Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Божков: Чувствам се застрашен за живота си

Божков: Чувствам се застрашен за живота си

31-01-2020 Тема спорт

Силният човек в Левски Васил Божков даде ново интервю за bTV в сутрешния блок вчера. Той говори за обиските в негови офиси и в дома му, а засегна и ситуацията около клуба. След това на брифинг прокуратурата даде подробности за обвиненията към него и за претърсванията и изземванията от имотите на Божков.Г-н Божков, къде се намирате в момента?
- В момента не съм в България.
А можете ли да ни кажете къде сте?
- Това не е най-важният въпрос.
Обявен сте за общодържавно и международно издирване, това притеснява ли ви?
- Живеем във време като това на Гьобелс. Прокуратурата прави пропаганда. Още нищо не знам. Повдигнали седем обвинения... Какво целяха с това да разровят 13 офиса и да арестуват хора, които нямат нищо общо с това?
Какво са търсили в тези 13 офиса?
- Е, точно това не мога да ви кажа. Мислите ли, че в офисите има доказателства по всички тези обвинения, каквито и да са те?! А и презумпцията, че съм виновен, която се насажда от г-н Гешев, и че дължа пари... Нека да прочете търговското право. Ако компаниите дължат пари, се правят актове, могат да се обжалват, да се платят и така нататък. Националната лотария е достатъчно богата компания, която да плати тези актове, ако се окаже, че наистина ги дължи. Освен това законът е такъв, че не сме го нарушили, и твърдим, че не дължим нищо. Ако държавата ни беше определила друг данък, може би нямаше да ги има и тези петстотин милиона, които сме платили в бюджета.
Дължите ли 210 милиона или всичко това се е случило, за да не ги дължите по силата на някакво лобистко законодателство, което е прието преди пет години?
- Нека да не бъркаме търговското право с наказателното. Аз съм акционер в компаниите. Васил Божков си е платил всички данъци до стотинката и винаги съм се гордял с това, че не дължа данъци и винаги си ги плащам. А ако компанията има задължения - това вече са търговски отношения. За мен всичко, като се загледаме, е по закон. Но мениджмънтът на компанията решава, а не акционерите. Да сте чули акционери да бъдат съдени? И огромни компании по света дължат милиарди, плащат ги или не ги плащат. А ние не дължим нищо.
Надяваме се скоро да дойдете и в студиото ни, защото имаме много въпроси към вас. Вие плащате по този начин от пет години. Защо точно сега се повдига темата?
- Нали ви казах - генезисът и защо точно сега, нека да останат за следващото интервю. А дали ще бъда в студиото скоро, не мога да ви кажа. В тази ситуация при внушение за виновност и при тази процедура на прокуратурата аз се опасявам да се върна в България.
Опасявате се да се върнете в България, така ли?
- Естествено. Защо трябва да се изземват парите на работещи компании и да се арестуват хора, които нямат нищо общо. Как да се върна при това положение? Даже аз се чувствам застрашен за живота си.
Значи най-вероятно няма да се върнете?
- Точно така. Ако се върна, най-вероятно ще ме арестуват веднага и какво ще се случва с мен - не знам. Вие виждате, че правят репресии. Това сме го виждали в други времена. Даже по комунизма не е било така. Ако г-н Гешев иска да търси престъпници, нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта.
На коя по-висока позиция?
- Гледайте по-нагоре от комисията. Кой е над комисията - министърът. Кой е над министъра - министър-председателят.
Лобистко ли е било онова законодателство, което ви е позволявало да си избирате каква такса точно да плащате?
- Това е бизнес решение. Може би е било добро за държавата, защото е получила 500 милиона. За всичките 5 години Националната лотария може би е спечелила няколкостотин милиона, даже по-малко. Но при всички случаи по-малко, отколкото те твърдят, че сме откраднали. И пак искам да отбележа, че акционерите не плащат данъци и такси. Аз си плащам личните данъци, когато получа дивиденти. Обвиниха ме точно мен. А защо не обвиниха други акционери?
Да започнем с основното обвинение към вас - ръководител на престъпна група. Какво стои зад това според вас?
- Според мен зад това стоят бръщолевенията на едни луди хора, които веднъж твърдят едно, а друг път - друго. Те са използвани като инструмент.
От кого са използвани като инструмент?
- Може би от прокуратурата. Те го казаха - даже Цветомир Найденов си постнал във Фейсбук, преди да проведат акцията, че акцията се провежда и аз съм зад решетките. Откъде има тази информация, след като никой от нас я нямаше? Странно.
Правили ли сте опит за подкуп на длъжностно лице?
- Никога на никой. И това не мога да го разбера.
Как си обяснявате, че се стигна до този развой на събитията?
- Предполагам, че държавата се притесни, понеже аз просто предупредих феновете на Левски, че ако национализират лотарията, няма да имам пари да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата - от протести, от нещо друго?
Като заговорихте за Левски - опитахте ли се чрез фен клубовете да окажете натиск над държавата и действията на държавата чрез протести, които можеше да възникнат по улиците на София?
- Естествено, че не. Аз просто предупредих всички фенове каква ще бъде съдбата на Левски, ако спрат лотарията. Не че не искам да помагам, а просто няма да имам възможност. Исках да съм честен с тях.
А подбуждали ли сте към това да организират протести?
- Естествено, че не съм.
Но ги призовахте да се срещнат с премиера Борисов.
- Да, питаха: „Какво да правим?”. Аз им казах, ако искат, да се срещнат с премиера, той може би ще оттегли подкрепата на ГЕРБ и този закон може би няма да мине. Друго не виждах какво мога да направя. Нали той казва, че е фен на Левски. Ходил на повече мачове от всичките други, взети заедно.
Претърсиха ли вашия дом и резиденцията, която обитавате?
- Домът ми е претърсен, арестуваха жена ми, която хабер си няма от нищо. И днес (б.р. - вчера) пак го претърсват, не знам колко време ще го претърсват.
Каква ще бъде съдбата на Левски?
- Не мога да кажа. Докато имам възможност, Левски ще бъде добре.
Бизнесът ви блокиран ли е, тъй като не сте в България?
- Най-вероятно ще блокират всичко, но по кой закон - не мога да ви кажа.
В съседна държава ли сте? Казахте, че е на половин час от България...
- Сега ще гадаем ли? Има ли някакво значение? Никакво. Ако ме питате за държавите на половин час път от България, сигурно съм в една от тях. Но не съм в Сърбия.
На Балканите ли сте?
- На Балканите съм.
Още на срещата с феновете на Левски казахте, че атаката формално идва от Валери Симеонов. Откъде според вас идва?
- Вие нали виждате, че изместиха центъра? Фактически за този закон, който противоречи на конституцията, никой не говори. Откъде идва атаката - сигурно някой иска да вземе бизнеса.


„Нове” с ново съобщение

От пресцентъра на „Нове АД Холдинг” вчера пуснаха ново отворено писмо до медиите, в което съобщават и някои текущи отношения с Левски. „Трябваше да бъдат платени 41 000 евро на мениджърска агенция за два трансфера за ПФК Левски и ако тази сума не бе осигурена, клубът би загубил 3 т. от първенството, а при забавяне от 14 дни щеше да бъде изхвърлен от групите”, пише в писмото, но не се уточнява дали сумата е платена. И още: „Също днес (б.р. - вчера) беше срокът да се платят 144 000 лв. по споразумението за дълговете на клуба в размер на 5 млн. към НАП. Ако не бяха осигурени в срок, това би развалило автоматично споразумението, което щеше да означава поредна огромна загуба за клуба. Това е само един нагледен пример. Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи и това ще доведе до много последствия на много нива”, казват още от НОВЕ, като не е ясно дали „утре” означава, че на практика от днес холдингът няма да е в състояние да оперира с активите си, респективно и няма да може да финансира Левски. От компанията завършват с: „Ще търсим правата си в съда и ще отстояваме правото си да работим въпреки държавните институции и репресивния държавен апарат”.