Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Емил Димитров:   Днес ЦСКА може??е  да е само спомен

Емил Димитров: Днес ЦСКА може??е да е само спомен

27-12-2017 Румен ??Л??ЕВ, БЛ??Ц СПОРТ

Г-н Димитров, коментарите относно автентичността на ЦСКА продължават. Ва??ето мнение по темата?
- За мен това са спекулации, а не толкова коментари. ?? в тази връзка е крайно време да им се сложи край. ??стината е, че клубът трябва??е да измине пътя, по който мина през последните две години. Ако не бе??е тази успе??на операция, днес ЦСКА няма??е да го има. Ще??е да е само спомен. ЦСКА го има благодарение на упоритостта и амбицията на настоящото ръководство да вземе един разбит отбор и да го възроди. Благодарение на премиера на България, който е спортна личност и който не допусна ЦСКА да загине. Клубът го има благодарение на уникалната му публика, която, както всички се убеждаваме, е на стадиона и подкрепя отбора. Много хора превъзмогнаха голямото си его, включително и Христо Стоичков, и резултатът е налице.
Някои фенове и специалисти обаче продължават да твърдят, че ЦСКА е хибрид между Чавдар Етрополе и Литекс?
-Не. Категорично - не. Нима, ако бе??е така, хората щяха да припознаят тима? Нима феновете щяха да растат от мач на мач. Нали видяхте какво представлява??е „Армията” в двубоя за купата срещу Лудогорец? Тези деца, момчета, момичета, мъже и жени някой насила ли ги е довел на стадиона? Някой насила ли ги кара да подкрепят ЦСКА? ЦСКА е в сърцето им. А щом е там, това е истинският ЦСКА. Говорите за хибриди. Нима другите отбори не са хибриди, включително даже и Левски, след периода на превръщането на футболните клубове в акционерни дружества? Нима настоящият Ботев Пловдив по тази логика е истинският, а не е Металик Сопот. ??ли пък Локо Пловдив – той истински ли е, или е бив??ият Велбъжд Кюстендил. Ами Локо София, ами Берое. Но знаете ли – ЦСКА е институция, ЦСКА е социален феномен и поради тази причина някои не искат да го припознаят. ??ли по-скоро – припознават го, но не го признават, за да има закачка, за да има интрига и напрежение. Пък и нали знаете какво се казали старите хора: „Да сте видели някой да брули върба? Брули се само плодно дърво!”. Никой няма да атакува примерно Локо Пловдив, че не е автентичен, а атакуват или, казано метафорично, брулят ЦСКА.
Кои са тези „някои”, които не приемат ЦСКА?
- Левскарите. Вижте ги. Все тръбят, че ЦСКА е Чавдар-Литекс, а постоянно говорят за на??ия отбор. ?? като наближи мач, хукват на стадиона. Добре де, след като за вас това не е ЦСКА, защо се вълнувате толкова много. Защо броите дните до мача с надеждата да спечелите. Защо пълните сектор Б на всяко вечно дерби в последните две години. Значи подсъзнателно тези хора приемат ЦСКА за ЦСКА. ??наче няма??е да има интерес. Просто няма??е да се вълнуват от „армейския” отбор.
А тези фенове, които припознават ЦСКА 1948?
- О, този клуб и неговите фенове се крепят на петима продажници, които заедно с роднините си ходят на мачовете на техния отбор. Ако мислят, че са фактор, ако мислят, че те са истинският ЦСКА, да дойдат на „Армията” и да застанат до червената лавина в сектор Г. Явно нямат смелост, защото техните привърженици са много, много по-малко от тези на истинския ЦСКА.
Как ще коментирате представянето на тима през есента?
- Отлично. Радвам се, че ЦСКА най-после се превърна в истински конкурент на Лудогорец, който е безспорно качествен и силен състав, доказал се през последните години. Вярвам, че през пролетта ще бъде интересно, и пожелавам на момчетата да донесат 32-рата титла на клуба навръх 70-годи??ния юбилей.
Стамен Белчев? Мнозина не вярваха, че треньорската му кариера на „Армията” ще прогресира?
- Признавам, аз също бях скептик, защото не познавах стила му на работа. Опасявах се, че ЦСКА ще се окаже тежък камък за него - ще му увисне на ??ията и ще го смачка. Но Стамен показа завидно израстване.