Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Ивайло Петков:  Правим всичко чисто, прозрачно и откровено

Ивайло Петков: Правим всичко чисто, прозрачно и откровено

06-03-2020 Тема спорт

Взехме Георги Георгиев, защото Ники Михайлов често е контузен

Спортният директор на Левски Ивайло Петков даде интервю за предаването „Домът на футбола“ по Диема спорт.

Г-н Петков, в началото на престоя си в Левски казахте, че за да има резултати, трябва да има единомислие между футболисти, треньорски щаб и ръководство. Успяхте ли да го постигнете?
- Това единомислие го има. Въпросът е, че в последния месец се случиха неща, които малко го разконцентрират – най-вече самите футболисти. Защото каквото и да си говорим, в главата го има и това нещо. Естествено не бива да е оправдание и не искаме да е така. Това, което се желае от нас, го правим. Работим по начина, по който смятаме, че е правилен. Надяваме се трудът, който полагаме, да бъде възнаграден.
Решаването на финансовите проблеми е извън вашето правомощие – как те се отразиха пряко на вашата работа, която е свързана със селекция, преговори с футболисти и клубове?
- На този етап не е повлияло по никакъв начин, защото ние зимната селекция я бяхме свършили, преди да се случат неприятните неща. Единствено ни пречи за бъдещето, защото има неяснота. Имаме вече набелязани играчи за лятото, но не знаем каква ще бъде политиката ни след 3 месеца. Това ни пречи да се ориентираме и конкретизираме в дадената ситуация. Но имаме дадени футболисти за един, втори или трети вариант.
Беше прекъсната една традиция във всеки трансферен прозорец Левски да се разделя с много играчи – половин дузина, както и да привлече толкова…
- Това беше планирано. Не искахме да се разделяме с никого, защото селекцията, която бе направена през лятото, беше доста прибързана, нямаше време за правилно подбиране на футболисти. Тогава се разделихме с много играчи, а трябваше да сглобим отбор. Най-важно е да се направи ядро. Но то няма как да стане със смяна на 7-8 футболисти във всеки трансферен прозорец. Нашето желание бе привлечените през лятото да останат, защото за 3 месеца не можем да дадем определение „Този става, а онзи не става за Левски“, при положение че не са правили подготовка с отбора. Изричното желание на треньора бе футболистите през зимата да бъдат привлечени преди първата тренировка за годината или най-късно до първия лагер. За да може всички да направят подготовка и да разберат изискванията и натоварванията. Надяваме се до лятото с този отбор да направим нещо.
Казахте, че трудно се дава оценка за малко време. Доволен ли сте обаче от взетите през зимата Деян Лозев, Симеон Славчев и Стайн Спиерингс?
- Няма как да бъдем доволни от тяхното представяне, защото са минали само три мача (б.р. – интервюто е правено преди четвъртфинала с Лудогорец), а ние в тях не сме победили. За съжаление Славчев получи нелепа контузия, Деян Лозев също има проблем. И не можем да направим генерални изводи. Спиерингс игра два мача, като в единия от тях целият отбор действа слабо. Рано е за оценки. Смятам, че имат потенциал, ще го покажат и ще помогнат за развитието на Левски.
Кое наложи привличането на вратаря Георги Георгиев в последния момент?
- Привлякохме го, защото Ники Михайлов доста често получава контузии, които вредят на тренировъчния му процес и целия отбор. Не дай си Боже, при контузия на титулярния вратар, за резерва имаме младо момче (б.р. – Петър Иванов), което смятаме, че не е още готово за основен играч на Левски, с оглед на целите, които имаме.
Привличането на Зоран Попович…
- С него подписахме договор и от 1 юли той е футболист на Левски.
При това положение какво ще е бъдещето на Милан Миятович и Николай Михайлов?
- Няма как да разкрия на този етап. Нека свърши първенството. Всички имат равен и реален шанс за титулярно място. Точно такъв разговор е воден и с Попович, който идва на 1 юли –

никой няма нещо
гарантирано

Всеки идва, тренира, бори се, играе. След сезона ще кажем кои остават и с кой ще се разделяме.

Нещо, което не се харесва на част от феновете на Левски е това, че клубът трудно привлича български играчи от по-висока класа – Кристиан Димитров и Тодор Неделев не дойдоха на „Герена“…
- През зимата направихме крачка напред с взимането на трима национали – Георгиев, Лозев и Славчев. Искаме да разчитаме на българското. Но самото количество на родни играчи не е толкова голямо и футболистите, които заслужават да играят в Левски, се броят на пръстите на едната ръка. Понеже знаеха, че клубът имаше зад гърба си сериозен спонсор, цената, която ни обявяваха за тях, бе нереална за българските стандарти. Изпратихме оферти за трима футболисти. На две

въобще не ни
отговориха

а за третата ни поискаха сума, с която можехме да привлечем играч от Холандия или Белгия. Не е оправдана цената, която искат за родни състезатели.

По-трудно ли се водят преговори с чужди играчи и клубове, след като срещу Левски има заведени десетки дела?
- В началото ни беше трудно. Но след доста от сумите, които изчистихме към агенти – те видяха, че в наше лице има коректни хора. Най-хубавото, което направихме, е, че канихме играчите тук – да се запознаят с клуба, стадиона, ръководството, с нашата визия. Смятам, че показаното отношение започва да обръща нещата в позитивна посока.
Наруши ли по някакъв начин комуникацията между треньорския щаб, ръководителите и футболистите случилото се през последния месец? Отразяват ли се проблемите с финансирането пряко на играчите – мислят ли за заплатите си?
- Не. След мача със Славия имахме разговор с отбора. Не това е причината за двубоя, който направиха. Обяснено е всичко на футболистите, бяхме открити с тях. Преди това влязохме и казахме, че ще платим по половин заплата, докато се нормализират нещата. Абсолютно никой не е имал нещо против. Това не е вид оправдание. Просто самите футболисти, искат не искат, винаги имат някаква мисъл, която ги безпокои. Но не смятам, че това е причина да не излизат и да дават максимума от себе си. Защото тези неща, които се случиха, обединиха синята публика, която показа, че е плътно зад отбора. Само можем да й благодарим.
Треньорът се опита да запази играчите след мача със Славия и каза, че е доволен поне от желанието им. Изпълнителният директор обаче заяви, че поведението им на терена е било недопустимо. Вие на каква позиция сте?
- Аз съм на позицията, че има такива мачове. Но се надявам в годината да са един или два. В тази среща нищо не се получаваше в нито един аспект на играта. Като се започне от защитниците и се мине през халфовете и нападателите.
Има играчи с изтичащи договори, колко трудно ще ви е да ги задържите…
- Вече сме разговаряли с някои от тях. Единият ни отказа да продължи договора си,

което означава,
че си тръгва

С други двама сме в преговори, но на този етап всичко е замразено, защото не знаем каква ще е следващата стъпка в клуба. Имена не искам да казвам. Не сме се отказали от тях, просто им се дава шанс да се докажат до лятото.

Кои искате да запазите от сегашния състав?
- Искаме да запазим целия отбор, но не знаем дали ще можем да си позволим заплатите. Защото в началото на годината имахме подкрепа на сериозен спонсор, който вече го няма. По време на сезона няма как да намаляваме бюджет и заплати. Надяваме се да запазим всички, а те да покажат, че заслужават да играят в Левски.
Имате ли вече набелязани имена от българското първенство?
- Да. Въпросът е дали ще можем да се договорим с клубовете им.
Остава ли цел Тодор Неделев?
- Тодор Неделев има класата за Левски, но няма как да гадая дали ще можем да го вземем. Той беше един от играчите, които искахме да привлечем. Плюс Кристиан Димитров. Но не ги пуснаха при нас.