които да пазят. Това, че по случайност синът ми е вратар, няма нищо общо. Кажете ми пет български вратари, които да пазят в елита. Естествено в България това се преекспонира, защото е много удобно. Аз знам, че не съм много обичан в България, но това не е толкова важно. А би трябвало да е точно обратното заради това, което съм направил.
Как приемат факта, че вие сте една от най-освиркваните личности на стадионите и от фенове на Левски, и от тези на ЦСКА? Вашата оставка беше поискана още по време на историческия резил с Англия...
- Нищо не е поискано от публиката. Това е направено нарочно. Оставка може да викат и за треньора. Но като пеят Боби Михайлов педе.аст, не е за първи път. Оставката не се знае за кой е поискана и никой нищо не ми е искал. В България никой не харесва успелите хора, а аз съм доста успял човек. А аз съм спазвал правилата и затова не съм обичан. И когато някой съдия сбърка, вместо познатия рефрен викат Боби Михайлов еди-какво си. Затова отказвам да поемем чужди вини.