Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Ганев: Левски може да загуби евролиценза си до 2 седмици

Ганев: Левски може да загуби евролиценза си до 2 седмици

18-06-2020 Тема спорт

За да спасим положението, до края на месеца трябва да изплатим всички текущи задължения, които бяха натрупани по време на коронавируса, заяви кандидат за член на Надзорния съвет

Петър Ганев ще е кандидатът за т.нар. фенска квота в Надзорния съвет на Левски. Това трябва да стане факт в средата на месец юли. Вчера той гостува в предаването "Тази сутрин" по bTV.


Г-н Ганев, предложението за вашето влизане в Надзорния съвет на тръст "Синя България" ли е?
- Да и по всичко личи, че е прието от господин Сираков.
А вие защо се съгласихте, бяхте ли питани дали искате или не?
- Аз се съгласих, тъй като съм оптимист, че може би за първи път Левски има шанс

да се отърве
от всички
зависимости

Преди това усещане го нямаше. Знаете, че тръстът е участвал и в Управителния съвет на клуба преди няколко години. Това чувство тогава като че ли го нямаше. Сега ми се струва, че привържениците малко се успокоиха. Че един вид влиза някой с готов план, с готова уговорка. Че едва ли не веднага ще се покажат някакви скрити договори, но това всъщност го няма. Това, което се случи, е, че отговорността падна върху Наско Сираков. Акциите са в него, което беше добър изход от ситуацията. Оттам нататък е битка на всички левскари да се измъкнем, тъй като няма нищо подготвено задкулисно, което да реши някакви проблеми.
По какъв начин са се усещали зависимостите преди?
- Те бяха видими от гледна точка на постоянни финансирания през дарения, през заеми, през политическо заиграване, която кулминация беше именно това разиграване на акциите напред-назад. Но е факт, че преди, когато сме влизали в разговори със собственици и решаващи фактори в клуба, като че ли винаги го е имало усещането, че има още нещо. Вчера (б.р. - във вторник) имахме среща със Сираков, Тити Папазов и с Павел Колев. Аз не усетих, че има нещо извън тази стая. Тоест това бяха хората, върху чиято глава е Левски.
Какво си казахте на срещата?
- Разговорът беше и опознавателен. Две важни неща имаше. Едното е каква е функцията на Надзорния съвет. Това, което прави, е да надзирава, да гледа как се управлява клубът. Гарантира прозрачност, но такава през документи, а не през разговори на добра воля, каквито има в момента. Това е на всеки три месеца. Управителният съвет дава отчет, който се подписва, не е някаква хвърчаща таблица. Казва какви са финансите, какви са задълженията, има ли големи договори, големи заеми, големи трансфери. Това е нещо, което е през квотата на привържениците. Моето участие не е гарантирано. То предстои да бъде гласувано. Но самият акт, че се предлага да има представител на привържениците, показва, че пътят за прозрачност е отворен. Другото, което е важно, е текущото състояние. А то е такова, че Левски най-вероятно след две седмици ще изгуби своя европейски лиценз. Това е нещо, което

привържениците
трябва да знаят

До края на месец юни, за да се запази европейският лиценз, тъй като сме в мониторинг и на всеки три месеца има доклад към УЕФА, трябва да изплатим всички текущи задължения, които бяха натрупани по време на коронавируса, когато спонсорът ни беше забранен, а собственикът отиде в Дубай. В Левски имаше голямо забавяне на плащането.
В какъв размер са тези текущи задължения?
- Точна сума е трудно да се каже, но да речем, че е шестцифрена. Ако това нещо наистина не се изчисти в следващите две седмици, най-вероятно Левски ще изгуби европейския си лиценз. Тоест няма да може да играе в евротурнирите.
Как ще се справи клубът със ситуацията, в която се намира, с всички милиони, които трябва да изплати?
- В дългосрочен план картината не изглежда толкова черна, тъй като в момента Левски е абсолютно освободен от всякакви договори, тежести от гледна точка на приходоизточниците. Всички възможности за партньорство с клуба са отворени. Нещо, което преди не беше факт. Преди имаше договори за три години напред, а пък парите изхарчени. В момента всичко това е свободно. Така че дългосрочно има много потенциал, особено ако привържениците и бизнесът повярват, че Левски е тръгнал по друг път. Краткосрочен е въпросът как може всичко това да се активира за няколко седмици. Левски има екип, на който нищо не пише. Няма нищо уговорено и договорено. Ако някой вижда уникалния шанс да си сложи името на своята фирма на фланелката на Левски, в оставащите няколко мача до края на сезона, това е възможността да го направи. За цял сезон е много по-скъпо, но в момента има шанс всеки да влезе и да помогне на отбора.
Всичко изглежда прозрачно в Левски, така че възможно ли е да се появи друг благодетел, крупен бизнесмен, който да застане зад клуба?
- Точно това е пътят, по който не трябва да тръгваме. Ясно е, че пак ще има голям договор. Основният спонсор винаги е такъв. Така е и в другите клубове. Важното обаче е той дали държи акции. Защото проблемът тук беше не само, че се спира спонсорският договор, а акциите просто изчезват някъде и чакаме някакво джиросване. И другото е
-
- Левски да
- не зависи
- само от един
-
- Да се управлява балансирано, да им адекватни приходи от тв правата. Да има адекватни приходи от феновете, което също беше голям удар върху клуба заради коронавируса. И да има различна база от рекламодатели, спонсори и партньорства.
Тити Папазов, който притежава 35 процента от акциите, каза, че няма нужда от тях, че е готов да ги продаде. Важно ли е на кого?
- Има едно старо желание в клуба от много години големият рекламодател да влезе като акционер. При Спас Русев имаше такава идея и при Тодор Батков. Не мисля, че пътят на Левски е да търси благодетели през раздаването на акции към тях. Виждате, че напоследък най-сигурните акции са тези на Тръст "Синя България". Те не са мръднали и по устав няма как да мръднат.
Може ли акциите на Папазов да отидат и при другите фенове?
- Абсолютно възможно е. Но това към момента няма автоматично да реши проблема. Проблемът в момента е клубът наистина да тръгне по нормален път, което да не позволи зависимости. Когато си задлъжнял, си податлив на такива удари отвън.