Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Джеки: ЦСКА няма да сбърка с Балъков

Джеки: ЦСКА няма да сбърка с Балъков

26-05-2018 Виктор ГЕЦОВ

Големият капитан на ЦСКА Георги Димитров-Джеки говори пред „Тема Спорт” във връзка с треньорския въпрос на „Армията”, какви трябва да са приоритетите пред лятната селекция, както и какви гре??ки бяха допуснати през изминалия сезон.

Г-н Димитров, какво е ва??ето виждане за следващия треньор на ЦСКА? Българин или чужденец е по-добре да бъде назначен?
- Най-важното е да бъде назначен точният човек. Българин или чужденец, това не е от толкова голямо значение. Въпросът е следващият треньор да има подход към футболистите, да умее да комуникира добре с тях, да ги мотивира подобаващо. В момента ЦСКА има нужда от събуждане, защото се видя регрес в играта през пролетта. В Левски пък се случи обратното - започнаха слабо, но напоследък играят нело??о като за на??ето първенство и тепърва ще стават по-силни. Новият треньор на ЦСКА ще има много работа. ?? селекция трябва да се прави, и представянето да се подобрява, а време няма и първият мач в Европа наближава. ??наче сривът в ЦСКА е ясно кога настъпи. В мача в Разград в началото на април, който ние някак си го изпуснахме. Топката трябва??е да се рита в трибуните. Не може да не си способен да задържи?? аванс за 4-5 минути. Обаче как да стане? Треньорът докато каже на преводача, той докато информира футболистите... А и в такива мачове трябва да си врял и кипял, да има?? опит в тях, да знае?? какви указания да дава??. ЦСКА може??е да стане първи, но всичко замина в Разград. Така че е време да сядат и да мислят какво да правят.

Празниците свър??иха,
време е за ре??ения

Като няма резултати в ЦСКА, каквото и да говори??, няма значение. Като не си първи - провалил си се.
Сред обсъжданите имена за треньор на отбора е Красимир Балъков. Какво е мнението ви за него?
- ЦСКА няма да сбърка с Балъков. Краси е сериозен човек, голяма фигура и футболист. Отно??ението му е много професионално, познава се с ръководството, има подход към играчите. Уравновесен човек е, умее да комуникира с футболистите. Голям негов плюс е, че знае португалски, а виждаме, че значителна част от селекцията на ЦСКА е именно от тази страна и от Бразилия. Това, че няма успехи като треньор досега, не означава, че ще се провали в ЦСКА. Все пак Балъков е водил отбор в Бундеслигата, работил е и в един от грандовете на хърватския футбол Хайдук Сплит. Натрупа достатъчно опит. Така че нещата са му ясни и няма какво да го изненада. В България няма да дойде Мауриньо или Зидан. Балъков е достатъчно голяма фигура, а ЦСКА се нуждае от подобна личност, която да застане начело на отбора.
Къде трябва да се подсили ЦСКА през лятото?
- Навсякъде има нужда от подсилване ЦСКА. Въпросът е, че успе??ната селекция е сбор от много компоненти. Ло??ото е, че няма време до старта на подготовката, а вече трябва да се взимат крайни ре??ения. Как обаче да се вземат, като не е назначен треньор... Тези въпроси се проточват, което не е никак хубаво. Във връзка със селекцията искам да отбележа, че е безсмислено да излизаме с патриотични приказки как трябва да налагаме юно??и и български момчета. Вижда се, че ЦСКА се нуждае от класа, а

тази класа няма да
дойде от България

В съвременния футбол най-нормалното нещо на света е да взима?? чужденци. Така че да ги зарежем лозунгите и сладките приказки и да гледаме реалностите. Време е за резултати. Никой няма да те чака в ЦСКА, а на публиката й поомръзва без трофеи. Въпросът е отборът да заиграе добър, приятен за публиката футбол. А не да прави?? равен с Пирин на „Армията”. ?? да гледа?? някакви безду??ни чужденци, които не знаят какво правят в ЦСКА. Макар че и доста от българските футболисти в отбора също не стават за ЦСКА. Така че не са само чужденците. Ключът към селекцията е да се вземат двама-трима истински класни футболисти, които да дърпат отбора напред. В Разград ги имат и затова са ??ампиони - за мен там най-добрите са Мисиджан и Ке??ерю. Двама такива ти стигат да гради?? около тях и да дърпат отбора. За България е напълно достатъчно.
Виждате ли израстване при Божидар Чорбаджийски, който е юно??а на ЦСКА и вече трети сезон е твърд титуляр в тима?
- Просто

не става за ЦСКА
и не знам защо
все още е в отбора

Добро момче е, на??е момче е, но за ЦСКА си има определено ниво и изисквания.
Вече казахте, че загубата на отбора в Разград е била разковничето на сезона. Какви други гре??ки бяха допуснати?
- Най-големият проблем според мен бе??е търсенето на вината в другите. Ти има?? само един съперник и той е другият отбор на терена. А не съдиите и прочие. А когато си търси?? оправдания във вън??ни фактори, това започва да влияе и на футболистите. Те го усещат и също започват да се извиняват с това нещо. Освен това, за да няма резултати втора поредна година в ЦСКА, значи нещо в самата организация на клуба куца. Нямам предвид като финанси - там всичко е перфектно. Но надолу по структурата изглежда има някакви пробойни. Според мен, като страничен наблюдател, липсват необходимият ред и дисциплина на терена. Видяхме някои доста безотговорни прояви на футболистите, някои много леко изкарани картони, които се натрупват с течение на сезона и после тежат, още повече когато на пейката няма?? достатъчно ре??ения. В тази посока трябва да се поработи. Балъков може да подобри

дисциплината
на терена

Ще дам и пример за ло??а организация извън терена - основните ни играчи преди най-важния мач през сезона в Разград боядисваха яйца и правеха някакви обиколки из Каварна. Що за приумица? Вместо да мисли?? за двубоя, ти се разсейва?? с ненужни неща. Не се прави така. ??ма време за всичко, но трябва да се знае кога какво е удачно. Сега пак ще кажат, че нападам ЦСКА и прочие, но не е така. ??ма неприязън срещу хората, които казват това, което мислят. Аз уважавам отбора и усилията, които се полагат в клуба, но трябва да се направят някои промени, за да има успехи.
Защо не присъствахте на юбилея?
- ??мам своите причини, ре??их да не съм под прожекторите. Аз мнението си за ЦСКА го казах пред „Тема Спорт” още преди две години и не се е променило. ЦСКА си е ЦСКА. Виждаме къде е публиката. Ние едно време и ЦДНА сме били, и ЦДНВ... Тези приказки не знам защо изобщо още ги дъвчем.