Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

??цо: ЦСКА е българският  цар през последния век

??цо: ЦСКА е българският цар през последния век

29-04-2018 Тема спорт

На 5 май ЦСКА ще стане на 70 години. Юбилеят ще бъде отпразнуван първо на стадион „Българска армия”, а в 18:00 часа честванията се пренасят на „Васил Левски”. От 20:00 пък червените играят срещу Лудогорец. Легенди от всички близо 40 вида спорт ще застанат под знамето на ЦСКА на 5 май. Да разкажат някоя история, да си припомнят славното минало и да начертаят плановете за светло бъдеще.
На „Българска армия” ще бъде и Христо Стоичков, най-успе??ният български футболист за всички времена. Прибира се специално за юбилея, въпреки че е ангажиран всекидневно с американския тв гигант „Унивижън”. От Маями кавалерът на „Златната топка” даде интервю само за ЦСКА. То е част от юбилейната програма, която клубът изготви специално за 5 май. Тя ще се раздава безплатно на феновете. Разговорът със Стоичков бе публикуван първо в „Труд”.

Г-н Стоичков, какво е за вас ЦСКА?
– Царство! Съдба! Класа!
Да не забравихте буквата А?
– Никога не забравям! А е първата буква от азбуката. А ЦСКА е първата буква на българския спорт. Вече 70 години. Както на??ата обща любимка Данчето Христова пее: „Всичко започва и свър??ва така!“ Започва и завър??ва с ЦСКА! Няма друга по-известна българска марка по света. Не говоря само за спорта. ЦСКА е истинският български цар в последния век!
Кои са най-хубавите ви спомени от ЦСКА?
– Денят, в който чух, че ме искат. Не можах да повярвам. Представете си едно дете, което е гледало двубоите с Ливърпул, Байерн Мюнхен, Нотингам Форест. ?? изведнъж съм в съблекалнята с моите идоли – Джеки Димитров, Стойчо Младенов, Джони Велинов, всички. Знаех и

вярвах, че и аз ще
оставя своя печат
на „Българска армия“

Няма??е ден, в който да не съм мислил за ЦСКА. По мое време на „Армията“ и в държавата въобще няма??е големи пари или някакви особени екстри. Но има??е ЦСКА и този клуб дава??е смисъл на на??ия живот и мечтите ни. Надявам се дне??ните футболисти, които идват в отбора, да осъзнават в какво велико царство попадат. Да пробие?? в ЦСКА е трудно. Да се докаже?? в ЦСКА е адски трудно. А да те запомнят завинаги – не знам дума, с която да го опи??а.
Кой мач няма да забравите?
– Цяла класация ме карате да правя. От победния финал за Купата срещу Левски през 1985-а, след който някакви умни глави в държавата ре??иха да ни разформироват. А когато днес гледам как се бият по българските терени, ние тогава сме се прегръщали. Едва 19-годи??ен новобранец в този мач скочих в битка за ЦСКА и не съжалявам. Струва??е си, на каквато и да е цена. Три пъти в живота ми са се опитвали да ме откажат. Е, накрая успяха – приключих с националния отбор на моя стадион „Българска армия“ пред очите на учителите ми Димитър Пенев и Йохан Кройф. С ЦСКА почти не помня да съм губил. Четири пъти на Левски вкарах в един мач. Един път им забих ??ампионски гол. В Европа и Барселона дори ми стана абонат. Знаете, че никога не използвам „Аз“. Там бяхме много хора с червени фланелки и емблемата на ЦСКА. Заслугите и победите не се делят.
Как ре??ихте да се завърнете като съсобственик на ЦСКА?
– България е една прекрасна страна, която за съжаление в много от годините на прехода е ръководена ло??о. Хора с комплекси бяха ре??или да няма ЦСКА, да го заличат. Това е

все едно да взриви??
паметника на Шипка!

Не, не и не! Милионите червени сърца няма как да го позволят. За България ЦСКА означава гордост и слава с всичките си олимпийски, световни и европейски ??ампиони вече 70 години. ?? така ще бъде безброй пъти по 70.
Съдбата ви наложи дълго време да играете и работите в чужбина. Чувствахте ли се встрани от ЦСКА в тези периоди?
– Няма как Христо Стоичков да е встрани от ЦСКА. На теория дори. Даже да съм на Северния или на Южния полюс и да играя футбол със снежни топки. Никога не съм бил далеч от ЦСКА! Следял съм всичко. Но прекалено много хора използват името на Христо Стоичков и затова понякога съм предпочитал да не вземам отно??ение публично. В един момент обаче ча??ата преля и се намесих. По-добре да ме няма, отколкото да оставя ЦСКА да умре, каквато опасност се задава??е. За щастие в лицето на Гри??а Ганчев и Юлиян ??нджов видях съми??леници, които искаха да върнат самочувствието на клуба. ?? сега тепърва предстои да извървим дългия път към тази цел. ??

ЦСКА да стане онази сила,
която разтърсва??е света

в почти 40 вида спорт

Какво ще пожелаете на феновете за юбилея?
– Да са навсякъде с ЦСКА! Благодарение най-вече на тях на??ият клуб го има и ще го има, докато свят светува. Всеки един с червено ??алче е важен за ЦСКА. Феновете го доказаха, тръгвайки под знамената да бранят емблемата. Само можем да им се поклоним. По случай 70-ия юбилей бих искал да стисна ръката на всеки един от тях. Нека, който чете тази програма, да приеме една истинска прегръдка от Христо Стоичков.

Феновете ви боготворят като най-великия в историята на клуба...
– Не е вярно! Аз съм само една малка частица от великата история на ЦСКА. Христо Стоичков е горд човек, защото е имал привилегията да носи емблемата на гърдите си! Велики са Симолията, Пената, Вальо Йорданов, Таня Богомилова, Любо Ганев, Боре Кьосев, Кубрат Пулев и стотици други червени ??ампиони. Аз съм просто един от тях – човек с червено сърце, който безумно обича ЦСКА!
Голям фурор вече предизвика фотоалбумът за историята на ЦСКА...
– Страхотна творба! На едно място е събрано всичко най-хубаво с марката ЦСКА. Вече го имам в Маями. Разгледах, прочетох и съм истински възхитен. Толкова много спомени, трофеи, великани на българския спорт. Очите ми се насълзяваха, когато гледах снимките. Този албум е още едно доказателство за величието на ЦСКА. На??ият клуб е космически и отдавна лети из галактиката. Това разбрах от снимката на първия ни капитан Нако Чакмаков, който се ръкува с първия космонавт Юрий Гагарин. Това е съдбата на ЦСКА – вечна слава.