Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Димитър Пенев:  На този етап треньорите  не трябва да се пипат

Димитър Пенев: На този етап треньорите не трябва да се пипат

10-03-2017 Росен АНГЕЛОВ


Г-н Пенев, какво попречи на ЦСКА да задържи преднината си срещу Левски и да спечели дербито?
- Мачът се играе 90 минути. Тези срещи винаги са се провеждали под голямо напрежение. Формата е много относително нещо в тях. Вратарят на Левски да не беше във форма? Просто имаше ден. Беше един от добрите дерби мачове. Имаше и не малко фенове. Анализът ще го правят треньорите. Двубоят бе добър за нашите стандарти. Жалкото е, че се допускаха много индивидуални грешки и от двете страни. През първото полувреме ЦСКА не можа да затвори мача, а през второто шансът бе на страната на Левски.
Левски увеличи преднината си пред ЦСКА на 6 точки. Голяма разлика ли е това предвид оставащите мачове?
- Не. Смятам, че не е проблем за ЦСКА, както и за Левски, да са в тройката и да се класират за европейските клубни турнири. При тези условия от страна на Ганчев за друго не се мисли. И на двата отбора им е трудно. Селекцията в ЦСКА се правеше в движение. За един-два месеца не се прави силен отбор за Европа. Когато вие пишете по-добри неща за треньорите, по-бавно ги махат.
В тази връзка, трябва ли ръководството на ЦСКА да продължи да гласува доверие на Стамен Белчев, въпреки загубата от Левски?
- Трябва да се има доверие на треньорите. Един-два мача не е доверие. Трябва да имат достатъчно мегдан - месеци, година. Аз смятам, че на този етап треньорите не трябва да се пипат. В някои отбори имаше вече по две, по три смени. Ами то е трудно и за състезателите да възприемат всички промени. Повечето пъти това води само до загуби.
Как виждате ЦСКА спрямо Лудогорец?
- При тази разлика и организация на Лудогорец трябват двойни усилия. Ръководствата и на ЦСКА, и на Левски, и на Локомотив Пловдив си вършат работата, но трябва промяна и в мисленето на състезателите. Всичко зависи от самия играч.
Ще може ли през следващия сезон ЦСКА да се бори за титлата?
- Не трябва да се мисли толкова надалеч. Нека първо да приключи редовният сезон в първенството. Има още два кръга. После идват и плейофите. Надеждите на треньорите и ръководството ще са в тях да видят дали отделни футболисти се развиват или не. И да се взимат мерки. Колкото по-рано се освобождават от ненужните, толкова по-добре.
Има ли в момента играчи, които не са за ЦСКА?
- Не е лесно, когато имаш такъв чест етап на смяна на треньори и футболисти. Много пъти се коментираше какво е щяло да бъде, ако бяха останали младите и момчетата от предишния сезон. Те си свършиха работата, взеха купата. Но, ако се върнем назад в годините и видим какви млади състезатели са играли в този клуб. И ако направим сравнение, едва ли сегашните биха намерили място. Много се говореше, че сме изгонили нашите си деца. Не сме ги изгонили. Просто нашите деца трябва да се трудят двойно и тройно. И това важи за всички отбори, не само за ЦСКА. И не трябва да прехвърляме топката само на чужденците, защото и те искат да хапват. Гацо Стоянов казваше едно време - борбата е за бял хляб да хапнеш. Не ги оправдавам нашите младежи, защото аз съм минал през всички периоди на развитие. На 16-17 години ставам шампион с Локомотив София. А сега какво правим, 80 лева за таблети, другия път - 260 лева, като се научи така детето, после става трудно…. На тренировката му кажеш да я подаде на вътрешен, той я подава на външен. Кой го ръководи? Вината тук не е в треньора, а в приятелчетата или около семейството. Там изпуснахме фронта. А искаме в чужбина да отидем, но там правилата са други. Там родителите ги няма. Затова трябва първо тук да се реализираш. Ако до 15 години нямаш самочувствието за нагоре… няма да стане. За това не трябва да се сърдим на чужденците. Ето Лудогорец няма проблем в това отношение. Вече 6 години работят добре с чужденците. Ганчев също нямаше проблеми с тях в Литекс. Сега също няма проблеми и в ЦСКА. Организацията е на суперниво. И състезателите трябва само да играят, да мислят за топката.