Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Боби: Хубчев има оферта от клуб

Боби: Хубчев има оферта от клуб

15-05-2019 Тема спорт

Той сам поиска да поеме нещо друго, каза президентът на БФС

Президентът на БФС Борислав Михайлов говори дълго пред медиите по време на вчерашната пресконференция. Брифингът продължи 38 минути, като бе разделен поравно на две части. В първата бяха обсъдени най-вече промените във формата на първенството от следващия сезон. Във втората фокусът падна върху назначението на Красимир Балъков за селекционер. След няколко въпроса Михайлов все пак направи коментар по отношение на напусналия Петър Хубчев, макар и с явно нежелание.

Г-н Михайлов, как очаквате да завърши първенството? Едва ли ще имаме възможност да ви видим някъде до края на сезона, за да ви питаме отново за мнението ви...
- Защо да не ме видите някъде?
Защото говорите доста рядко...
- Аз не съм говорител, а президент на футболния съюз. Аз си върша работата. Вие, журналистите, сте говорители. Първенството е много интересно,

не се знае кой
ще бъде шампион

Има плейоф за Лига Европа. Има спор за изпадащите. Има футболно напрежение във Втора лига за това кои отбори ще бъдат на бараж. Напълно оправдана е смяната на формата. Първенството е много стойностно и равностойно.
Как ще се отразят обвиненията на УЕФА към Верея за уговорени мачове и вие бяхте ли изненадан от съмненията за черно тото в българския шампионат?
- По никакъв начин няма да се отрази на българския футбол. Всички федерации работят срещу този бич. Ръководителите на Верея са знаели за сигналите, били са уведомени, а веднъж са и глобени.

Няма нищо странно в
това, което се случва

А има ли съмнения, че другите отбори, играли в мачовете на Верея с подаден сигнал, може също да са замесени?
- Не мога да имам такива съмнения, защото всичките пет сигнала за целия шампионат дотук са срещу Верея. Никъде не е цитиран друг отбор. Не може да осветлим кои са мачовете. Това не е за публично достояние.
Как ще коментирате твърденията на Верея, че това е удар срещу вас лично?
- Това е много смешно да се каже. Ние работим много сериозно срещу това нещо. За пример - преди четири-пет години е имало 46 сигнала за българското първенство, а от началото на този сезон са само пет и всичките са срещу един и същи отбор. И когато този клуб не е взел мерки, се вади от групата. Аз не виждам каквото и да е било срещу футболния съюз. Ние просто си вършим работата.
Как вървят нещата с лицензирането? Има ли клубове, които са застрашени?
- В повечето от клубовете нещата изглеждат добре. На 16 май е следващото заседание на комисията. Информацията кои получават лиценз ще бъде качена на сайта ни. В момента се разглеждат само клубовете от Първа лига.
И този сезон не мина без драми с реферите. Какво е мнението ви за съдийството?
- Съдийството този сезон е по-добро от всеки друг сезон (б.р. - след тези думи се обръща към журналист).

Каквито и физиономии
да правите, това
е моето мнение

Върху съдиите се оказва огромен натиск. Има хора, които започват да говорят за реферите три дни преди мача, после го правят по време на двубоя и накрая след него. Нашето съдийството е по-добро от това в доста европейски първенства. Виждате какви грешки се правят в най-големите шампионати. А и в Италия колко случаи има. И ВАР прави грешки, хем са шест човека, които гледат екраните. Аз съм доволен от съдийството и затова няма промени в комисията.
Доколко е реалистично да се въведе системата ВАР у нас?
- Реалистично, чисто финансово, е до две години. Но така или иначе имаме възможността да гледаме и да се учим дали е подходящо за България и за българския манталитет. А и дали стадионите ни са пригодени за системата. Аз искам да се убедя и сам за себе си, че това ще бъде от полза на родния футбол. Цената на системата с времето ще падне. Когато узрее моментът, няма спънка да инвестираме в това нещо, но трябва цялото общество да е убедено в ползата. В Италия чакат по десет минути да се вземе решение.

Вие тук как си представяте
да чакаме по десет минути?!

Не всички са спокойни като Гуардиола. Но предполагам, че до две години ВАР системата може да се случи и тук.
Имат ли поводи за притеснение в Левски за лиценза предвид изнесените в началото на годината цифри като дългове?
- Не знам точно какви задължения има Левски. За нас са важни дълговете към футболисти, персонал, други клубове и към НАП. Към НАП, както знаете, е възможно разсрочване. Левски са си го разсрочили. Ако има задължения за строителство и подобни - това не касае лицензирането.

Това си е проблем на
акционерното дружество

ако има такъв проблем.
Преди да погледнем към светлото бъдеще, или то поне се надяваме да е такова, първо да изчистим миналото. Каква беше причината да се разделите с Петър Хубчев?
- За миналото не се говори, сега ви представям новия треньор, питайте за него.
Все пак обяснете защо беше цялата тази история с Хубчев - тръгва си, не си тръгва?
- Ама питайте него, той е голям мъж.
Усещаме някакво огорчение във вас...
- Аз съм Водолей. Никога не гоня интерес. Хубави хора сме Водолеите. Той е преценил, беше раздвоен, има оферта от клуб. Аз го разбирам и него. Каквото можа - направи. Както каза и Краси - постави добра основа. Никой не го е гонил, той сам реши, че иска да поеме нещо друго. А всички други спекулации, че си тръгва, защото някой казал нещо и обидил момчетата... Вижте, това е мъжки спорт.

Навремето нас малко
ли са ни обиждали?

Преди да се класираме за Щатите, след първия мач с Нигерия (0:3)... Тогава бях капитан на отбора. Димитър Димков беше пресаташе и му бях казал, като получава факсовете от България, да ги мята в кошчето в моята стая, за да не знаят другите колко ни обича българският народ. И след това видяхте какво стана. Футболът е мъжка игра. На никого не се сърдя, животът продължава. Питайте за бъдещето.
Има ли уверение г-н Балъков, че ще работи напълно независимо?
- Защо си мислите, че има вмешателство? Да сте чули някой треньор през последните 14 години да е казал, че от футболния съюз са му се мешали?
За последно г-н Хубчев каза, че не приема критиките на Йордан Лечков...
- Това не е вмешателство. Освен това Лечков е отговорник за националния отбор.

Критиката не е вмешателство

Кога Хубчев ви се видя раздвоен?
- Той ми каза, че е раздвоен. Той си тръгна сам, по свое решение. Аз не съм го питал дали е раздвоен и не съм му казвал: "Ти не можеш да се справиш". Той просто каза, че е раздвоен и толкова.
Кога се случи това?
- В края на април. Такава е била ситуацията, така се е случило.