Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Владимир Манчев:  ЦСКА не бива да живее в миналото

Владимир Манчев: ЦСКА не бива да живее в миналото

22-07-2017 Виктор ГЕЦОВ

Бив??ият нападател и помощник-треньор на ЦСКА Владимир Манчев даде интервю за „Тема Спорт”, в което говори по редица въпроси - двубоя с Лудогорец, ??ампионските амбиции на клуба, раздялата си с армейците преди близо година и опитите за създаване на напрежение сред червената общност. Манчев работи като асистент в екипа на Христо Янев заедно с треньора на вратарите ??вайло Петров-Пифа. Тримата бяха начело на ЦСКА от лятото на 2015 г. до август 2016 г., когато напуснаха след 1:1 с Пирин в Благоевград в 4-ия кръг на Първа лига.

Г-н Манчев, какви са очакванията ви за двубоя ЦСКА - Лудогорец?
- Надявам се ЦСКА да победи, защото не е нормално толкова години вече да няма успех срещу един конкретен съперник. 16 мача са много. Но в крайна сметка Лудогорец е добър отбор. Представи се на ниво в реван??а с Жалгирис (4:1) и няма да е никак лесно. Ясно е, че говорим за класен, опитен състав, който налага едни и същи футболисти дълги години. На това в голяма степен се дължат успехите на отбора. Според мен ЦСКА може да се противопостави с пълна мобилизация и себераздаване. В последните няколко мача с Лудогорец победата бе напълно постижима. Но дали индивидуални гре??ки, дали липса на късмет, дали нещо друго попречиха да се стигне до трите точки. Не е невъзможно, но трябва да се направи безупречен във всички отно??ения мач.
??ма ли някакви предимства ЦСКА в спортно-техническо естество?
- Предимството според мен е публиката. Това, че се афи??ират амбиции за ??ампионска титла, не трябва да бъде голословно. Трябва да е подплатено с майсторство, класа и пълно себераздаване. Когато отборът започне да си вярва, публиката ще го усети и ще носи футболистите на крилете на ентусиазма. Трябва да се хванат играчите, да си повярват, да бъдат като юмрук на терена. Това е начинът да успее??, при положение че Лудогорец се превърна в хегемон, а в последните два сезона спечели първенството с голяма преднина. За да компенсира?? някои слабости и недостатъци, трябва да си много силен като отбор, колектив и тактическа дисциплина. Но ЦСКА има това, което другите го нямат - публиката. ?? това е много ценно оръжие. ??грачите трябва да се слеят с ентусиазма и амбицията на запалянковците. Нужна е искра,

да си повярват
в приказките
за титла

На думи всеки говори, че ЦСКА трябва да е ??ампион, но не бива да се приказва напразно. Когато има?? някаква амбиция, тя трябва да е подплатена с изявите на терена. Да има?? самочувствие и много по-голямо желание от това, което се вижда в момента. Футболистите имат качествата, за да са в ЦСКА. Но не бива да ги показват само в един-два мача. Когато даден играч достигне постоянство в топклуб, какъвто е ЦСКА, тогава може да каже, че е голям футболист. С една-две силни срещи няма да остане?? в историята и в сърцата на феновете. Така че тези момчета трябва да си повярват и да осъзнаят, че във всеки мач в ЦСКА трябва да се доказват.
Самият треньор Стамен Белчев заяви, че на моменти вижда подценяване към съперниците, което говори, че има проблем от това естество...
- Не мисля, че ЦСКА е в позиция да подценява който и да е било. Може?? да подценява??, когато си на върха, а в момента ние се стремим към него. Да подценяваме е несериозно. Напротив - нужно е да се работи много здраво, с доста ли??ения. Не е лесно да се постигне целта, която стои пред ЦСКА. Не бива да живеем в миналото какво и как е било. Сега обстоятелствата са съвсем различни и е нужно да се съобразяваме с тях. Да, има развитие в отбора. Направиха се и много неща чисто организационно и особено като база, което бе??е много важно. Но тепърва предстои дълъг път, не става от днес за утре. Нужна е стра??но много работа на всички нива в клуба. Както и

повече действия на
терена и по-малко
приказки

Сяка?? стана казионно при всяко изказване, свързано с ЦСКА, да се казва, че отборът ще спечели титлата...
- То е ясно, че ЦСКА и Левски винаги се борят за титлата. Това не е нужно дори да се казва. Не е необходимо да го споменава?? всеки път. Въпросът е да успее?? да го направи??. Промениха се доста нещата и бързо трябва да влезем в час, защото изостанахме доста. ?? административните проблеми влияят. ЦСКА не получи право да участва в евротурнирите, а не се знае дали ще може да играе в тях и догодина, ако спечели квота. Не бива да се оплакваме, а да се стягаме и да работим.

Вижда се, че няма
кой да помогне
на ЦСКА

клубът сам трябва да си помогне.
?? преди сте казвали пред „Тема Спорт”, че срещу ЦСКА играят роля доста странични фактори, все още ли са налице такива?
- Да, казвал съм го и преди - в последните години ЦСКА е, меко казано, тероризиран на всички фронтове. Говоря най-вече като спъване на развитието на клуба по най-различни начини. Всеки го вижда, не е тайна за никого. Доста други клубове разполагат със собствена база, която им е подарена, взели са я безвъзмездно. А с ЦСКА не се знае кога ще се случи. Надяваме се един ден клубът да разполага с „Армията” и Панчарево. Но това още не е факт. Което е много голям проблем и спъва развитието на ЦСКА във всяко отно??ение.
А как гледате на опитите да се измисли някакво разделение в червената общност?
- Бе??е направен опит да се вну??и изкуствено разделение чрез създаването на още един клуб. Нормално е, когато създаде?? нещо такова, разни хора, които не са доволни, да започнат да му симпатизират. Без значение дали са един, двама или пет веднага започват да се правят някакви съпоставки по медиите и изведнъж изкарват нещата сяка??, видите ли, ЦСКА е разделен. Това е несериозно, но явно може да се направи и се прави от определени хора и кръгове. Защо го правят, това си е тяхна работа и проблем.

Не е малко да
финансира?? един
такъв клуб

Виждаме, че разполагат с доста добри средства за нивото, на което играят. Но не виждам каква е логиката. За мен е сме??но да се афи??ират някакви амбиции. Окей, ще влезе този отбор във Втора лига, да кажем, че може да влезе и в елита. ?? после какво - два клуба с име ЦСКА в Първа лига. Не ми го побира акълът това. Каква е идеята на цялото това нещо? Защо се прави, как смятат да съществуват след време? За мен това е абсурд. Но се случват такива неща. Подобна е ситуацията и в Румъния, където се появи втори Стяуа, макар там драмата да е по-различна. В случая с ЦСКА може би има и някакви други интереси, които прозират, но ние не ги знаем в детайли и не разбираме дали са икономически или други.
А как гледате на намеренията на аматьорската формация да играе на „Армията” домакинските си срещи?
- Не мога да си го обясня. Абсурдно е. За мен някой го режисира цялото това нещо. Друго обяснение в цялата тази пародия не намирам. Хората, които не са привърженици на ЦСКА, само се забавляват за сметка на клуба. ЦСКА е нещо повече от клуб - това е идея, символ. ?? всичко това, което се случва, хвърля кал по името на ЦСКА.
Фирмата „Ред Енимълс”, зад която стои Гри??а Ганчев, спечели търга за емблемата с оферта за 8 милиона лева. Как очаквате да се развият процесите в тази насока?
- Оставете парите настрана, аз не разбирам

какво толкова
хората са се
вторачили в
тази емблема

Отборът в А група ли е? В А група е. На „Армията” ли играе”? На „Армията” играе. Какво ги интересува разни хора и медии Гри??а Ганчев дали ще даде 3, 5 или 8 милиона? Това е едно непрекъснато бла-бла, което се изписва почти всеки ден. Следя и пресата, и електронните сайтове и това излиза нещо много важно. Ние да си го дъвчем... Колко пари ще се дадат, ама защо, ама как, ама кога ще се плати, ама на колко вноски... Не го разбирам това. По-важното е, че ЦСКА съществува, че се прави база, че има някакво развитие, което го няма??е в последните години.
Явно целта е да се създава напрежение...
- Да, но хората много ги вълнува точно това нещо. Не се интересуват играчът Х колко е пробягал, колко паса е дал, дали е центрирал точно, колко гола ще вкараме, защитниците дали ще се подредят добре. Нас ни интересува ще се платят ли парите. Докато ни вълнуват такива неща, не можем да се фокусираме върху основното. В крайна сметка от футбол ли се интересуваме или от нещо друго?! ?? имам чувството, че някои медии уми??лено наблягат точно на тези извънспортни теми, за да се измества фокусът от това, което в действителност става в клуба.