Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Дешан: В Англия и Испания  ще играят само заради парите

Дешан: В Англия и Испания ще играят само заради парите

29-05-2020 Харолд МАРКЕТИ PARISIEN

Сега за играчите ще стане още по-тежко, защото рискът от контузии е огромен, предупреди селекционерът на Франция

Селекционерът на Франция Дидие Дешан даде интервю пред в. "Льо Паризиен", в което коментира всички актуални теми. В момента той трябваше да готви националния отбор за Евро 2020, но заради КОВИД-19 първенството бе отложено за догодина.

Мосю Дешан, ако не беше коронавирусът, трябваше да бъдете на базата в Клерфонтен и да готвите играчите за европейското...
- Така е, подготовката за Евро 2020 на практика трябваше да започне тази сряда. Както преди всеки лагер, да се съберем с щаба предната вечер, но пандемията реши друго. Нужно е да се справяме с това отлагане. Решението на УЕФА нямаше как да бъде друго. Не искам да се оплаквам. В тази ситуация беше неизбежно.
Скучен ли е животът без работата в националния отбор?
- Да, в такъв смисъл, че отборът не се е събирал от ноември миналата година. В най-добрия случай с момчетата ще се видим през септември, което означава почти една година пауза. Аз съм най-нетърпелив да се завърнем, да се готвим за мачове и да играем на пълни стадиони. Това са невероятни моменти. Когато си ги усетил, не искаш да свършват никога.
Колко различен спрямо сегашния очаквате да е съставът, който ще заведете на Евро 2021?
- На всеки лагер повиканите са различни, какво да говорим за една година разлика... Има едно твърдо ядро, след което се правят настройки, свързани с различни параметри. Всичко зависи от поста и физическото състояние на играча.

Възрастта е относително понятие

защото има футболисти, които достигат късно до най-високото си ниво.
Но ще има и печеливши от отлагането като Дембеле, Погба и Товен, които бяха контузени, а догодина може би вече ще са здрави...
- Има и други такива примери. Вярно е, че Усман Дембеле със сигурност нямаше да може да играе, ако европейското се бе провело сега. За Товен и Погба важи същото, те дълго време лекуваха травми. Надявам се всички да са здрави и да имам възможно най-богат избор, когато трябва да обявя състава.
Програмата през следващата година се очертава да е много натоварена. Играчите ще бъдат изморени, това притеснява ли ви?
- Разбира се. Всеки гледа своя собствен интерес. Като селекционер основна грижа за мен е физическото състояние на футболистите. В чужбина ще има много случаи, в които отборите ще започнат следващия сезон, без да са направили пълноценна подготовка. За капак през лятото ще се играят мачове на всеки три дни в жегата. Рискът от контузии е огромен, а и още преди коронавируса съм споделял, че календарът е прекалено натоварен. Сега ще стане още по-тежко за играчите.
Смятате ли, че футболистите ще имат психологически проблеми и депресия след толкова месеци пауза?
- Всеки има свой характер и реагира по определен начин на конкретно събитие. Играчите са следвали програма за тренировки, но това подлежи на ограничения. Дори не можеха да отидат да тичат. По време на ваканция тази възможност им се предлагаше. Затова е нормално сега да има съмнения на психологическо ниво.
Някои като Нголо Канте дори отказаха да се върнат да тренират, тъй като се страхуват за здравето на своите близки?
- Аз го разбирам. Той винаги е усмихнат. Неговият случай е за пример. Изразил е своето чувство. Уважение към него. Добре е, че неговият клуб е чул това желание. Трябва да се обръща внимание на чувствата на играчите. Футболът е тяхната работа и страст, но в настоящата ситуация няма как да не се притесняват. Колкото и да е сложно, все

още трябва да спазваме
ограничителните мерки

защото това е важно условие, за да можем възможно най-бързо да се върнем към нормалния живот. Учим се да живеем с това притеснение. Футболът липсва, но той не е на първо място.
Луис Енрике заяви, че мачовете пред празни трибуни са по-тъжни от това да танцуваш със собствената си сестра?
- Не съм добър танцьор, така че ще го формулирам по различен начин. Вече сме се сблъсквали с мачове на празни трибуни, но това е било заради наказание на единия от отборите. Нормален мач се провежда без ограничения. Гледах Бундеслигата след рестарта на двубоите в Германия. Със сигурност прилича на футбол. Няма да говоря за ритъма и интензивността, но някои образи ми се струват непоследователни.
Какво точно визирате?
- Виждам как футболистите играят с всички елементи на футбола, с контакт и приближаване един до друг на терена. В същото време обаче на пейката има хора с маски, които спазват 2 метра дистанция. Това не го разбирам. Нали резервите също могат да влязат всеки момент на терена? Все едно извън него рискът от зараза е по-голям. Какво несъответствие! Това не ми харесва.
Рестартът на Бундеслигата е продиктуван само от икономически причини или все пак е част от посланието за надежда, че животът постепенно си идва на мястото?
- Животът се завръща с доста рестрикции във всяко отношение. Във футбола рестартът на някои шампионати е свързан преди всичко с финансовия проблем. Вижте решенията в Испания и Англия. Тези велики футболни държави планират да довършат кампаниите си, но в същото време прекратиха женските си първенства, където парите са много по-малко. Това трябва да ви казва всичко!
А окончателното спиране на първенствата във Франция правилно ли беше?
- Това го реши правителството. На мен решението ми изглежда като последователно и мъдро. Трябва да го приемем.
Тази невиждана криза показа ли, че икономическият модел на нашите клубове не е приложим в дългосрочен план?
- Футболът не е единственият сектор от икономиката, който бе ударен. Ако изключим един или два примера, моделът на нашите клубове е базиран върху формирането на играчи и тяхната продажба в чужбина. Това позволява на отборите да оцеляват. Френската Лига 1 е един невероятен рибарник, от който ловуват всички грандове.
Вратарят Лорис каза, че лекарите са новите герои на нашето ежедневие...
- Те винаги са били. Но в този контекст, предизвикващ безпокойство, и с оглед тежестта на ситуацията тяхната отдаденост придобива още по-голям резонанс. Треньорите и играчите

също имаме социална роля

но никога няма да имаме значението на лекар, медицинска сестра или болничен персонал. Те имат силата да действат благоприятно върху живота на всяко човешко същество.
Ще има ли нов свят след кризата, различен от този преди?
- Здравните мерки предизвикаха информираност. Намерих снимки на животни на доста необичайни за тях места, което е приятно. Но ще ги видим ли отново? Всички имаме капацитет да забравяме. Опасявам се, че рано или късно ще възобновим лошите си навици. Ситуацията се подобри, но сега не можем да направим нищо повече. Трябва просто да спазваме ограничителните мерки, за да се защитим.