Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Д-р Михаил Илиев: Става много сложно, но така е в цял свят

Д-р Михаил Илиев: Става много сложно, но така е в цял свят

14-03-2020 Росен АНГЕЛОВ

Трябва да се съобразяваме с всички мерки и предписания

Бившият лекар на Левски, Славия и националния отбор и доайен в спортната медицина д-р Михаил Илиев коментира пред „Тема Спорт“ последните събития в българския футбол, породени от мерките срещу коронавируса. Наскоро д-р Илиев навърши 70 години, като има над 40-годишен опит в професията.

Д-р Илиев, коментарът ви за решението на БФС да спре първенството?
- Не можеше да не се отложи предвид държавните разпоредби. Логично бе това да се случи и ще доведе до много тежки проблеми за клубовете. Основно за играчите и за президентите. Каква ще е мотивацията им да тренират? Решението за прекратяване за един месец е правилно. Както знаете, във вторник се събира и УЕФА да решава каква програма ще предложи на федерациите за следващите шест месеца.
Как ще се процедира от тук насетне?
- Ние от медицинската комисия каквото трябва, сме го организирали и сме разпратили на клубовете какви са препоръките и мерките. Играчите трябва да започнат да свикват с промените. Възможно е

да има мрънкане,
самоконтузване
на тренировките

Да не съм на мястото на президентите или който осигурява финансирането. Защото ви е ясно, че играчите ще си искат заплатите, договорите им трябва да се изпълняват, а приходите ще са никакви. Например за Левски това ще е голяма загуба. Сега за мача с Лудогорец стадионът щеше да е пълен. Добре, че в клуба се сетиха да направят тази кампания с билетите и все пак генерираха приход около този двубой. Колкото и това да не е голямо перо в клубовете, си е загуба на пари. Ами средствата от телевизионните права и рекламите... Сега, като няма мачове, ги няма и рекламодателите. Щом го няма продукта, ги няма и парите. Другото нещо е, че докато тече тренировъчният процес, на играчите ще продължат да им се купуват съответните медикаменти – витамини, възстановителни и масажни средства и т.н. Сега ще се харчат и пари за превантивните неща, които ние сме предписали на клубовете, за да може докторът на дадения отбор да започва да работи. Ами, ако ги няма парите в клуба за дезинфектанти – трябва да се пръскат съблекалните, рейсовете, да се купят термометри. Трябва всеки ден да ги проверяваш и да

са длъжни
честно да казват

дали в семейството си имат заболял човек. Става много сложно, но така е в цял свят.
На всички е ясно, че тези тренировки няма да са никак пълноценни. Ще им трябват ли после на отборите кратки лагери, за да влязат в нужната форма след този един месец без футбол?
- Това ще бъде мъка за всички – треньори, играчи, доктори, масажисти... Ами, ако се закъса с парите? А има такива клубове, които не са добре финансово. Аз съм бил в клубове, в които е имало кризи за пари и зная колко е трудно и сложно, защото старите играчи си искат своето. Тогава може да започнат да се симулират контузии, а старите играчи знаят как да го правят – разтегнах отзад и готово. Създава се нетворческа среда и атмосфера за работа. Трудно и неприятно е. Откъде дойде всичко това, има хиляди теории, но реалността е тази и трябва да се съобразяваме с всички мерки и предписания. Не дай си Боже да излезе положителна проба на някой футболист от елита или Втора лига, защото те са под по-сериозно наблюдение. Това значи тотална карантина за играча, за отбора, за семействата им. Буламачът е готов. Ужасът е голям.
Какви са ходовете?
- Аз съм шахматист и знам, че когато си в трудна позиция, не трябва да бързаш само и само да направиш ход. Уж виждаш спасителния ход. Не, всяко действие трябва да се премисля. Трябва постоянно да се държи връзка между доктора на клуба и РЗИ (Районната здравна инспекция). Във всеки един миг, когато някой е подозрителен, лекарят трябва да сигнализира и ако е нужно, да се насочват към инфекциозните болници. Трябва да сме дисциплинирани. РЗИ е работещата и важна институция в случая. Трябва да се спазва карантина. Най-вероятно и футболният съюз ще затвори за определено време.
Какво очаквате да реши УЕФА във вторник?
- Както вече ви казах, ще се решава

как да се процедира
в следващите
шест месеца

Как да завършат евротурнирите и първенствата, как ще се процедира с европейското първенство. То може да се отложи и за септември, и за догодина. Вариантите са стотици. Както се казва, като се обърне каруцата, пътищата са много. Има да се играят още толкова много мачове, винаги ще има ощетени и привилегировани. Може този сезон да прелее и през следващия. Пак ви казвам, вариантите са толкова много, че няма как да знаем какво ще се случи. Ще изчакаме до вторник и ще видим. Изключителна световна неприятност.
Каква е вероятността да има бараж с Унгария на 26 март?
- Много малка, защото и Унгария, и България обявиха извънредно положение. Знаете, че Орбан не си поплюва. У нас се обяви точно навреме, за което браво и на Борисов. Имаме две държави с еднакъв статут, така че не е логично да очакваме да има такъв мач, но сме подчинени на УЕФА. Във вторник ще видим. Нека не минаваме в сюрреалистична картина. Играчите също са хора със семейства.