Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Борисов: Има напрежение между босовете

Борисов: Има напрежение между босовете

09-07-2019 Тема спорт

Г-н Борисов, може ли да внесете малко повече разяснение от срещата с футболните босове?
- За хубаво или за лошо, футболът е религия за хората. Всичко говорят за него, всички се дразнят. Или пък се радват, или възхищават. Има няколко теми, които исках да обсъдя с Футболния съюз и с водещите клубове. Не искам по никакъв начин да пренебрегвам останалите отбори, но щеше да стане голям панаир. В същото време и ние като държава десетки милиони сме дали на футболните клубове. Така, че имаме претенциите, не да се месим в дейността на Футболния съюз, а да изкажем своите виждания. Като речем, ще направим стадиони, не че е лесно. Видяхте, спортните зали ги направихме. Има смисъл да се правят, като се напълнят. Финал за Суперкупата на Европа могат да ни дадат веднага. Но ще дойдат два големи отбора, ще изиграят един мач и после на този стадион ще ходят по 1000-2000 души. Мисля, че е безсмислено, като инвестиция. Ние сме готови, като държава, да поемем издръжката наюношеските формации на клубовете – треньори, деца, екипи, такси. Всяко дете, което е талантливо и иска да играе, дори и да е от по-бедно семейство, да има обувки, екип, топки или както финансовият министър казва: за децата няма да инвестираме само в татуировки. След 3-4 години ще видите как ще се развият клубовете. Паралелно с това им казахме, че ще проведем доста мероприятия по контрол на съдийските бригади. И за да си имаме уважението, аз първо предупреждавам, но си зависи и от реферите. Дали сме им таен телефон за връзка, Младен Маринов има грижата за това. Който има желанието да ги плаши, да ги тормози, да ги подкупва, може да попадне на подобни мероприятия и тогава всеки да си носи отговорност. Няма значение колко велик е клубът, съответно и няма на кого да се сърди. За това бях поканил на срещата и главният прокурор, заместник главния прокурор, вътрешният министър, да ги уведомим, че най-важното нещо в спорта е феърплея. Ако се ме разбрали добре – хубаво, ако не ние все пак ще си проведем своите мероприятия. Ако някой съдия действително го е страх, нека да ни пробва дали ще реагираме срещу който и да е. Все пак трябва да имаме сигнал. И разбира се ще сме безкомпромисни към футболното хулиганство. Клубовете също имаха някои претенции към закона, не го познавах в такива детайли, в деня на мача да не могат да се купуват билети. Не считам, че ние най-правилното сме направили. Но футболните хора да кажат. Българинът е свикнал да иде на касата да си купи билет, да си купи семки, да си поговори… Поне едно време беше така, когато и аз ходех на мачове. Не пропусках двубой на Левски.
А сега, защо не ви се ходи на мачове?
- Защото не е и редно. Всички знаят, че съм от Левски, макар че най-много съм помогнал на други клубове. На ЦСКА, например, и те хората го отчитат. Запалянковците, като видят, че отборът на играе първото, което правят е да напсуват премиера и държавата.
Вие единствен имате респекта да събирате тези хора, макар че ни се искаше Кирил Домусчиев да бъде там, а не брат му Георги…
- Георги Домусчиев се занимава повече с футбол, отколкото брат си. Аз бях възложил на вътрешния министър да ги събере…
Смисъл, говорят ли си, поддържат ли нормални отношения по между си?
- В Англия като свърши мача мениджърите задължително се поздравяват. Виждате и в Испанияпрезидентите на футболните клубове седят един до друг, независимо от резултата. А това успокоява и публиката, отборите. Това е вид култура. Не се обичат много, това е нормално, защото това са Левски и ЦСКА. Славни отбори. В същото време за последните 8 години Лудогорец натрупа толкова, колкото те сигурно за 20-30 години. Има напрежение, но надявам се да се ме разбрали добре, че това все пак е спорт и целта е да направим и силен национален отбор, и база по-добра. А това може да се направи, когато хората пак тръгнат масово на мачове и не ги е страх от агитките и враждебни отношения, които да предизвикат побой. Макар, че за МВР най-лесно е да ги респектира. Аз им предложих – слагат всички футболни съдии в една купичка и отиват и теглят съдиите за мачовете. Само, че това не било прието в Европа ми каза Боби Михайлов. Имало такава директива. Винаги може да се направи такава система, че отборите и публиката да не се съмняват в обективността на определянето на съдийския състав. Но това си е работа на Футболния съюз.
Бихте ли разяснил по-добре – на кои клубове ще се помага финансово за школите, на кои деца, с какво и т.н., защото не се знае хубаво?
- Важи за всички деца. Малко по-простичко ще го обясня. Чуваме, че се взимат такси, плащат се турнири… Ако Футболният съюз седне и направи сметка за А, Б, В група, децата до 12, до 16 и до 18 години, до пълнолетие, колко им струва издръжката, заплатите на треньорите. 2000, 3000 екипа, ако се купят колко пари струват. 5000 топки, колко струват… Ще излезе 15, 20, 30 милиона. Но като се дадат да стигнат до всяко едно дете от единия, но другия край на България. А не поотделно. Ние дадем за едно игрище, за второ, за трети клуб, за четвърти и т.н. Да дойдат със система и да кажат, това ще даде резултат след 3-4 години, ето толкова пари ни струва. Разбира се да има методисти, които да ходят, да гледат, да не почнат да се крадат делегираните бюджети. Да му дадеш, образно казано, 100 хиляди лева за децата, а те да купят някой футболист от Уганда. А президентите да си направят стадионите, да си привлекат спонсори. Ние искаме да се погрижим за децата, да не се налага да плащат такси. Ролята на държавата е да им преведем парите. И ако не свършат работата, следващата година няма да им дадем. Сега им даваме по милион, милион и половина, ако не се лъжа, за детско-юношеския футбол.