Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Иван Василев: Исках Локо София в елита за 60-годишнината си

Иван Василев: Исках Локо София в елита за 60-годишнината си

05-06-2020 Росен АНГЕЛОВ

Клубът е най-голямата ми любов, но и болка, отчита юбилярят

Днес босът на Локомотив София Иван Василев навършва 60 години. Преди 5 лета той пое червено-черните на чисто от четвъртото ниво на родния футбол след оттеглянето на Николай Гигов. Като бивш футболист на железничарите Василев много добре знае какво значи клубът в „Надежда“. Играл е още в Хасково, Сливнишки герой, Шумен, както и в Малта.

Г-н Василев, какво е усещането на 60?
- Душевно се чувствам отлично. Усещам се по-млад и по-жизнен даже.
Яд ли ви е все още, че първенството във Втора лига бе прекратено, защото сега разхлабиха сериозно мерките и дори върнаха публиката на стадионите, макар и на 30%?
- Можеше шампионатът да се доиграе, но такова беше решението тогава. Ние нищо не можем да направим. А имахме реален шанс да се върнем в елита, но за съжаление това е животът. В последните години ни преследва лош късмет – загубеният бараж с дузпите, сега пандемията… Най-ощетени сме аз и Веско Стоянов, защото той е единственият човек, който помага на Локомотив, и с него издържаме отбора. Реално тези средства, които вложихме този сезон, отиват в канала след решението на Футболния съюз.
Локомотив София ли е най-голямата ви любов?
- И любов, но и болка. Много негативи обирам за нищо. Хората явно забравят какво сме направили и какво се върши в момента. Искаме по честен път да се завърнем в елита, а това не е лесно. Локомотив не е отбор за Втора лига, но трябва да се съобразяваме и с нашите възможности, а не да трупаме дългове. Искаме чисто и честно да се върнем там, където ни е мястото. Има и други фактори, които не зависят от нас.
Като се върнете пет години назад, бихте ли се захванали пак с Локомотив София?
- Много е комплицирано. Може би да, може би не. Обичам Локомотив и това е факт, но много неприятности си имах. Аз съм честен човек. Боли ме за някои хора, които, вместо да помагат, така се случва, че вредят на Локомотив.
Съжалявате ли за нещо, може би че футболната ви кариера не се разви, както ви се е искало?
- Аз мисля, че във времето съм се развил успешно. Ако не бяха безбройните контузии, може би представянето ми щеше да е много по-добро. Не мога да съжалявам за нищо. Трудил съм се от дете. Успях близо пет години и половина да играя и в чужбина. След това с много труд и работа достигнах до това ниво, на което съм днес. Не е голямо, но това, което съм направил, като се върна назад във времето, ми доставя удоволствие за изпълнен дълг. Помагал съм на всеки. Доволен съм от това, което съм създал и направил за тези 60 години. Дай Боже моето семейство да го продължи и да го развие още по-добре.
Семейството ли е най-голямата ви опора?
- Безспорно. Моята съпруга и синовете ми. Момчетата се трудят и се надявам, че ще продължат започнатото от мен. Основата съм я положил. Дано да могат да развият нещата по-добре. Защото светът се променя постоянно. Виждате каква глобализация е и последните два месеца доказаха, че животът се променя, търговията, ценностите… Трябва да бъдеш в час с времето, за да може да успееш. Но истината за всеки успех е работа и много работа. Постоянство се постига с много лишения и проблеми. Да, веднъж, два пъти може и да ти дойде наготово, но като не си подготвен, както ти е дошло, така ще си замине, ако не се трудиш.
Желаем ви крепко здраве и късмет и дано догодина, когато се чуем за 61-вия ви рожден ден, да ви честитим влизането на Локомотив София в елита…
- Благодаря ви много. Дай Боже. Много исках тази година, за юбилея, да влезем в елита, но за съжаление не се получи. Играта и организацията ни бяха на ниво. Всичко е почтено и точно. Имах тази надежда аз и моят екип за 60-ият ми рожден ден да видим Локо София в Първа лига. Това са нещата от живота. Някои не зависят от нас. Аз зная, че каквото трябва съм направил за любимия си отбор. Даже е много повече. Дори аз не вярвам на очите си. Това, което сме постигнали, се вижда и остава след нас. Стараем се, но толкова са ни възможностите. Ако имаме отнякъде помощ може да се направят много неща. Но дом не се гради за един ден. Ако не сме аз и Веско Стоянов, Локомотив София няма да го има. Борим се самички, скромно и организирано. Мисля, че се справяме добре. Не съм спрял да търся инвеститори, но не е лесно. Един ден от тези 60 години не ми е минал леко. Само труд, нерви и проблеми. Но после е сладко. Това, което съм направил за моето семейство и Локомотив, ме прави горд и щастлив. Утре и да дойде инвеститор за клуба, ще се обърна и ще му покажа всичко това зад мен.