Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Иван Колев: Тренирах 26 играчи на площадка 40 на 20 метра

Иван Колев: Тренирах 26 играчи на площадка 40 на 20 метра

07-03-2017 Росен АНГЕЛОВ

Бившият вече старши треньор на Локо ГО Иван Колев даде любопитно интервю пред „Тема Спорт“. Той говори за селекцията и защо толкова много чужденци бяха привлечени при железничарите. Както и за напрежението преди мача с Монтана, след който той подаде оставка.Г-н Колев, няколко дни вече, откакто не сте старши треньор на Локомотив Горна Оряховица, направихте ли си по-трезва оценка за случилото се?
- Очевидно това не е бил моят отбор за работа. Отделно от Нова година се случиха някои неща, които повлияха…
Какви неща?
- Това са неща от кухнята.
Свързани ли са те със селекцията? През зимата Локо ГО привлече куп чуждестранни играчи. Едва ли всички са дошли с вашето съгласие и едва ли всички вие сте ги гледал и искал?
- Аз искам да уточня това веднъж завинаги. И то много категорично. Тези футболисти, как да кажа, и не съм ги довел аз, и аз съм ги довел. От една страна, те ми бяха предложени, защото това са футболистите, които влизаха в границите на бюджета на клуба, за който ръководството ми каза, че не може да бъде надскачан. Аз исках да бъдат привлечени други играчи, най-вече български, но те се оказаха по-скъпички и

не бе възможно,
съобразявайки
се с бюджета

да бъдат взети в тима. Поради тази причина ми беше казано, че ръководството се ориентира към чуждестранни футболисти, които излизат значително по-евтино. И от този контингент състезатели, които ми бяха предложени, тези играчи ги избрах аз. Това е първото. Второто, тези футболисти имат много добри качества, защото ние ги проверихме в игрови условия по време на лагера в Турция. Проблемът е, че те изобщо не познават спецификата на българския футбол. Манталитетът и нагласата им въобще не са за нашия футбол. Иска се време. А някои от тях ми бяха доведени буквално в последния момент. Даже един от тях – Мадианга, още е контузен. А държа да отбележа, че всички нови чужденци, до един, които пристигнаха, със започване на работата се контузиха. Което показва, че те са били абсолютно неподготвени за това ниво футбол, което трябва да се играе. Абсолютно неподготвени! Поради тази причина те се включиха много, много късно в работата, когато пък за зла участ условията в Горна Оряховица не бяха никак добри. Тежките зимни условия не позволяваха да се ползва централният терен и ние бяхме принудени да тренираме на малки площадки, което не е сериозно за един професионален клуб. Не можеш да правиш отбор с 25-26 състезатели на площадка 40 на 20 метра. Просто се събраха изключително много фактори. Имаше и други, които не искам да коментирам. Не е редно, това са неща от кухнята на клуба. Макар че аз вече не съм служител на този клуб, но не искам да излизат от мен.
Дължи ли ви Локо ГО пари?
- Не. В това отношение ръководството е точно и не мога да имам никакви оплаквания.
Как си обяснявате факта, че правите равен с Левски на „Герена“, а в следващия кръг губите у дома от последния Монтана?
- Ако обърнахте внимание на мача с Левски, там трябваше да се играе по-сериозно в защита и заложих на повечето български футболисти, които имахме. Които притежават характеристика за такъв тип игра. И затова успяхме. А в мачовете у дома с Ботев и Монтана заложих на чуждестранните футболисти, които са повече с градивен привкус в играта. Те показаха, че има някакво израстване, но все още не са на това ниво, на което трябва, за да контролират напълно мача. Защото тук не се касае само за индивидуален контрол на топката, който те имат перфектен. Тук говорим за колективни взаимодействия на терена. За много по-сериозно нещо. Това да имаш добри индивидуални качества не е достатъчно.
Откъде се породи напрежението между вас и феновете? В социалните мрежи постоянно се призоваваше за ваша оставка…
- Истинските фенове на Локомотив бяха с нас на всички мачове. Имаше двубои, които загубихме и въпреки това те подкрепяха отбора. Разбира се, бяха критични, но имаше и такива, които, необяснимо за мен, били засегнати. Казаха ми го, че ми искали оставката, защото били обидени. Обидени от това, че съм заявил, че сме тренирали по села и паланки. Истината е, че наистина ходехме да тренираме по села, не по паланки. Казах по села и площадки. Има разлика. Не разбирам

какво обидно
има в това да
кажеш истината

Имаше ли вмешателство в работата ви от страна на ръководството?
- Не съм треньор, който позволява подобно нещо. Аз съм треньор, който внимателно изслушва мнението на всички - и на фенове, и на играчи, и на ръководители. Но тъй като знам, че аз нося 100-процентова отговорност за представянето на отбора, крайното решение си го взимам винаги аз. Затова и не мога да допусна някакво вмешателство.
Какво следва за вас от тук насетне?
- Аз винаги съм бил готов за нова работа.
Разочароват ли ви такива престои като тези в Славия и Локо ГО?
- Не. Напрежението в Локомотив достигна максимума особено преди мача с Монтана. Казвам го съвсем отговорно. Особено деня преди двубоя с Монтана. Още тогава аз предупредих хора от ръководството, че така няма да продължи да се работи и веднага след мача с Монтана предприех тези стъпки. Аз им казах, за да не сте в неудобно положение, ако трябва, ще продължа да работя известно време с отбора, докато намерите нов треньор. За да не изглежда, че е предателство. Но пак ви казвам, напрежението беше ексалирало до таква степен и мислех, че трябва да помогна на играчите и отбора, като си тръгна.
От какво ескалира напрежението, от слабите резултати или имаше нещо друго, странично?
- Не искам да коментирам тези неща. Слабите резултати си имат също причина. Аз изброих какви са спортно-техническите причини. Останалите не е моя работа да коментирам.