Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Ивайло Петков:  През зимата ще вземем максимум трима нови

Ивайло Петков: През зимата ще вземем максимум трима нови

18-10-2019 Тема спорт

Нямаме милиони за селекция, не сме договорили Кристиан Димитров, заяви спортният директор на Левски

Спортният директор на Левски Ивайло Петков даде интервю за Дарик радио и dsport.bg, в което коментира ситуацията в клуба през първите му месеци на стадион "Георги Аспарухов". Бившият национал коментира работата по зимната селекция, както и защо е трудно да бъде привлечен български футболист.

Г-н Петков, свикнахте ли с изискванията и работата в Левски?
- Смятам, че направихме добър колектив. Не мога да кажа, че съм адаптиран на 100 процента, но започвам да свиквам с изискванията, които са в големия клуб. Работим здраво всеки ден и се надявам, че с единомислие между ръководство, футболисти и треньорско ръководството нещата ще се получат.
Изминаха 12 кръга от началото на първенството, играхте в Европа, преминахте през първия кръг от европейските турнири. Вероятно е рано за равносметки и генерални оценки, но доволни ли сте от пътя, по който Левски е поел?
- На този етап сме доволни, но винаги може да бъде и по-добре. Това трябва да е целта. Левски трябва да гони максимума, а това е първото място. Мина едно доста екстремно и динамично лято. Говоря за селектирането на отбора и правенето на нов състав. Нещата малко се успокоиха, вече минаха 12 кръга и смятам, че на този етап

вървим в
правилната
посока

Нормално е да трябва време. Всеки знае, че един отбор не може да се направи за 3 или 5 месеца.

Казахте, че лятото е било екстремно. Сега по-лесно ли ще ви е по време на зимната селекция?
- От доста дълго време работим по зимната селекция. Искам да се спре със спекулациите и аз съм човекът, който трябва да го направи. Зимата ще направим два или максимум три трансфера. Търсим конкретни позиции и естествено, ако излезе някой добър футболист на пазара, който да пасва на нашата визия и треньорските виждания, може да го вземем. Отново казвам, че трансферите ще са между двама и трима нови. Рано е да се правят изводи за привлечените футболисти през лятото. За три месеца не всеки играч може да покаже своя потенциал. Тези футболисти още не са направили една подготовка заедно. През лятото един футболист бе закъснял, друг дошъл по-късно, ние привлякохме 8 нови и знаехме, че ще е трудно. Смятам, че след зимната пауза с привличането на още двама или трима футболисти нещата ще изглеждат по-добре.
Привлякохте 8 нови футболисти. Четирима от тях играят редовно (б.р. - Миятович, Каргас, Роберта и Мазурек), двама влизат като резерви (б.р. - Алар и Мохамед), а още двама рядко попадат в групата (б.р. - Здравко Димитров и Асен Чандъров). Въпрос на адаптация ли е всичко това? Трябва ли да се следва примерът от Лудогорец, който търпи дълго своите нови футболисти?
- На всички ще се дава шанс. Това го казва и нашият старши треньор. Истината е, че взехме осем нови, от тях четирима играят редовно, а другите четирима епизодично. Това е моментното състояние. Ясно е, че в отбора не могат да играят 20 души, а само 11. Треньорът преценява кои да са на терена в крайна сметка. Когато има резултат, всичко е по-лесно. Всички ще получат шансове. Младите футболисти ще трябва да работят по-упорито и да си чакат шанса. Когато им изпадне възможност, те трябва да се възползват. Те трябва да покажат при възможност това, което умеят.
Казахте, че ще привлечете нови футболисти. В този ред на мисли подписали ли сте договор с Кристиан Димитров?
- Кристиан Димитров е един от футболистите, от които се интересуваме. Той е част от играчите, които са българи и ги следим. Ние имаме желание да ги привлечем, но дали ще успеем, е друг въпрос. Нашата концепция е да има повече български играчи. Кристиан Димитров е един от тези, към които имаме интерес. Той обаче има договор с Ботев Пловдив и нямаме право да контактуваме с него. Той просто е един от футболистите, които се харесват на целия щаб.

Нямаме
никаква
договорка

с него или нещо конкретно. Чух, че сме имали договорка, че ще плащаме някакви милиони. Няма такова нещо. Категорично отричам такова нещо. Нямаме договорка нито с Ботев, нито с него. Имаме набелязани цели, които следим, и смятаме, че това са футболисти, които могат да ни помогнат за развитието на Левски.

С първия отбор тренират доста юноши. Може ли някои от тях да пробият при мъжете и какво трябва да правят те, че това да се случи?
- От школата тренират няколко млади момчета, които имат потенциал и качества. Самият Хубчев каза, че те все още са далеч от нивото, което трябва да имат. Те обаче имат потенциал и място за развитие. Надяваме се, че в близките една-две години ще излязат играчи от школата, които да бъдат основни футболисти на Левски.
Един от тях се наложи като твърд титуляр - Станислав Иванов. Има ли други като в него в тази група, която тренира с първия тим?
- Всички сме много радостни за израстването на Стаси. Това е примерът за момче, което си хвана шанса и се възползва от него. В Левски има и други момчета с качества - като Ивайло Найденов, Юруков, Здравко Димитров, Чандъров, Мартин Петков... Те имат потенциала и желанието да постигнат нещо. Въпросът е, че трябва да работят, и то много. Да се стараят, да изпълняват всичко, което се изисква от тях. Трябва да са търпеливи и да чакат шанса си, защото той ще им бъде даден в един момент. Ако успеят да го хванат, ще покажат, че са готови за хубави неща и голям футбол.
Като спортен директор следите работата в академията. Гледате ли в една и съща посока?
- Всеки ден се виждаме с директора Йончо Арсов и коментираме нещата. Гледаме в една посока. Наблюдаваме много мачове заедно и коментираме представянето на всички набори в школата. Всички имат тренировъчен план и се надяваме, че тренират по начин, който ще им помогне на тях след това, за да пробият в мъжкия футбол.
Защо българските футболисти са по-трудни за привличане от чуждестранните?
- Вие виждате какво е нивото и на националния отбор... Има застой в българския футбол. Надяваме се, че от по-младите ще дойде друго поколение, както беше Златното. По-трудно е с българите, защото клубовете

искат по-високи цени

от това, което предлагат. Ние искаме за всяка една позиция да имаме българска опция. Когато обаче няма роден играч, ние сме принудени да ги търсим от чужбина.

Искате ли да обещавате титла, първо място и други подобни неща на феновете?
- На този етап няма смисъл да обещаваме. Ние сме дошли, за да се борим Левски да бъде на първото място, както и за купата. Време в Левски няма кой да ти даде и няма смисъл да обещаваме, а да работим. Работим в тази посока, че Левски да бъде на мястото, което заслужава. Искам да кажа още нещо. Постоянно се говори, че искаме даден футболист. Последният пример е с левия бек, който отиде в Лудогорец (б.р. - Талеб Тауата). Той е един от стотиците играчи, които ни предлагаха. Ние никога не сме имали интерес към него. Първо, той не е с европейски паспорт и ние нямаме място за играч като него. Второ, ние смятаме, че тази позиция е българска и на нея играе национален състезател, а да вземем чужденец, който да е резерва, не е оправдано. Имаме бюджет за заплати, който спазваме. Имаме си финансова рамка. Твърди се, че ще ни бъдат отпускани някакви милиони... Няма такова нещо. Ние от началото на година знаем с какъв бюджет разполагаме и какви заплати можем да си позволяваме. Стараем се да работим в тази рамка и да няма голяма разлика между заплащането на футболистите. Смятам, че така е правилно да се прави. Откакто това ръководство е начело на отбора, се направиха три терена на нашата база - два изкуствени и един затревен. Това е основата, която трябва да я има. Така ще се развиват младите футболисти, а и не само младите. Ще могат да тренират и да се готвят много по-добре през седмицата.
Лесно ли се работи с Павел Колев и Петър Хубчев? Те са си хора с характери...
- Характери, но това е хубаво. Всеки си отстоява позицията и накрая се вземат решения, които да са в полза на Левски. Когато всички гледаме и действаме в една посока, нещата ще се получат. Искам да призова за търпение, защото знам, че в Левски не те чакат. Нека има търпение у хората, които обичат Левски. Имаме нужда най-вече от подкрепа. Тези момчетата я заслужават. Всеки ден ги виждам как тренират и се влагат и мисля, че няма невъзнаграден труд.