Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Георги Денев: Съдиите държат ЦСКА на  дистанция от Лудогорец

Георги Денев: Съдиите държат ЦСКА на дистанция от Лудогорец

23-11-2017 Виктор ГЕЦОВ

Един от големите играчи на ЦСКА през 70-те години на ХХ век Георги Денев даде интервю за „Тема Спорт”. Той коментира защо на отбора му липсва постоянство в последните кръгове. Денев разкритикува сериозно и съдийството в мачовете на армейците, изказа се остро и по адрес на основния им конкурент Лудогорец.

Г-н Денев, какви са впечатленията ви от представянето на ЦСКА в последните мачове? След победата над Лудогорец отборът не показа задоволително лице срещу Ботев Пловдив на „Армията”. Как си го обяснявате?
- ЦСКА играе добре според мен. Има и някои срещи като тази с Ботев, в които отборът малко отстъпва от познатото си ниво. Но това за мен са по-скоро изключения. ЦСКА се движи прилично в първенството, но съдиите много го режат. Определено обаче отборът има прогрес спрямо предходния сезон. Въпреки че загуби някои точки, смятам, че ЦСКА може да завърши първи. Иска ми се вече да видим нов шампион. Въпросът е

само да не продадат
Каранга през зимата

Срещу Ботев видяхме, че е много трудно без него. Той е не просто водещ реализатор, но и стълб в отбора, безценна фигура. И други играчи има, при които виждам прогрес, но не толкова важни като Каранга. Той си е основният футболист. Но пак казвам - с тези съдии, с това рязане ще е много трудно в битката за титлата. Време е вече някой да им тропне на масата, да се каже: „Стига повече!”, да се вземат някакви мерки. Явно не става само с приказки. Измислена дузпа дават онзи ден на „Армията”, а в полза на ЦСКА не се свири очевиден наказателен удар за задържане на Манолев. На мен ми е интересно какво са обяснявали съдиите за дузпата, която отсъдиха срещу ЦСКА. Че не са я видели? Каква им е работата? Аз как виждам на момента, че има дузпа. А те са там на няколко метра от ситуациите и не били видели...
Как си обяснявате тези грешки на съдиите?
- Най-лесното е да се каже, че толкова си могат. Но аз далеч не съм убеден, че са чак толкова зле.

Не са толкова слаби
съдиите, а по-скоро ми
се струват зависими

Стойчо Стоилов нападна Лудогорец след двубоя с Ботев Пловдив...
- Да, правилно го каза - ако ще продължава да се свири по същия начин, направо да печелят служебно първото място и да се закрива това първенство. Какъв е смисълът иначе. Шест години поред са първи. Къде го има това в Европа. Даже Байерн нямат такава доминация.
А допускате ли, че умишлено се пречи на ЦСКА?
- Разбира се, за да не стане първи. Много хора мразят клуба. То и по мое време така беше. Повечето журналисти бяха левскари и пишеха срещу нас.
Защо обаче ЦСКА не показа познатото ниво срещу Ботев?
- Не беше чак толкова лош мач. И Ботев имаше своите шансове. Но тази дузпа, от която поведоха... Трудно е, когато открият резултата срещу теб по подобен начин. Ако не беше дал съдията дузпата, щеше да е друго. Тя обаче се отрази. И за ЦСКА можеше да се свири наказателен удар, но не беше даден...
Какви слаби страни виждате в представянето на отбора? Какво трябва да се подобри?
- Надявам се през новата година ЦСКА да е още по-резултатен и ефективен пред гола. Може би сега се насъбра и малко умора. А според мен основният проблем и пречка пред това ЦСКА да има по-голямо постоянство е психологически. Това постоянно рязане от страна на съдиите разконцентрира отбора. Футболистите се ядосват, не им върви играта. Такива неща ги има постоянно в мачовете на отбора. Но пък в Разград видяхме как ЦСКА може да действа. Победи с 2:1, това беше положително представяне. Отборът бе на страхотно ниво, с много хъс, характер, раздаване, каквото трябва да виждаме във всяка една среща, без значение кой е съперник. Аз се надявам ЦСКА да победи Лудогорец и за купата през декември. Най-добре с 1:0. И да се видят в Разград какво представляват. За мен са малко надценен отбор. Не съм впечатлен от тях. Вече се поизчерпват. Уморително е постоянно да си на върха.
Лудогорец обаче доста трудно губи точки, как според вас ЦСКА ще навакса пасива си?
- Наистина, ЦСКА на няколко пъти загуби лесно точки. Имаше спечелени мачове, които не биваше да изпуска. А и съдиите са не по-малък фактор. Сега разликата стана 4 точки. Но за мен ЦСКА умишлено се държи на дистанция да не може да стигне Лудогорец. Задължително Разград да е първи, дори ако ще с една точка да е. Да видим какво ще стане, но аз силно се надявам да не продължава тази шампионска серия на Лудогорец. На мен ми омръзна

едно и също
всеки сезон

На много хора вече им омръзна… А и виждаме как се опитват да спират ЦСКА. Тези неща правят впечатление на всички…
Наближава конкурсът за базите на ЦСКА. Може ли да има изобщо някакво съмнение кой трябва да ги вземе?
- Разбира се, че трябва да отидат при ЦСКА. Виждаме колко много инвестиции направи Гриша Ганчев, откакто се зае с клуба. Няма какво да го коментираме. Нещата са ясни.
А какво е мнението ви за една формация в трета дивизия, която се изживява като наследник на ЦСКА?
- Изобщо не искам да говоря за тези. По-добре нищо да не казвам по техен адрес, не ме занимавайте с тях.
Стана ясно, че Любослав Пенев ще се кандидатира за президент на БФС. Смятате ли, че той е способен да промени ситуацията във футболния съюз?
- Трудно е да се отговори. Сегашните държат здраво властта. Има още доста време до конгреса и ако Любо се подготви добре и направи силна кампания, сигурно ще има шансове. Но не мога да предвидя от сега дали е способен да спечели изборите.