Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Домусчиев: Взето е тоталитарно решение

Домусчиев: Взето е тоталитарно решение

07-10-2019 Тема спорт

Българският футбол ще продължи да затъва


Собственикът на Лудогорец и член на Изпълкома на БФС Кирил Домусчиев даде интервю пред gong.bg. Поводът бе решението на централата от следващия сезон у нас да не могат да играят вратари, които не притежават паспорти на страни от ЕС.

Г-н Домусчиев, преди няколко дни по предложение на председателя на българската треньорска школа по футбол Лъчезар Димитров БФС прие решение вратари с паспорти извън ЕС да не могат да играят в България. Вие как гледате на тази забрана?
- Пълна глупост. Явно някои хора си мислят, че с рестриктивни мерки може да се промени нещо в българския футбол, без да се замислят, че проблемът е в качеството на работа в детско-юношеските школи и в осигуряването на достатъчен брой деца, които да попълват тези школи. В България няма чак толкова много вратари. Лудогорец разполага с няколко качествени състезатели под рамката на вратата, които доста отбори имат желание да привлекат. Успяхме да ги изградим без насилствени методи.
БФС обяви, че забраната е съгласувана с треньорите от школата по футбол, но членът на академията Михаил Мадански заяви, че това е лъжа…
- Това е едно тоталитарно решение, което се е взело в Бояна. За съжаление аз нямах възможност да присъствам на този Изпълком. Въобще и

не бях уведомен,
че ще има
такова решение

Взето е от хора, които не дават пари за футбол и нищо не разбират. Решението е взето, без да се питат клубовете. Никой не ни е питал. Това е чисто административна мярка, която ще навреди и на малкото отбори, които имат амбиция да играят в Шампионска лига или Лига Европа. Ако се въведат рестрикции няма да могат да го правят, тъй като качеството на отборите ще падне допълнително. Не мога да повярвам, че се взимат такива решения, и то по такъв начин. Това няма да доведе до нищо добро за българския футбол, тъй като измисляме поредната простотия.
Лъчезар Димитров заяви, че се обмисля подобни ограничителни мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън ЕС. Подобна практика не съществува никъде в Европа.
- Със сигурност не съществува. Ако господин Димитров е гледал последния ни мач в групите на Лига Европа срещу Ференцварош, тъй като това е най-пресният пример, щеше да види, че противникът ни беше с петима играчи, които са от държави извън Европейския съюз. И то при положение че Унгария се слави със своя национализъм. Играха с футболисти от Кения, Беларус, Босна и Бразилия. Така че

в България пак
почваме да
откриваме
топлата вода

и да се правят някакви измишльотини, които ще са на гърба на българските клубове.
Ако се стигне до подобно решение, как ще се отрази на водещите отбори в България?
- Класен играч от ЕС не могат да си го позволят българските клубове. Трансферната му цена и възнагражденията са му много високи. Все още не само българските клубове, а и всички клубове, които са с по-ограничени възможности, успяват да пазаруват играчи от Африка, от Латинска Америка и да правят някаква селекция. Същото важи и за Лудогорец и при всички положения, това важи и за другите големи клубове. По този начин ще бъдат ограничени възможностите на отборите да имат класни чужденци в своята селекция. Техните селекции ще бъдат основно насочени не към българи, както очакват с това решение да се реализира нещо, а към играчи от Европейския съюз, тъй като там няма как да има забрана. Просто поредната голяма простотия. Няма как нашите школи да дават таланти, без да има достатъчна масовост във футбола. И ръководителите, и хората, които взимат такива решения и хората, които дават такива предложения, първо трябва да насочат своите усилия да се влезе в училищата. Футболът трябва отново да стане масов спорт, както беше преди 30 години. Тогава всяко дете играеше пред блока и оттам излизаха талантите, които отиваха в школите на клубовете. В момента на кастингите се явяват все по-малко деца и виждате какво става - и интересът по стадионите намалява. Просто футболът не е това, което беше. Неслучайно всички клубове в Европа имат в школите си деца от други държави, включително от Африка, от Бразилия, от Аржентина и т.н. Когато младежкият отбор на Лудогорец играе в младежката Шампионска лига, в мачовете с всички тези западни отбори нашите деца са играли срещу африканци, срещу представители на доста нации извън Европейския съюз в тези клубове. Просто футболът вече не е това, което беше. Става дума за професионални футболни клубове, които трябва да могат и да се издържат с работата си в школите и в селекцията. И при всички тези правила и ограничения на тези отбори ще им бъде все по-трудно. Смятам, че българският футбол ще продължи да затъва, след като такива "умни решения“ се взимат,

без да се допитват
до клубовете
и техните необходимости

Как ще коментирате обсъждането на възможността отборите от Първа лига да имат задължително на терена поне един футболист до 23 години?
- Пак казвам, че това са такива рестриктивни мерки, които се взимат от хора, които нищо не са дали за българския футбол. Говоря като финанси. И няма и да дадат. Просто сядат едни хора, взимат някакви решения и въобще не ги вълнува, защото тях не ги боли. Те не влагат средства от джоба си, както ние вадим с брат ми. Просто те са на една хранилка много хора и чакат да се покажат колко са значими. Това е пак поредна глупост. Ние издържаме цял отбор в Б група, където нашите деца и по-специално по-талантливите, когато навършат 17-18-19 години, имат възможност вече да се докоснат до професионалния футбол. Когато имаш качество, ще има търсене на тези играчи. Когато са подготвени, ще започнат да играят като титуляри. А не с административни мерки. Това е

простотия от
комунизма

Просто не мога да повярвам, че има хора, които взимат подобни решения. Без да се допитат до тези, които си дават парите, времето и сърцето в развитието на даден клуб.
Чужденците ли са големият проблем на българския футбол?
Навсякъде в Европа има местни момчета, има и чужденци, които играят в даден клуб. Това е вече въпрос на преценка на самия клуб как иска да се развива, какво иска да развива и какви са неговите възможности. Пределната цел на всеки клуб е да се представя достойно и при възможност да печели местния шампионат, да играе в евротурнирите. Така че не може с мерки от хора, които нямат нищо общо с клуба, да се определя политиката на даден клуб. Къде са тези треньори и професор Димитров ли е, кой е, които са измислил тези „умни неща“? Защо те не са в клубовете, защо не дадат методология на отборите, които имат нужда? Защо не работят с подрастващите? Аз тези хора не съм ги видял нито един път и не съм чул да са стъпвали в Разград. Взимат си от някаква камбанария решение и ги налагат като задължения на абсолютно всички клубове. Защо те не са в школите, защо не помагат на треньорите, защо не предлагат обучения, методология и т.н.? Именно те са главните виновници, че ние нямаме талантливи деца, изхождайки от тази логика. Защото в крайна сметка те са хората, които трябва да спуснат тези неща - да спуснат методологията, да работят с треньорите, включително и от школите, да ги обучават. Значи те не са си свършили работата. И в един момент проблемът най-вероятно е пак Домусчиев. И това, че няма юноши в мъжкия отбор на Лудогорец.
В крайна сметка ще излезе, че в България няма да можем да привличаме добри чужденци извън ЕС, а в същото време всяка държава може да го прави и да взима наши момчета. Няма ли по този начин да падне нивото на футбола ни?
- Естествено, че ще падне. Нашите талантливи момчета отиват в Европа. А ние като няма да имаме възможност да взимаме качествени играчи, как да е високо нивото на българския футбол? Ще стане едно ниво В група и аз не знам кой изобщо ще го гледа. При всички положения, ако нещата продължават така, парите за телевизионни права ще паднат следващите години за клубовете, защото няма да има никакъв интерес. Няма да има и приходи от УЕФА. Така че ще си остане само проф. Димитров и „умните“ глави около него, които са измислили тези простотии, да си управляват и да си мислят, че правят нещо.