Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Владо Стоянов: Няма друг случай като моя в историята

Владо Стоянов: Няма друг случай като моя в историята

03-04-2018 Тема спорт

Може би до два месеца ще започна да тичам, искам през новия сезон да бъда на терена

На 21 март 2017 г. Владислав Стоянов се контузи тежко по време на тренировка на националния отбор преди световната квалификация с Холандия (2:0). Вратарят на Лудогорец скъса патерално сухожилие на лявото коляно, заради което бе опериран спешно в Букурещ. Впоследствие травмата се усложни и Стоянов претърпя още четири хирургически интервенции в клиника в Барселона.
Наскоро възстановяването на Владислав Стоянов в Барселона приключи и той вече е в Разград. 30-годишният страж даде интервю за клубния сайт, в което говори за своето възстановяване и какво очаква от битката за титлата.

Владо, приключи последният етап от възстановяването ти в Испания. Какво е състоянието ти към момента и може ли да се каже, че травмата вече е напълно овладяна?
- Приключихме още един етап от възстановяването. Последната интервенция бе през януари тази година. Засега всичко е наред. Всички изследвания, всички показатели наистина са много добри. Самите доктори и физиотерапевти не очакваха толкова добри резултати. Да се надяваме, че възстановяването ще продължава така и занапред.
Всички се питат кога Владислав Стоянов ще започне тренировки и кога ще го видим отново на терена?
- На този въпрос не може да отговори никой. Дори докторите. Моят случай е много рядък. Да не кажа, че е единственият подобен случай в историята. Никой не може да каже крайни срокове. Ние обаче сме си поставили цели. Ако всичко върви нормално, ако всичко се развива в правилната посока, може би до два месеца ще започна да тичам и лека-полека да навлизам в лятната подготовка с отбора.
Това означава, че за мачовете през новия сезон можеш да бъдеш на линия?
- Надявам се. Това сме си го поставили за цел с докторите и физиотерапевтите. Искам през новия сезон да бъда на терена.
Точно година след контузията стана ли напълно ясно каква е причината за усложненията, довели до серията медицински интервенции в Испания?
- Първо, получи се една болнична инфекция, която реално може да се случи навсякъде. По-големият проблем бяха неправилните действия на доктора в Румъния, който ме оперира. Получи се серия от грешки. Излезе така, че

докторът нямаше
вярно решение

Оттам се стигна до тази мъка, която ме принуди да замина за Испания и да се подложа на серия операции.
Какво предстои оттук нататък? Как ще продължи възстановяването ти?
- Първият етап от възстановяването бе в Испания. Трябваше да се раздвижи кракът. В момента вече е почти раздвижен. Естествено, има още да правим флексии. Сега с физиотерапевтите в Лудогорец, които са във връзка с колегите си в Испания, сме направили програма, по която ще работя. Ще ходя до Испания през две-три седмици за контролни прегледи. Според това как реагира коляното ще се вземе решение дали да се увеличават, или да се намаляват натоварванията.
Кой бе най-тежкият период за теб през последната година?
- То не са един и два моментите. Може би след първата почистваща операция и серията антибиотици да разбера, че де факто нищо не сме свършили, а нещата са станали доста по-зле. Най-тежкият момент беше след първата операция, когато просто трябваше кракът ми да бъде спасен. Не ставаше въобще въпрос за спорт. Лекарите ми казаха в прав текст:

Момче, в момента трябва
да ти отрежем крака

Това бе най-тежкият момент. След операциите имаше лечение със серия антибиотици. Въпросът беше дали ще може да се овладее инфекцията, дали костта ще успее да се изчисти от бактериите. През тези два-три месеца въпреки антибиотиците нямаше пълна гаранция, че ще се справим с инфекцията. Това бе най-шоковият и най-трудният период за мен.
Когато чу тези ужасяващи неща от лекарите какво ти мина през ума? Вярваше ли, че наистина може да се случи, или бе убеден, че един ден отново ще играеш футбол?
- Няма как да не ти мине през ума, че може вече да не играеш, след като ти го казват топспециалисти. Още първия ден докторите, които се грижеха за мен, ми казаха, че най-важното е да съм здрав в главата. И да съм позитивен. Обясниха ми, че дори да направят всичко, както трябва, ако не мисля позитивно, няма шанс да се оправя. Мога да кажа, че от първия ден бях позитивен и знаех, че отново ще имам шанс да играя.

Превърнах се
в легенда в
тази болница

Сега си говорим с докторите, че такъв позитивен и здрав психически пациент като мен не са имали. Клиниката в Барселона е на топниво. В нея идват абсолютно всички именити спортисти. Наскоро там бе Мангала от Манчестър Сити, който сега играе в Евертън. Също и Менди от Манчестър Сити, който стана най-скъпият защитник в света. Кедира от Ювентус също е идвал. Клиниката наистина е много добра.
Как минаваше един твой ден в клиниката?
- Аз си го бях направил като лагер. След като излекувахме инфекцията, сутрин ходех на физиотерапия, която продължаваше два часа, два часа и половина. Следваше почивка, а след обяд отново физиотерапия. И така всеки ден.
Кой е човекът, който ти помогна най-много през този период?
- Естествено, жена ми. Тя винаги бе до мен. Подкрепяше ме. Беше трудно и за нея, но никога не падна духом. Поне не пред мен. Носеше ми позитивни емоции. Но съм благодарен и на други хора. На приятели. На цялото ръководство на Лудогорец, които непрестанно ми звъняха. Да не кажа всекидневно.
Лудогорец води битка с ЦСКА за титлата. Вярваш ли, че тимът ще стане за седми пореден път шампион?
- Тази година определено битката за титлата е по-завързана.

ЦСКА направи отбор

Запазиха си футболистите. Надградиха с нови попълнения. Левски също направи мащабна селекция и назначи опитен треньор. Берое показва постоянство и играе доста добре. Наистина първенството тази година е доста по-интересно. Аз обаче смятам, че Лудогорец е над другите отбори. И като индивидуалности, и като тим. Вярвам, че в оставащите мачове до края на сезона Лудогорец ще покаже това, което може, и ще спечели за седми пореден път титлата. Няма да бъде лесно, но ще сме шампиони.
Кой ще бъде решаващият фактор за крайния успех в оставащите девет мача от първата шестица?
- Решаващият фактор ще бъде кой ще има по-здрави нерви в двата директни двубоя в Разград и София. Ще има доста голям заряд. Ще бъде игра на принципа кой кого ще излъже. Който е по-хладнокръвен, ще успее.