Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Д-р Симеон Симеонов: Засега само Шопов  е сигурен напускащ

Д-р Симеон Симеонов: Засега само Шопов е сигурен напускащ

31-05-2018 Виктор ГЕЦОВ

Президентът на Дунав д-р Симеон Симеонов даде интервю за „Тема Спорт”, в което коментира ситуацията около оставащите и напускащите отбори. Той даде оценка за изминалия сезон, в който русенци водеха тежка, но пък успе??на битка за оцеляване.

Г-н Симеонов, защо Дунав от евроучастник влезе в битка за оцеляване?
- Нямам резонен отговор. Просто ситуацията се разви така. Нищо не бяхме променили в началото на сезона - нито по отбора, нито треньорите бяха сменени, нито финансирането. Така тръгнаха нещата и си отиде целият сезон. Накрая поне успяхме да излезем с чест от ситуацията.
Смятате ли, че отборът не бе??е подсилен достатъчно през лятото? Загубихте основен футболист като Аясс, а като че ли не бе намерен равностоен заместник...
- Аясс напусна след 7-8-и кръг. Още тогава отборът бе??е задълбал. Не мога да приема, че това е била причината. Но да - и лятната, а смятам, че и зимната селекция не бяха на ниво и сега трябва да сме много внимателни.
Тоест - взели сте си поука?
- Ще си проличи в следващите седмици. Знаете, че имаме футболисти с изтичащи договори. Преговаряме с тях, преговаряме и с нови играчи. Как ще се развият събитията, ще покаже времето. Не сме клуб, който може да си позволи скъпи футболисти. Но, за сметка на това, за 8-те години, откакто съм в Дунав, няма нито една забавена заплата, нямаме и нито стотинка задължения към когото и да било. Търсим хора, които да ни паснат като характери и да отговарят на възможностите ни като финанси.

Това е уравнение с
много неизвестни

??ма ли вече привлечен футболист?
- Още е много рано, но сме в напреднали преговори с няколко играчи.
На кои постове търсите попълнения?
- Не коментирам.
А за кои футболисти се знае, че напускат със сигурност?
- Само Васил Шопов със сигурност напуска Дунав. За него знаехме още от зимата и не е изненада.
В посока Ботев Пловдив или другаде?
- ??ма предложение от чужбина, даже на??ият клуб участва в преговорите. Един от отборите, които имат интерес към него, а и той самият има интерес към отбора - това е Ботев, да. Но има оферта и от чужбина и сме обсъждали и този вариант.
Как стои въпросът с други основни футболисти - Луков, Карагарен, Димов?
- Луков и Димов имат договори за още една година. Ако излезе изгодна оферта, може да преговаряме, но на този етап те са футболисти на Дунав. Що се отнася до Карагарен, чийто контракт изтича - преговорите са в ход. ??ма ??анс да остане и се надяваме да се получат нещата.
Как оценявате смяната на Веселин Великов с Малин Орачев?
- Успяхме да се спасим, така че в това отно??ение е била позитивна. Но все пак боледуваме. ??ма??е период на адаптация на футболистите към новите треньорски изисквания и на наставника към играчите. Надяваме се, че всичко е останало назад. В много аспекти виждаме подобрение.
Феновете обаче неведнъж изразиха недоволството си от Малин Орачев. ??ма??е и скандирания „Оставка”...
- Когато отборът не върви, това е нормално. Няма как да са щастливи феновете. Поздравявам треньора и екипа, че издържаха на психологическото напрежение и не направиха най-лесното - да си тръгнат. Под такъв натиск най-лесното е да каже?? „майната му” и да напусне??. Те обаче успяха да се задържат. Орачев обеща при подписването на договора да се бори до последно, без никакви оплаквания, и така и се случи. Поздравявам него и отбора, че издържаха в трудната ситуация. Дано от това да сме станали по-силни.
Вие самият издържате ли?
- Трудно. Не знам на някого да му е лесно, така че няма да се оплаквам. ??мам един месец да осмисля какво ще ми е поведението по-нататък.
Но оставате ангажиран с клуба?
- Да, докато не намерим човек, който да си изпълнява ангажиментите

поне толкова добре,
колкото мен

Не е редно да оставяме нещата на самотек. Най-лесното нещо е абдикацията от проблема. А намирането на ре??ения е по-трудният и по-достоен вариант. Продължавам да търся човек, който да се ангажира с Дунав и да развива проекта по някакъв начин. Желателно е той да е привърженик на отбора и да е заинтересован от футбола, а не просто да е човек с финанси.
??ма ли такива хора?
- Осма година съм президент на Дунав и досега не съм намерил. Опитите продължават.
Какви мерки взимате, за да попречите на това, което се случи през изминалия сезон?
- Определено обаче мога да кажа, че отборът се нуждае от освежаване. ??ма хора, които са в Дунав от 6 години, а повечето са от по три години.

Всички притъпиха
сетивата си, свикнаха
със ситуацията

и имат нужда от нови предизвикателства. Може би сега е моментът да се освежи отборът. Въпросът е попълненията, които вземем, да са поне толкова добри, колкото досега??ните футболисти. ?? най-важното - да са свестни хора, за да направим добър колектив. Така е по-лесно - когато няма групички и интриги.
Кога е имало?
- В Дунав - никога. Отборът си показа силата и характера през този сезон. През миналия ??ампионат всички коментираха какъв силен колектив сме, но когато отборът върви и побеждава, е много лесно. Сега победите бяха доста по-малко, но играчите успяха да си запазят приятелството и не е имало събития във и извън съблекалнята, които да нару??ават микроклимата.
Остават ли чужденците?
- Засега всички остават. Те си имат действащи договори и няма причини да си ходят. Освен ако не ре??им по взаимно съгласие. Ако видя футболист, който не е достатъчно мотивиран да се изявява в Дунав, няма смисъл да остава. Няма да държим никого напук. Надявам се чужденците да подобрят нивото си, след като преболедуваха периода на адаптация. Видяхме Ндайе, който се представи добре, а в края вкара и важен гол.
Надграждане ли ще е целта през новия сезон?
- Честно казано - не знам. В хода на първенството ще видим

дали сме надградили, или
сме подкопали основите

Дано успеем да вземем по-добри футболисти и те да паснат на отбора.
??ма??е отлив на публика...
- Още в началото на сезона. Всички го обясняват със слабото представяне на отбора. Но аз искам да попитам защо още след като приключи участието ни в Лига Европа и победихме Септември като гост, на първия ни домакински мач с Берое, в който играхме прилично (1:1), има??е около 3000-3500 зрители. Отборът още не бе??е оти??ъл назад в класирането, а нещата ни се получаваха като игра...
Какво е мнението ви за формата на първенството?
- Аз съм един от най-големите му привърженици. Без значение дали сме в горната или долната половина на таблицата, Дунав не е изиграл нито един безсмислен мач. ??нтригата и напрежението са до последно. Единственото, върху което може да се помисли, е последният отбор в класирането да отпада директно. Не е справедливо това, което се случи с Пирин.