Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Клоп: Чувствам се като  на първия учебен ден

Клоп: Чувствам се като на първия учебен ден

22-05-2020 Тема спорт

Готвим се за нещо, което не знаем кога ще
се случи, заяви мениджърът на Ливърпул

Мениджърът Юрген Клоп даде интервю пред сайта на Ливърпул, в което разказа за положителния ефект от завръщането на тренировките, след като неговите играчи и персонал отново се събраха на базата в сряда. За да спазят мерките за сигурност срещу COVID-19, червените трябваше да се готвят на малки групи, поддържайки социално дистанциране. Клоп пък обясни как този период е нещо като предсезонна подготовка не само за довършването на настоящата кампания, но и за следващата.
Ливърпул на практика е сигурен шампион във Висшата лига, тъй като има нужда от 2 победи в оставащите 9 мача, за да си гарантира титлата. В същото време мърсисайдци вече отпаднаха от ШЛ и ФА Къп.

Юрген, отново сте на базата в Мелууд и очевидно сте много, много щастлив, че се завръщате. Може ли да ни разкажете за тази необичайна и емоционална сутрин за вас?
- Денят започна наистина много добре. Събудих се дори по-рано от обикновено и тогава разбрах, че тази сутрин няма да е като другите. Знаете ли, почувствах се като на първия учебен ден... За мен той мина преди 46 години, но сега е почти същото. Облякох си работната униформа отново, за да отида на тренировка. Карах до базата и бях много радостен да видя момчетата. Ех, досега се срещнах само с 10 от тях и хората от щаба, но това също е добре като за начало. Всички изглеждат в добро състояние на духа. Времето е блестящо тук. Базата е приготвена отлично за нас.
Винаги сте говорили колко важен е всеки човек в Ливърпул - не само играчите, а всички членове на персонала. Това сега сигурно се усеща още повече от лична и професионална гледна точка...
- Точно така, абсолютно брилянтно е. Базата бе заета през целия този период. Не с тренировки, но например готвачите приготвяха храна за футболистите, имаше доставки и всякакви подобни работи. Много неща се случваха, които не са свързани с футбола. Затова сега е страхотно да се върнем и да видим колко добре е подготвено всичко. Рей Хоган (административен мениджър) свърши изключителна работа, за да постави нещата на мястото си. Както казах, тук има само еднопосочни пътища. Ако си на грешното място и трябва да отидеш до тоалетна, ще ти е нужен близо половин час, но такъв е животът в момента.

Всичко е различно, но трябва да свикнем

с него и после да го използваме. В момента, в който се нагодиш, тогава започваш и с правилните неща. Сега започнахме тренировки, което е плюс, но не с голяма интензивност. В крайна сметка момчетата изглеждат в добра форма. Не знаем точно колко време имаме, но то е достатъчно за останалата част от кампанията. А ние гледаме и към следващия сезон, защото не мисля, че ще има голяма почивка през лятото. Не знаем точно, но трябва да се готвим за по-кратка пауза между двата сезона. Това означава, че сега сме в период на подготовка, който трябва да използваме добре.
Доколко този период ще прилича на предсезонен лагер? Ще бъде ли подобно, ще започнете ли отново с фитнес?
- Това си е предсезонна подготовка за нас. Не знаем колко ще продължи, а и няма да имаме тестови игри и контроли. Може би ще организираме нещо помежду си, когато ни позволят. Няма да е същото като в другите летни лагери, но пак става дума за предсезонна подготовка. Обикновено нашите играчи имат 2-3 седмици почивка годишно, а сега бяха 9 седмици извън работа. Това е добре, от една страна, защото

най-сетне момчетата имаха истинска почивка

но пък в същото време не можеш да си починеш, когато се притесняваш за извънредната ситуация по света. Но това е положението и ние сега вече направихме тестовете, с които да разберем кой играч в каква форма се намира. Това е началната точка, от която да тръгнем. След това трябва да сме сигурни, че сме възможно най-готови за първия мач, после и за втория, а за третия вече да сме на 100%.
В първата сутрин гледахте две групи момчета, които започнаха. Как изглеждаха те и усещахте ли ги така, както се надявахте и очаквахте?
- Беше перфектно, абсолютно перфектно. Сесиите бяха отлично организирани, всичко беше само футбол. Ставаше дума за малки неща, да свикнем с терена, обувките и топката. Обръщане, пасове, тичане, леки ускорения и такива неща. Малко и удари... Изглеждаше много добре. Ако някой от нашите фенове се притеснява, не бива да го прави, защото момчетата са в добра форма. Предсезонната подготовка е

най-креативният период от годината

но сега не ни позволяват да правим малки мачове помежду си. Това отнема много важни неща от футбола, но за нас не е проблем. За всички е едно и също. Ние трябва да бъдем креативни, за да не им е скучно за футболистите. Ако те се наслаждават на нещата, които правят, в един момент ще бъдат готови да вдигнем оборотите. Не мисля, че някой, който е писал футболна книга, е могъл да предвиди ситуация като сегашната. Че ще дойде пандемия и играчите няма да могат да се доближават на 2 метра един от друг... Затова ние сами трябва да измислим нещо ново и ще направим.
Всички играчи ли са здрави в момента. Имаше някои, които не бяха готови преди последния мач?
- Да, с групата всичко е наред. Футболистите са здрави и дано така продължават, разбира се. Дано феновете са ни гледали. Играчите са пълни с усмивки, времето тук е чудесно.
Очевидно това е първата стъпка от процеса за завръщане. Целите ли се в определена дата за мачове, или сега просто се съсредоточавате върху това да сте заедно и да се приспособите към новите условия?
- От гледна точка на науката за спорта е голямо предизвикателство да се готвим за нещо, което не знаем кога ще се случи. Играчите трябва да са на линия в даден неизвестен момент, но това е тяхната работа. Наслаждавам се на тези проблеми повече, отколкото на проблемите, които имах в последните седмици. Затова ще намерим решение. Лигата реши да ни позволи да тренираме. Не е лесно да спазим всички разпоредби, но го правим. Затова сме тук и можем да започнем да се готвим на много сигурно място. Тренираме за бъдещето, но още не знаем кога ще започне то...