Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Дарин Великов:  Постигнахме нещо невиждано, а „специалистите” ни отписваха

Дарин Великов: Постигнахме нещо невиждано, а „специалистите” ни отписваха

04-05-2017 Хари ЛАТ??ФЯН

Младите трябва да разберат, че треньорската професия е много повече от една диплома и дъска

Дарин Великов пое Черно море Тича преди малко повече от месец след изненадващата оставка на Спас Натов. По това време варненци бяха категоричен аутсайдер и не се вижда??е как ще влязат в плейофите. Сега обаче моряците се превърнаха в изненадата на елиминациите, отстранявайки втория Академик Пловдив. 58-годи??ният специалист има две титли и една Купа на България със Спартак Плевен, както и още един трофей и четири финала с Черно море. Той говори пред „Тема Спорт” за преобразяването на отбора, треньорската професия като цяло и сблъсъка с Берое.

Г-н Великов, поемайки преди 30-ина дни Черно море, в период на страхотна криза в отбора, с играчи, които в никакъв случай не будят респект, какво променихте, за да може сега да сте на полуфинал?
- Бе??е много тежко през изминалите 30-40 дни. Трябва??е да се справяме с много проблеми, отборът не изглежда??е никак добре, когато го поех. Не говоря само за игровите елементи, но и от чисто психологическа гледна точка. Става въпрос за момчета, на които никой не вярва??е, че могат да постигнат нещо. Те се бореха за участие в плейофи, бяха на дъното. Затова и се радвам най-много за тях. Щастлив съм, защото те самите си повярваха, че все пак могат да играят баскетбол. Повярваха ми, когато никой не вярва??е в тях самите. Дори когато губехме с 0-1 в серията, им казах, че ще бием. Предадох им моя характер, който през годините винаги е бил на победител.
Приемате ли този успех като изненада?
- Категорично. Безспорно ние сме изненадата на сезона. Единствено при теб, в „Тема Спорт”, прочетох, че не сме обречени срещу Академик Пловдив. Навсякъде другаде ни бяха отписали. Аз вярвах, че можем да го направим, защото познавам философията на играта. Този успех е за момчетата и за ръководството, което наистина иска??е да го направим. С най-малък бюджет, без никакви претенции успяхме да постигнем нещо голямо.
За вас какво означава победата, предвид, че дълго време отсъствахте от треньорския стол на мъжкия баскетбол?
- За мен чувството е приятно, няма да го крия и да лъжа. Виж, аз съм в баскетбола от много дълги години и

нямам какво да доказвам

на когото и да било. Който иска, може да провери какво съм постигнал през годините. Просто исках да помогна на момчетата, като именно с тази цел бях повикан от ръководството. Повечето „специалисти” отписваха тези играчи, не признаваха техните качества. Затова и бях пределно мотивиран да им вну??а, че те могат да играят.
През миналата година Спартак Плевен отстрани по подобен начин Берое, като тимът бе с едва 5 здрави баскетболисти…
- Не бива да се сравняват двете неща. Спартак Плевен тогава разполага??е с много опитни момчета, стойностни баскетболисти, които знаят какво да правят в подобни срещи. В интерес на истината, сутринта ми казаха, че за първи път се случва в родното първенство седмият да отстрани втория. Така че смея да твърдя, че постигнахме нещо невиждано досега.
Вие от първия ден казахте, че този отбор ще играе в плейофите и там ще покаже лицето на Черно море. Наистина ли го вярвахте, или бе??е по-скоро за мотивация на играчите?
- Бях абсолютно искрен. Казах го на момчетата в съблекалнята, че сме напълно способни да го направим. Не съм се съмнявал в участието ни в плейофите, както и че ще отстраним Академик. Дори последната атака в Пловдив, когато губехме с една точка и момчетата ме питаха – за две или за три точки да опитат, аз просто им казах: Момчета – каквато и атака да направим, ще вкараме, защото съм сигурен във вас. Зависи от ситуацията, която се отвори, но

не се притеснявайте, печелим срещата

Вие се върнахте в професията и в момента сте най-опитният треньор в Лигата. Какво бихте казали на младата вълна, сред които е и наставникът на Пловдив Асен Николов?
- Не се бях замислял по тази тема, но онзи ден именно треньорът на пловдивчани дойде при мен и ми каза, че аз съм бил наставник на всеки един от сега??ните треньори в Лигата с изключение на него и на Видич от Балкан. Всички останали са играли под мое ръководство в определен етап от кариерите си. Казвал съм го и преди – с една дъска, няколко посещения на семинар и една диплома не се става треньор. Младите е хубаво да се замислят, защото тази професия е много повече от просто една тапия. Виждам една тенденция в последните години - да се дава път на млади момчета във всички възрасти – подрастващи, младежи, мъже, няма значение. Но треньорството е дълъг процес. Вижте Евролигата – там водещите треньори са основно на около 60 години. Ние пренебрегваме професията, а тя е в основата на баскетбола.
Говорейки по тази тема, в НБЛ вие сте най-опитният, след това е Любо Минчев, а останалите треньори са с по година-две стаж…
- Допреди две години повечето от тях са били още играчи, а сега вече се смятат за треньори. Това се прави малко изкуствено, защото не е само в Лигата, но и при по-малките. Но пак да ти кажа – не е само до диплома, а до опит и рутина, която се трупа през годините. Радвам се за тях, защото повечето показват, че искат да растат и да се развиват. Още в началото на кариерата на Любо Минчев казах, че той ще стане водещ треньор и сега се вижда, че съм бил прав.
Сега се изправяте именно срещу него на полуфинал.
- Любо израсна много през годините. Радвам се за него,

възхищавам се на работата му

Той попива??е абсолютно всичко от по-опитните хора около него, нека не ги изброявам, но в това число и Бог да го прости г-н Божанков. Прави това, което аз правех навремето покрай Симеон Варчев. Но за съжаление по-голямата част от младите сега не признават никого и си мислят, че баскетболът започва от тях.
Какво да очакваме от сблъсъка с Берое?
- Ще се опитаме да направим добри мачове. Черно море е отбор, който никой не може да си позволи да подцени. ??скам да играем силно и да покажем лице, отговарящо на името на Варна.
Реално – има ли Черно море ??анс?
- Виж, няма какво да се лъжем, Берое е фаворит. Този отбор има голям потенциал, селекция и отличен треньор. Със сигурност ние сме аутсайдери, но ще направим така, че серията да е интересна. В никакъв случай няма да пътуваме като екскурзианти до Стара Загора. Напротив – вече казах на момчетата, че не сме свър??или своята работа. Но най-логичното нещо, което може да се случи, е Берое да играе финал с Лукойл Академик. Тези два отбора са най-силните, като не изключвам Берое да спечели и титлата. Вече взеха Купата на България и Балканската лига. Техен успех няма да е изненада. Ние от своя страна ще дадем каквото можем, за да поднесем сензация.
Във Варна със сигурност искат да останете и през следващия сезон. Говорихте ли по тази тема?
- Не сме водили такива разговори. Единственото, за което говорим с ръководството, е за предстоящите срещи. Моят договор е до края на сезона. След това ще видим вече какво ще се случи. ??ма много време до следващия сезон, така че нека първо да си свър??им работата. Най-хубавото е, че изпълних първата задача – отборът да играе баскетбол, отговарящ на името му. Втората е да върна феновете в залата. Сигурен съм, че в третия мач с Берое следващата седмица това ще е факт.