Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Ива Уорън: Искам да видя Пирин в Европа

Ива Уорън: Искам да видя Пирин в Европа

28-10-2019 Янаки ДИМИТРОВ

От няколко месеца силната фигура в благоевградския Пирин е... Ива Уорън, която чрез "Емирейтс Фъндс Ексчейндж" притежава мажоритарния дял на клуба. Във футбола, който доскоро у нас бе считан за мъжка територия, тя действа със замах. През лятото се говореше, че орлетата може да не започнат шампионата във Втора лига заради големите си дългове. Те вече са изчистени, клубът е финансово стабилен и диша свободно, а новото ръководство крои отлични планове, които започва да реализира. От непозната за широката общественост Ива Уорън е вече Жена на годината в Благоевград. Някои с право я наричат и Бялата лястовица. За плановете си, свързани с Пирин, тя говори пред "Тема Спорт".

Янаки ДИМИТРОВ

Г-жо Уорън, по-силна ли е сега тръпката у вас, отколкото когато се захванахте с Пирин?
- Чувството е наистина прекрасно, защото вече започват да се виждат някакви резултати. Мога да кажа, че тръпката става все по-голяма, след като можеш да почувстваш какво прави екипът ти, да зърнеш какво постига отборът на терена и как вървят нещата в детско-юношеската школа. Това е изключително удовлетворяващо, поне за мен.
Придобихте ли официално 75 процента от клуба?
- Да. Сделката с община Благоевград бе финализирана. Даде ни се разрешение за учредяване на ФК Пирин АД. В него 75 процента от дяловете притежава "Емирейтс Фъндс Ексчейндж" и 25 процента от тях принадлежат на ОФК Пирин Благоевград - дружеството, което е собственост на общината. Това е добра новина. Всичко е вписано в Търговския регистър. ФК Пирин АД е управляващото дружество. Така нещата, които започнахме преди три месеца с община Благоевград, вече са реалност.
Какво от поставеното като цели успяхте да свършите за това време и какво не?
- Това, което имахме като задачи, може да се каже, че е свършено. Имаме отбор, който се състезава, а клубът няма задължения - това е най-важното! Школата работи. Започнахме да решаваме основните проблеми, свързани със спортно-техническата база. Сега преминаваме към други задачи.
Какво стана с плановете за нова база в град Рила, който е близо до Благоевград - закупуването на хотел в града и ползването на стадиона, придобиването на игрището в село Кочериново, както и на ресторант в Благоевград?
- На последната сесия ОБС Благоевград гласува "Синята къща" (б.а. - ресторант в Благоевград) да бъде отдадена на Пирин. Това ще се превърне в спортен клуб. Там ще се хранят отборът и децата от детско-юношеската школа. На това място всеки ще може да се срещне с футболистите. Колкото до проектите в община Рила, "Емирейтс Фъндс Ексчейндж" придоби хотел "Рила Орбита". Вече работим по изграждане на спортно-техническата база. Това ще бъде спортен възстановителен център, който ще се ползва от клуба, а и от хората, които имат желание да го посещават. В момента разговаряме с община Рила за придобиването на стадиона, който се намира непосредствено до хотела. Искаме да го вземем под наем за следващите 30 години. Мислим да изградим изцяло нов терен с напоителна и отоплителна система. Така ще можем да го ползваме и в студените месеци. Ще има и игрища за различни видове спортове, нови съблекални, ще се постави осветление. Достъп до комплекса ще имат и хора с увреждания. Това са инвестиционните ни намерения, свързани със стадиона в Рила. Гледаме още игрища, които са около Рила и Благоевград, за да може да ги подобрим и да се ползват от Пирин.
Докъде стигнахте с ремонтите по стадион "Христо Ботев" в Благоевград?
- Вече има нова пропускателна система, сложени са и нови седалки. Предстои смяна на оградата. Ще бъдат преместени резервните скамейки - те вече няма да бъдат под централната трибуна. Правят се подобрения, за да може до съоръжението да имат достъп лица с увреждания. Разговаряме със "Спортни имоти" (б.а. - общинската фирма, чиято собственост е стадионът) за подобряване на терена. Вече почти сме готови с изграждането на две малки изкуствени игрища в едната част на стадиона, които ще се ползват от първия тим. Поръчани са още 1600 нови седалки. Надяваме се до края на есенния полусезон да имаме

няколко проекта
за изграждане
на козирка

Когато се работи, лека-полека нещата се получават.

Със сигурност доста хора в града се питат "Реално ли е това?" и "Колко ще продължи?". Докъде се простират амбициите ви?
- Щом има инвестиции за хиляди левове, значи всичко е реално. Не знам как го приема обществеността, но хората в клуба, а и ние като инвеститори - нещата са реални. Програмата ни е дългосрочна. Не случайно за стадионите, за които говорихме, търсим

споразумения
за по 30 години

Така че това може да даде реална преценка на всичко, което искаме да постигнем. Надяваме се това, което правим, да остане за следващото поколение.

Връщат ли се хората на стадиона, има ли някакъв ентусиазъм?
- Ще говорим с цифри - през миналия сезон е имало двубои с по по-малко от 200 души на стадиона. Сега средната ни посещаемост е около 2000 души. Това за Втора лига не е лошо. Благоевград е място, на което, като се види, че някой работи с желание, и феновете са готови да се завърнат на стадиона.
Докога Пирин има подсигурен бюджет и от какво зависи той?
- Инвестиционната програма, която сме заявили пред община Благоевград, е за 10 години. Моето желание бе тя да бъде за по-дълъго. Нека да видим как ще се развият нещата в този период, след това ще мислим за нещо допълнително. Идеята ни за концесиите и инвестиране в бази - да ги имаме за по-дълъг период - 30 години. Мислим да останем задълго!
Каква сума е вложена до момента?
- Движим се според изградения бизнес план. Ако има други нужди, те ще бъдат покрити. Инвестициите ще са сериозни по базите - за тях няма определен лимит. Бюджетът на първия отбор е стабилен за Втора лига.

Когато потребностите
нараснат, ние ще отговорим

Къде срещате най-големи трудности?
- Няма нищо леко. Ако някой си мисли, че всичко в живота идва лесно, то не е живял достатъчно. Важното е, че усещаме подкрепа. Когато се работи в екип, няма невъзможни неща.
Появихте се сякаш от нищото, а вече сте Жена на годината в Благоевград...
- Голямо признание. Но въобще не съм очаквала някаква награда. Това е първото ми подобно отличие, горда съм с него. Всичко, което правим, е свързано с много любов.
Къде искате да видите Пирин по време на управлението ви?
- Разбира се, че в елита, а след това и в Европа - защо не? Просто трябва да вървим стъпка по стъпка,

да градим и
да не бързаме

След първия полусезон ще се съберем и ще си поставим цели пред отбора - ще се огледаме и ще видим къде сме ние и къде е конкуренцията. Ще сме наясно какво можем да постигнем в кратки срокове и в по-големи. Разбира се, усилията ни са насочени към задържането на талантливите ни деца от Благоевград и региона. Трябва да инвестираме, да се грижим за тях. Това ще отнеме време, но резултатите ще започнат да се виждат. Набор 2003 и 2005 се развиват добре. Има деца, които са повикани при мъжете. Пирин трябва да радва. Вярвам, че ще го прави.