Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Боримиров: Школата на Левски се издържа с дарения

Боримиров: Школата на Левски се издържа с дарения

06-06-2019 Тема спорт

Миналата седмица Даниел Боримиров бе освободен от поста на директор на школата на Левски. По този повод той и тръгналият си с него главен методист Нестор Юруков дадоха вчера пресконференция. "Знаете, че когато поех поста на директор на ДЮШ на Левски през юли 2014 година, застанах по същия начин и направих презентация за развитие на школата. След като приключиха взаимоотношенията ми с клуба, съм длъжен да дам отчет каква работа свършихме за тези пет години пред синя България. Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха през този период. Даваха мило и драго школата на Левски да върви. Успяхме да изградим 4 нови съблекални и нов изкуствен терен", започна Боримиров.


Г-н Боримиров, защо след свършената ви работа се наложи да се разделите с клуба?
- Първо искам да кажа, че от клуба никой не ми е искал отчет за свършената работа. Чух интервюто на Павел Колев, в което каза, че с него сме приятели. Държа да кажа моето мнение, защото това не отговаря на истината. Познати - да, но не и приятели. За мен думата "приятелство" означава много и не знам как с човек, който сме се виждали и контактували много рядко, може да нарече отсрещния приятел. Никога не сме разговаряли с него за школата. В последната седмица преди моето отстраняване от клуба имахме две срещи с него, но на тях се разискваше ремонтът на общежитието и подмяната на тревното покритие на две тренировъчни игрища. Просто му бях дал параметрите за ремонта и колко ще струват нещата.
Не са ви изтъкнали причина за раздялата?
- Абсолютно нищо не ми бе казано.
Очаквано ли дойде тази раздяла с Левски?
- За мен е неочаквано, защото когато човек си върши работата по безупречен начин, това не би трябвало да се случи. Мисля, че базата, с която ние разполагаме, ако я съпоставим с тези на Лудогорец и Ботев Пловдив, сме като джудже. Ако имахме подобни възможности, щяхме да постигнем и повече неща.
Какви са доводите на ръководството за тази раздяла?
- Не мога да проумея, че ще се развали нещо работещо, само и само да се махне някой. Това не мога да го приема.
Това означава ли, че причината не е спортно-техническа, а някаква друга?
- Вие сте журналисти и ще се радвам да разберете каква е истината и кой стои зад това нещо.
Очевидно е, че сте разочарован от раздялата, оттук насетне как ще гледате на процесите, които се случват в клуба?
- Хората са преходни, Левски е вечен. Няма да спра да обичам Левски, въпреки че съм отстранен. Защото клубът ми е дал много и ме е направил това, което съм.
Каква беше формулата ви за успех при тежките условия, които споменахте?
- Съумях да направя изключителен колектив от треньорите и Нестор Юруков. Повярвахме и всеки идваше зареден на работа. Трупаха опит и знания и искаха да вървят нагоре.
Павел Колев каза, че има необходимост от сериозна промяна в ДЮШ. Как ви карат да се чувствате подобни твърдения?
- Единствено ме боли, че ще се разделя с треньорите, защото срещнах прекрасни хора. Дават мило и драго да развиват децата на Левски.
Кой беше най-тежкият период за вас през тези пет години?
- Времето, когато в Левски нямаше пари. Беше ми много трудно да накарам треньорите да идват на "Герена" с единствената мисъл как да тренират децата. Знаете, че и заплатите не бяха високи - между 800 и 1000 лева.
Казахте, че клубът не е инвестирал нито една стотинка в школата. Как се е процедирало тогава?
- Има отчетност - чрез дарения. Те влизаха в касата на клуба и оттам се плащаше.
Защо клубът не инвестира в школата си? Вие питали ли сте ръководството?
- Питал съм много пъти, но отговор нямаше.
Виждате ли в лицето на Васил Божков, че нещо ще се промени и ще се обърне внимание на школата?
- Искрено се надявам това да се случи. След като Ники Михайлов отново подписа с Левски, си спомняте първото му впечатление какво беше - че 13 години след като си тръгна, нищо не се е променило на "Герена". Това може да ви говори много дали някои от хората, които са били в клуба, са забили и един гвоздей в школата. Но се надявам Васил Божков да направи тази реформа и промяна. Да започне най-вече с изграждането на игрища. Беше ни много трудно да правим план как 12 отбора да тренират на един терен по време на дъждовните месеци.
Кои от талантите могат да бъдат лицето на школата?
- Видяхте, че след като треньори от школата застанаха начело на първия отбор, се даде период от шест мача възможност на Станислав Иванов, Илия Юруков и Мартин Детелинов Петков и те по никакъв начин не отстъпват на добре платените футболисти на Левски. Станислав Иванов с шест последователни мача стигна до националния отбор. Какво искаме повече? Трябва просто треньор със смелост и търпение към младите. Това е. Ако продължаваме да взимаме по 15 чужденци, българският футбол ще закъса. Нужна е инвестиция в базата и обучението на треньорите.
Как си обяснявате, че Левски прави всичко възможно да държи далеч бившите си кадри от клуба?
- Аз съм независим човек, който се е изградил с годините. В нашите клубове

обичат хора тип
"послушковци"

Така си го обяснявам.

Какво не успяхте да свършите?
- Исках много да има втори отбор, за да се прави по-лесно преходът от юношеския до мъжкия футбол.
Какъв е вашият съвет към наследника ви?
- Летвата е високо вдигната. Левски не е лъжица за всяка уста.
Вярвате ли, че скоро ще се случи така, че Левски да е изграден от ядро от юноши?
- На Левски са му нужни смели треньори. Неслучайно Станислав Иванов е в националния отбор. Трябва да се правят индивидуални тренировки с тези таланти. По този начин ще се развиват. Делио Роси и щабът му направиха ли нещо за младите момчета? Не проведоха нито едно индивидуално занимание с тях. По същия начин беше и при Славиша Стоянович. Винаги може да намерим оправдания и да се скрием зад юношите, но какви усилия положихме да ги доразвием?
Мислите ли, че ако бяха налагани българи през последните 10 години, можеше да се изгради силен отбор, който да спечели титлата?
- Най-точният модел е много трудно да се намери, но когато работиш целеустремено, винаги ще постигнеш резултати. Но не може в разстояние на една година в Левски да смениш трима треньори. Всичко се обърква.

Това е анархия

С какво ще се занимавате след Левски?
- Имам идея за индивидуален проект, който мисля да стартирам скоро.