Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Боби: Трима-четирима души натискат съдиите

Боби: Трима-четирима души натискат съдиите

16-12-2017 Тема спорт

Хората знаят, че не се клатя наляво-надясно

Президентът на БФС Борислав Михайлов даде дълъг брифинг след вчерашното заседание на Изпълкома. Ето какво отговори Боби на поредицата въпроси към него.

Г-н Михайлов, каква е вашата равносметка за футболната 2017 година у нас?
- За мен годината беше добра. Хубави мачове на националния отбор срещу съперници, които отдавна не сме побеждавали. За съжаление не ни беше достатъчно. Знаете, че в тази група беше почти невъзможно да се класираме. Може би най-тежката група в квалификациите. Имахме добро класиране на юношите до 19 години за европейско и добро представяне на самото първенство. Шампионатът върви много добре. Много е интересно с новата схема на Първа лига. И най-вече финансовото състояние на футболния съюз. 4 милиона е преизпълнението на бюджета. Това е само наша работа с чуждите ни партньори УЕФА и ФИФА и спонсори.
Кои ще бъдат вашите приоритети, ако спечелите на конгреса?
- Ще ги разберете. Няма да излизам по телевизии, нито по радио. Ще говоря пред делегатите.
Ще се радвате ли на силна опозиция на конгреса?
- Когато за първи път станах президент, спечелих срещу един голям човек, Бог да го прости (б.а. - Иван Славков). След това два пъти имаше много говорене. Голяма говорилня срещу футболния съюз и срещу мене, а после никой не се появи. Сега най-вероятно някой ще се появи, което винаги е добре. Да има конкуренция. На самия конгрес се раждат нещата, хората да видят кой какво е направил, какво прави и какво мисли да прави за в бъдеще. Концентриран съм върху себе си, а не някой да ми казва какво да правя.
Какво бихте променили от последния си мандат и къде смятате, че допуснахте грешки?
- Винаги има грешки. Всичко ми изглежда, че върви добре, даже на моменти много добре. Примерно да говорим за съдийството. В съдийството влагаме много пари и усилия. Имаме и консултант от чужбина, който е в Топ 3 на бившите съдии в Европа. И други държави използват подобно нещо. Примерно всичко изглежда добре, после започва нещо да куца и веднага всички скачат срещу съдийството. Това е нещото, което най-много ме дразни. Аз нямам нищо общо със съдийството, освен да помагам да бъде развивано. Шефът на съдиите назначава съдиите. Той не е на терена. Непрекъснато има скандали. За футбол не се говори, говори се само за съдиите. Може би бяхме достатъчно корави в този мандат. И особено аз. Имаше доста проблеми. Нарушаване на правилата на футболния съюз по устав и по наредби. Вадихме отбори. Сменихме формата на първенството. Буквално рестарт на всичко, за да може някои отбори да влязат в Първа лига. Някой направо от В в Б група, след като покриха лицензионните изисквания. Не беше лесно, но аз лично съм доволен. Удържахме на всички напъни. Може би още една идея по-твърдо в следващия мандат.
От ЦСКА обаче доста яростно се изказват срещу вашето управление…
- Ако трябва да бъда честен, ЦСКА би трябвало да ми издигне кандидатурата за това, което съм правил за тях в последните години.
Смятате ли да предприемете промени в Съдийската комисия?
- Не съм мислил по въпроса. Сигурно ще има промени. Не само в Съдийската комисия, но и в някои от съдиите. Реферът (б.а. - Георги Кабаков), който свири мача ЦСКА - Лудогорец за купата, е топ съдията на България според УЕФА. Даже февруари го викат в категорията елитни съдии. Значи е една идея повече от това, което е бил до момента. След като от топ съдията и двата отбора са недоволни, или той не се е справил, или просто всички се оправдават със съдиите.
Смята ли БФС да предприеме по-сериозни мерки след инцидентите на двубоя Локо Пловдив - ЦСКА, когато се стигна до боя между феновете, които нахлуха на терена?
- Футболният съюз ще инициира или до Нова година, или веднага след това среща на президента на БФС с министъра на спорта и министъра на вътрешните работи, плюс главния секретар. Това нещо може да се контролира само с помощта на държавата. Без полиция на стадионите няма как да стане, защото клубовете използват частни фирми. Когато има запалянковци от този род, очевидно не всяват респект. Ще настоявам за по-строги мерки срещу хулиганите. България е една от малкото държави в Европа, в които има закон за футболното хулиганство, както и за черното тото. Просто той трябва да се изпълнява. Всички ги знаят кои са. Всички им знаят и снимките, и прическите, и какви са им очите. Това е работа на органите, които се занимават с тези неща в нашата страна.
Докъде се развива казусът с участието на ЦСКА в евротурнирите?
- Ние нямаме никаква информация. ЦСКА съди УЕФА в КАС, така че трябва да ги питате тях. И УЕФА изчаква да види какво ще реши съдът.
Защо се получава така, че президенти на клубове, които са част от Изпълкома, постоянно поставят под напрежение съдиите?
- Футболният съюз със сигурност не влияе на съдиите. Нито аз, нито моите колеги служители, нито шефът на съдиите. Това също се знае в България - кои трима-четирима души натискат съдиите. И чрез поставени лица, и чрез, аз им казвам, съдийски мениджъри. За това също търсим помощта на държавата, защото си има начин да бъдат прихванати и да спрат да се занимават с това нещо.
В тази връзка, ще има ли президенти на клубове и в следващия Изпълком?
- Ще го обсъдим с делегатите на конгреса. Все пак от 547 професионалните клубове са 29. Останалите са аматьорски. Не случайно шефът на аматьорската лига е в Изпълкома. Ще се дебатира на самия конгрес. Изпълкомът се избира, след като се избере президентът. Освен това президентът посочва с кои иска да работи. По устав залата също може да предложи човек.
Ще успеете ли само на конгреса да убедите делегатите, че трябва да гласуват за вас?
- Аз знам какво съм направил за 12 години. Хората ме познават и знаят, че не се клатя наляво-надясно. Медиите не избират президента на БФС. Хората знаят какво могат да очакват от мен. Колкото и да ме плюват от другата страна, това няма значение. Няма да ходя по студията. Аз мисля, че съм се доказал като президент.
Какво мислите за кандидатурата на Любослав Пенев?
- Любослав Пенев е решил да се кандидатира за президент, няма нищо лошо. Той трябва да убеждава хората, а не мен. Преди конгреса ще има още един Изпълком и тогава ще говорим пак. Весели празници!