Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Гонзо: Искам Локо да играе редовно в Европа

Гонзо: Искам Локо да играе редовно в Европа

22-08-2019 Тема спорт

Новият спортно-технически директор на Локомотив Пловдив Георги Иванов-Гонзо бе представен вчера на специална пресконференция на „Лаута“. Той бе приветстван от изпълнителния директор на черно-белите Лазар Моллов. Гонзо позира с шал на родния Локо и после отговори на въпросите към него.

Г-н Иванов, как се стигна до вашето назначение?
- Имахме разговор с господин Крушарски, на който предложението му беше да можем да помогнем на спортно-техническия щаб и на целия клуб да се подобрят нещата. Смятам, че Локомотив има добра база и би трябвало с моето присъствие и колектива, който има тук, да подобрим и условията, и начина, по който се работи.
Дълго ли се колебахте да приемете предложението?
- В интерес на истината – не. Аз съм юноша на Локомотив, с този клуб ме свързват доста неща, израснал съм тук и за мен е удоволствие да работя на „Лаута“. Защото това е един от четирите клуба след Левски, ЦСКА и Ботев Пловдив, които на базата на голямата маса фенове представлява голям интерес за българския футбол.
Какво искате да постигнете с Локомотив?
- Първо, ние трябва да вървим крачка по крачка. Смятам, че не трябва да гледаме само моментните резултати и в кой мач ще бием. Трябва да направим така, че Локомотив да бъде един стабилен клуб, за да може

да бъде на нивото на
трите водещи отбора

които са в България. Феновете вече проявяват доста голям интерес и трябва да направим така, че да го задържим. Видяхте в понеделник срещу Дунав в работен ден колко хора имаше на стадиона. Трябва да направим така, че още повече да радваме феновете, които обичат отбора си. Сигурно ще има и трудни моменти, защото във футбола не всичко е цветя и рози. Моментните резултати ни дават спокойствие, но ние трябва да работим за бъдещето. На прав път сме и ще опитаме да развием още повече отбора и се надявам най-малкото да влезем в шестицата. Там интересът е по-голям и футболистите израстват в тези мачове. На мен ми беше пределно ясно, че няма да отстраним Страсбург, защото те играят големи двубои всеки кръг, а ние не. След влизането в шестицата може да мечтаем за други цели.
Кой е най-горещият ви спомен, който е свързан с Локомотив?
- Локомотив е отборът, който ме е изградил като човек, като характер. Едно дете се изгражда от малко да бъде победител. Имахме доста добър треньор тогава – Недялко Стамболиев, който беше през всичките ни юношески години. Локомотив ми е дал една добра основа за следващата ми стъпка като футболист, когато бях в Левски.

Имал съм и
неприятен спомен
в Локомотив

Преди няколко години бях треньор за един ден, но в крайна сметка всичко е забравено и трябва да гледаме напред.
На какво ви научи престоят в Левски след края на футболната кариера? Оказа се, че след премахването ви отборът не тръгна напред…
- Смятам, че съм бил в тежки времена в Левски, когато е нямало такива големи финанси, за да може да изградим един силен клуб. Но винаги сме имали добър отбор. Може да излезе като самохвалство, но последните два пъти, когато Левски влезе в групите на Лига Европа, бе, когато с Ясен Петров направихме един добър отбор. Тогава нямахме тази финансова сигурност и се наложи да продаваме голяма част от добрите ни играчи и нормално Левски не стана толкова години шампион. Но Левски е голям опит предвид това, че има голям интерес към него. Трябва постоянно да бъде на върха. И в крайна сметка съм научил много неща през тези години, защото трудностите учат един човек на дисциплина, на отговорност. След всяка ситуация, през която един човек е преминал, той вече се учи от нея.
Какви ще бъдат вашите отговорности и правомощия в Локомотив и кое ще е първото нещо, което ще направите?
- Не е моментът аз да казвам какви ще са моите правомощия, но в крайна сметка с господин Крушарски сме се разбрали да поема изцяло спортно-техническата част. Има си хора за всичко. Смятам, че администрацията работи добре.

Трябва да се даде
спокойствие на отбора

на треньора, за да може да направим синхрона между детско-юношеската школа, първия отбор и администрацията. Да бъдем като едно цяло. И смятам, че ние всички ще работим за Локомотив. И такива вътрешни дрязги и конфликти, и интриги от тук нататък няма да има. Защото аз съм такъв човек, че няма да позволя това да се случи.
От кое от нещата, които ще постигнете в Локомотив, ще бъдете удовлетворен?
- Ние не трябва да гледаме следващия мач. Той не е най-важен. Важна е стратегията, която имаме за развитието на клуба, за да можем след няколко години не да участваме епизодично в евротурнирите, а да бъде едно постоянно присъствие. Защото отборът израства покрай тези мачове. Другото, на което трябва да обърнем внимание, е школата, за да може от там да излизат кадри. Но предвид това, че има 16 отбора и около 300 деца, които тренират на един терен, ще е трудно. Затова смятам, че най-важното в момента е да подобрим инфраструктурата на клуба, за което общината трябва да помогне, а не да поставя такива безумни условия, които иска за концесията – на година по 1 милион лева. Трябва да помогнем, за да изградим четири терена, с които да поставим една основа за бъдеща работа. Това ще бъдат бъдещите футболисти на Локомотив. Смятам, че Локомотив е дал доста легенди на българския футбол, като започнем от Христо Бонев. Но в крайна сметка три отбора да тренират на един изкуствен терен не е нормално и няма как да се получат нещата. Как някой юноша ще се развие по този начин. Това ще бъде една от основните задачи – да направим така, че Локомотив да изгради добра база, да поставим основа за бъдещето. Терените ни са недостатъчни. Децата вече не искат да идват в такава обстановка. Като гледаме базата, която има Ботев, е напълно нормално да предпочетат другия клуб пред нашия. Най-малкото е, че ние

не можем да
предложим тези
условия, които има Ботев

Не говорим за ЦСКА, Левски или Лудогорец.
Не се ли притеснявате, че договорът ви все още не е подписан?
- Не, договорът ми е подписан. За мен това е без проблеми – дали е подписан, дали не е. Футболът е такава сфера, че договорите не важат. Може да имаш договор за пет години и да си тръгнеш след два дни. Така че това нещо най-малко ме притеснява. Не е важно човек каква позиция заема, а какъв авторитет има пред хората, с които работи. Един човек, когато работи, сам си извоюва позициите и какъв да бъде.