Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Владимир Зографски:   Тук съм, за да покажа, че  мога, а не да изкарвам пари

Владимир Зографски: Тук съм, за да покажа, че мога, а не да изкарвам пари

20-11-2019 Тема спорт

Този сезон искам да съм постоянен, през следващия ще преследвам победи, закани се българинът

Владимир Зографски ще започне в петък участие в деветия си пълен сезон за Световната купа по ски скокове. На 26 години самоковецът се превърна в най-добрия ни състезател в тази снежна дисциплина. Той записа шест класирания в Топ 20 през изминалата година, като върхът му безспорно бе в Рука, когато зае шеста позиция. Всичко това му донесе 33-то място в генералното класиране. Зографски говори пред "Тема Спорт" за изминалата подготовка, амбициите му, словенския треньор Матиаж Зупан и по още други теми.

Хари ЛАТИФЯН

Броени дни преди старта на новия сезон за Световната купа във Висла как се чувстваш ти и как премина подготовката ти?
- Чувствам се добре, подготовката мина, бих казал, на много високо ниво. Подготвен съм и чакам с нетърпение старта на сезона.
Ще успееш ли да надградиш спрямо страхотния отминал сезон?
- За това работим. Променихме някои неща в подготовката, така че очаквам да съм във форма за Четирите шанци и се надявам да задържа високо ниво по-дълго време. Миналия сезон имахме малко затруднения, влязох във форма в края на подготвителния период и началото на стартовете за Световната купа, но не успях да задържа. Обърнахме внимание на тези неща и се надявам този сезон да е още по-успешен от миналия.
Можеш ли да влезеш в повече детайли - какво променихте през това лято, за да си по-силен?
- Подобрихме техниката, самите скокове са доста по-стабилни и успявам да ги повтарям. Миналата година правех добър първи и по-слаб втори или обратното, докато сега съм по-постоянен и не би трябвало да имам този проблем. Това са основните неща.
Останаха ли назад в миналото проблемите с гащеризоните?
- Тези проблеми няма как да останат назад, защото

екип от двама души няма как да се справи с всичко

Проблеми с екипировката винаги ще има. Това е нещо нормално в нашия спорт и не се случва само на нас. Случва се и на най-добрите - Норвегия, Австрия или който и да е. Това са отбори с екип от по 20 човека, специални хора, които отговарят само за това нещо. Ние не трябва да забравяме, че сме от България и нямаме тези възможности въпреки силната подкрепа на българската федерация по ски.
На фона на това, което казваш, как е личната мотивация да се бориш с такива институции в този спорт?
- Винаги съм вярвал и съм доказвал, че имам талант и мога да постигна резултати и без тези големи екипи, въпреки че много хора се съмняват. Показвам точно обратно.
Не си ли казваш: "Ако бях австриец, сега щях да съм шампион"?
- Аз реално не си мисля такива неща. Много хора обаче са ми го казвали и продължават да го правят, че с този талант и потенциал, ако сменя нацията и стана поляк примерно, след като се ожених в Полша (той се ожени за полякинята Агнешка в края на май), за година ще стигна най-високото ниво в спорта. Но аз съм българин, родил съм се в България, обичам родината си и ще се състезавам само за България. "Ако" е голяма дума. В България хората обичат да казват - "ако Левски беше с ботуши и Ботев с каска, още да са живи". Това е много относително и гледам да не мисля за тези неща. Не съм само аз - имаме много спортисти, специално в зимните спортове, които са

доказали че могат, въпреки по-малките възможности

Дали е Алберт, Радо или Сани преди това, те показват, че в ските може да се случи и без големи екипи и пари.
Може да се прави спорт на инат, така ли да го разбирам?
- Разбира се. Даже аз бих казал, че така е по-лесно.
Спомена Четирите шанци, това ли е турнирът, който ще гониш през този сезон?
- Ще гоним най-вече финала на сезона, защото в последните стартове е и финалът на световното първенство по ски полети. Надявам се да бъда в добра форма за Четирите шанци и да я задържа до края на сезона.
След шест влизания в Топ 20 през миналия сезон може би новата ти цел сега е попадане в тройката и евентуално победа...
- Разбира се, работя, за да надграждам всеки сезон. Не е невъзможно, работя за това, може би победа е реалистично, но не за този сезон, а за следващия. Поне нашите планове са такива. Не искам да стигнем много високо ниво и оттам да паднем, защото в ски скоковете така се получава много често - правиш два-три старта и след това тръгваш надолу. Гледаме да не насилваме нещата.
Нориаки Касаи (47 г) продължава да изумява с дълголетие. Ти докога се виждаш в спорта на инат?
- Никой не може да каже. Много е относително. Важното е да няма контузии, но най-силните години в ски скока са 28-33, това го показват и поляците. Имам още доста време пред себе си и не мисля в тази посока.
Как се разбирате с треньора ти Зупан?
- В последните две години работим с него, разбираме се вече много добре и гледаме напред.
Баща ти Емил включва ли се в подготовката?
- В момента не. Аз съм доста далеч - той е в Инсбрук, аз съм в Словения и няма възможност. Би било хубаво, защото ме познава най-добре, но аз прекарвам времето си предимно в Словения и е сложно. Питал съм го много пъти, но

той знае, че сега не е моментът

Не присъства често на тренировките и не е уместно да дава съвети отстрани.
Две поредни години направи добри класирания и вече си част от елита. Започна ли да усещаш позитиви от финансова гледна точка и връщаш ли вложеното през годините?
- Не, все пак нашият спорт е такъв, че няма как да се върне всичко, което си вложил. Не го гледам от тази страна. Аз съм там, за да покажа, че мога, а не да изкарвам пари. Това не е нещо, което силно ме вълнува.
Но вече си семеен, а сиренето се купува с пари...
- На този етап българската ски федерация ми поема всичко като разходи, откъм квартира и такива неща, така че съм спокоен.