Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Божков: Не виждам бъдеще за Левски

Божков: Не виждам бъдеще за Левски

08-05-2020 Тема спорт

Бих продал акциите на сериозен инвеститор, мога да ги подаря и на феновете

Босът на Левски Васил Божков даде телефонно интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV. В него той говори дали ще даде акциите на сините, но засегна и доста теми от политическия живот у нас. „Тема Спорт“ ви предлага част от разговора.

Г-н Божков, как сте, къде се намирате?
- В Дубай, добре съм. От края на януари съм тук.
Къде живеете в момента?
- В апартамент.
Важно е да уточним какъв е статутът ви в Дубай.
- Статутът ми е на резидент.
Бяхте ли задържан в ареста, колко време прекарахте там?
- В ареста прекарах около 2-3 седмици. Точно колко – не знам. И не ги прекарах в ареста,

а в затвора

В затвора, така ли?
- „Ал Албах“ - това е затворът, в който бях. Както пише в интернет – скандалният затвор „Ал Албах“.
Имало ли е специални условия за вас?
- Нямах специални условия, нямах достъп до телефон. Никаква комуникация с външния свят. Това беше специалното. Нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах.
Как се случи самото освобождаване?
- Случи се, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както им бяха представени от българските власти. И просто ме освободиха.
Охрана имате ли?
- Не, нямам. Защо ми е охрана? От кого да се охранявам?
Имате ли притеснения?
- Притеснения имам, ако се върна в България.
А властите в Дубай имат ли някакъв ангажимент към вашата охрана? Вие свободно можете ли да се придвижвате, или сте под домашен арест?
- Както казаха властите в Дубай – можем да ходим където си поискаме. Но ако отидем в друга страна, сигурно ще ни арестуват.
Колко души сте там?
- Аз и Георги Попов.
Имате ли някаква информация дали властите в Дубай активно комуникират с България за това вие да бъдете върнат?
- Предполагам, че се оказва огромен натиск от българските власти. Но все пак тук е правова държава и има закони.
Твърдите ли тогава, че България не е правова държава?
- Абсолютно.
Защо?
- България се управлява от хунта в момента. Да ви кажа честно, докато не ми се случи това нещо, аз не го вярвах. Виждах разни неща, но не вярвах, че това е истина.
В крайна сметка смятате ли да се връщате в България?
- Естествено! Аз съм невинен, трябва да се върна.
Кога възнамерявате да го направите?
- В подходящия момент. Колкото по-скоро, по-добре. Тези неща трябва да се изчистят.
Какво означава за вас подходящ момент, ако смятате и твърдите, че в България няма закони?
- Подходящият момент… Не мога да ви кажа какво означава. Нека делото поне да влезе в съда. Все пак се надявам, че съдът е по-обективен. Нали разбирате, че срещу мен няма нито едно съществено обвинение.
Възнамерявате ли да останете собственик на Левски?
- Аз

бих направил за
Левски всичко

за да върви добре. Както виждате, отново искат да ми отнемат имущество силово. Няма да помагаме на Левски, ако не се смени собствеността… Това какво значи според вас?

Привържениците, а и ръководството казват, че клубът е пред фалит.
- Ръководството? Нали Левски е акционерно дружество все пак. Да сте чували акционерите да имат ангажименти да издържат акционерните си дружества? Но все едно… Аз съм готов да дам акциите на всеки един – не да ги продам, а да ги дам. Само и само Левски да бъде спасен. А кой унищожи Левски? Всички знаем… Искам да благодаря на феновете за това, което направиха по време на карантината.
Кой унищожи Левски?
- Кой унищожи Левски ли? Знае се – Борисов.
Защо?
- Защото унищожи компаниите, които издържаха Левски. Как стана това? С грубо нарушение на закона.
Кои компании и по какъв начин? На пресконференция питаха г-н Борисов като привърженик на Левски как ще помогне на отбора. Ако е привърженик, защо ще го унищожава?
- И какво каза? Дай да заграбим акциите първо, после ще помогнем. Да е дал една стотинка лично Борисов някога за нещо? С парите на народа казва „Аз дадох“. И как ще спаси Борисов Левски? Ще му даде кредит? И после като се изхарчи кредитът, откъде ще се върне? Или

ще намери друг
човек идиот да
издържа Левски

и после да го арестуват и него?

Премиерът каза, че държавата помага и на много други отбори по всевъзможни начини, за да не се води държавна помощ, и би го направил за Левски, но ако е с друг собственик…
- Това какво значи? Пак преса за отнемане на имущество. Все пак Левски е имущество, аз съм инвестирал 25 милиона лева за по-малко от 1 година. Левски беше стабилен клуб и вървеше нагоре.
Какво ще правите с акциите?
- Акциите бих ги продал на сериозен инвеститор, или бих ги подарил на феновете или който иска. Акциите вече не ми трябват. Аз не мога от тази ситуация да направя нищо за Левски. Единственият вариант да направим нещо и Левски да продължи да се развива стабилно е да се прегледа внимателно законът, да се отменят всички незаконни акции и компаниите, които издържаха Левски да продължат да го издържат. Ако искате да направим кратка ретроспекция какво се случи през годините. И да започнем от 2014-а. През 2014 година на 29 октомври Кадиев внася Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта. На 19 ноември 2014 година „Законът Кадиев“ е отхвърлен. „Законът Кадиев“ има една точка, която казва, че с държавна такса 20 процента се облагат турнирите на покер. 20 процента се събират такси и комисиони за участие. На 26 ноември Менда Стоянова внася същия закон, като разрешава 20 процента от събираните такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5 декември този закон е приет. И имам няколко въпроса. Може ли лидерът на политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля закон? Вторият ми въпрос е – Може ли финансовият министър да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон? И освен всичко това с комисията по хазарта аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично. За което

имам безброй
доказателства

И при това положение къде е нарушението на закона? Излизат и казват – има тълкуване, няма тълкуване. Законът не се тълкува, законът се изпълнява. Тука уловката е в правилата на игрите. При едни правила данъкът е един, при други правила – данъкът е друг. Затова и тотото е плащало един данък, а ние друг данък. Това е истината. И ако се върнат и погледнат внимателно закона, всички тези незаконни актове трябва да бъдат отменени. Което значи, че някои от компаниите ще започнат да работят и ще могат да издържат Левски. Това е. Налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно. А те направиха точно това. И с лека ръка се отказаха от всичките 500 милиона, които плащахме в бюджета, за да измислят несъществуващи 700 милиона. От какво точно, откъде са откраднати? Така че аз предлагам тези въпроси да бъдат зададени на г-н Борисов и г-н Горанов.

Казахте, че лично сте комуникирали с г-н Горанов по вашата тема, свързана с хазарта, така ли?
- Естествено, единствено с него. Аз с комисията не съм имал контакт, той не е разрешавал контакт с комисията.
А какви са били контактите ви с него, по какъв начин?
- Да прекъснем тази тема за следващо интервю. Но те са били много чести. Така че сега да бъде така добър да си подаде оставката. Нали каза – ако е знаел, ще си подаде оставката. Ако не е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони – пак трябва да си подаде оставката.
Как доказвате тези чести контакти?
- Много лесно. Това е работа за прокуратурата може би. Като подам сигнал там.
Ще подадете ли сигнал?
- Може би подготвям сигнал в момента. Сигналът няма да бъде само до прокуратурата, ще бъде до всички институции и до всички медии. Вие ще го видите също.
Добре, какво сте си говорили с финансовия министър тогава, като казвате, че сте имали чести контакти? Какво сте обсъждали?
- Много неща. Сега няма да ги коментираме, не е моментът. Просто му задайте тези въпроси.
Добре, лични контакти, лични срещи или разговор по телефона – кажете...
- Естествено, че лични контакти, лични срещи. Също разговори по телефона, есемеси. Да не би г-н Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно? Не вярвам.
Вие ли сте търсили този контакт, вие ли сте искали услуги, вие ли сте искали по някакъв начин връзка с държавата? Какво точно сте дискутирали?
- Нещата са обратни. Знаете ли навремето мутрите какво правеха? Има проблем – идват и казват – ще ти помагаме, ще ти решим проблема – плащай. След това започват да те пазят, след това казват - дай ми част от бизнеса. Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват: „Ще ти решим проблема, трябва да ни плащаш“. После казват: „Давай бизнеса или идват с бухалките“. Но вече бухалките не са прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП.
Правите внушение, че хора от държавата са ви искали пари…
- Не правя. Правя само сравнение за мутрите тогава и сега.
Но сравнението в контекста на разговора, който водим – за хазарта и контактите, които сте имали с един или с друг министър…
- Казвам ви как процедираха мутрите през 90-те и как процедират сега. Кои са мутрите – всички знаят. Казват им мафия, други им казват хунта. Нека го оставим за следващ разговор.
Казвате, че Левски не може да се издържа заради запорите на фирмите, нали така?
- Да. Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, и фирмите започнат да работят, Левски няма никакви проблеми. Другият вариант – да дам акциите там, откъдето съм ги взел.
Откъде взехте акциите?
- Аз откъде съм ги взел – феновете ще ви кажат. Като им дам книгата на акционерите, то се вижда от кой са купени и от кой са прехвърлени. Сега съм готов да ги дам на който пожелае. Но не виждам бъдеще на Левски, който и да ги вземе.
Важни ли са ви акциите на Левски?
- Смятам да ги дам, на който ги поиска, включително и на феновете.

Стига да могат да
издържат Левски

Ще ви кажем цитат от главния прокурор Иван Гешев - „Васил Божков е може би един от най-опасните българи в историята след 1989 година“. Какъв е вашият коментар?
- Какво значи опасен българин? Да се хвърлят обвинения от прокуратурата и да се представят хората като виновни без влязла в сила присъда, мисля, че е съвсем незаконно. Това го има само в тоталитарните режими. Иван Гешев реши, че съм виновен ли, как?
Това е поредният, казва Гешев, който бяга от България. И допълва: „Ако не се притесняваше от нещо, нямаше да избяга“. Вие притеснявате ли се от нещо?
- Първо – не съм избягал. Заминах по работа. Заповедта за арест е издадена два дни след като бях заминал. Второ – мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България. Не говоря, че ще бъда задържан за осем месеца или повече, а говоря, че

физически
нямаше
да изляза

Случват се „нещастни случаи“ в ареста, точно от това се притеснявам. Това са хора, които нямат задръжки и нямат спирачки.

Казвате, че физически се страхувате за вашето оцеляване, ако сте в България?
- Да, абсолютно. Точно това казвам. Да се дават присъди от прокуратурата ми е малко странно. Къде е ролята на съда?
Съдът реши жената до вас да бъде върната в ареста, имате ли връзка с Елена Динева?
- Естествено, че нямам. Откъде да имам? От ареста няма как. Плюс това те я държат по думите на един свидетел. А думите на 10 други свидетели, че няма нищо общо с това – това не се взима под внимание. Държат ги като заложници. Мафията не прави такива неща.

За какво са заложници?
- Всички, които ме познават, знаете ли как са наплашени. Нямате си на представа. Всеки е заплашен, че ако контактува с мен, бизнесът му ще бъде унищожен, ще му се случи като на Божков. Целият репресивен апарат работи. А Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата? Запорите са от НАП, от Влади Горанов. Какво иска да замете Влади Горанов, какво иска да скрие? Попитайте го.
Вие кадрували ли сте в комисията по хазарт, влияли ли сте на хората там?
- Не ме чухте – аз ви казах, че в този бизнес съм контактувал единствено с министъра на финансите. Не съм имал никакъв достъп до комисията. Той ме е запознал с единия председател, с другия… И този бизнес върви 5 години, тази комисия е одитирана от държавата, награждавана е 5 години. И изведнъж бизнесът се оказа незаконен и никой не знаеше.
Каква е връзката ви с певицата Лилана? Разследвана е за злоупотреба с евросредства и данъчни престъпления…
- Аз поне не знам да имаме общи бизнеси и да е свързана с мен. И колко от еврофондове да е източено – милион, два, три? Мислите ли, че ме интересуват такива пари?
Сега имате ли пари, с колко разполагате?
- Сега нямам никакви, не разполагам с нищо.
Как се издържате?
- От приятели.

Имам доста
богати приятели

Къде са те, българи ли са?
- От българите никой не смее да говори с мен.
Кой плаща наема ви тогава?
- Казах, че имам приятели. Дават ми пари – милион, два, пет. Парите не са ми проблем. Нямам никакви пари, но имам приятели. Всичко е блокирано. И на фирми, които нямат нищо общо с този бизнес.
Имало ли е руски граждани, които са се опитвали да ви помогнат, докато сте били в ареста?
- Това е смешно. Какво общо имам с Руската федерация, за да ми помагат техни граждани? Това са инсинуации на прокуратурата. Нали имаше и наемни убийци, които ги бях наел да убиват определени хора. То пък се оказа, че автоматите им са за пейнтбол. Случаят затихна… Сега шефът на руското разузнаване ще дойде да ме спасява официално…
Познавате ли се с хора, които са в управлението на ОАЕ, те помагат ли ви?
- Не. Може би се познавам, не знам, но никой не ми помага.
Знаете ли какво се случва с колекцията ви?
- Колекцията ми – нали знаете какво правят талибаните. Взривиха статуите на Буда. Талибанът Гешев и неговите слуги разрушават световно културно-историческо наследство. Между другото – държавата ще бъде съдена. Аз съм подал вече искове в съда в Лондон, чиито решения важат и за България – специално за културно-историческото наследство и картините. Престъплението срещу културно-историческо наследство е престъпление срещу човечеството.

Няколко пъти казахте как се краде бизнес от мутрите, как са действали. Вие имахте ли опит с това нещо?
- Имах. Но тогава имаше как да се противопоставиш. А сега как можеш да се противопоставиш, като ползват държавата за бухалка.
Вашият бизнес тогава бил ли е в такива структури?
- Не. Никога не сме правили такова нещо. И знаете ли кое е общото между онези мутри и тези… Знаете ли?
Вис си се питате, но кое е общото?
- Борисов, Борисов. И тогава беше, и сега. А кое е различното, знаете ли? Ако искате, да ви кажа?
Казвайте?
- Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, но сега го има.
И каква е ролята му сега?
- Каква му е ролята? Седи в сянка като паяк и дърпа конците. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор? Публична тайна е кой го назначи. И нека Гешев да разследва това, което го казах за закона. Да започнем от тук. Ако Гешев не разследва, значи е бухалка. Ще продължим друг път, имам още много неща да разказвам...