Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Красимир Балъков: Ники Михайлов е авторитет

Красимир Балъков: Ники Михайлов е авторитет

07-10-2019 Тема спорт

16 години нямаме успехи, а искаме нещата да станат от днес за утре

Красимир Балъков даде традиционната си пресконференция преди поредния лагер-сбор на националния отбор. Селекционерът засегна доста теми не само за предстоящите мачове с Черна гора и Англия, като говори и за очакваната стратегия, която ще цели дългосрочни резултати.

Г-н Балъков, как приемате предстоящите два мача с оглед шансовете ни за класиране на европейското първенство, които не са особено големи?
- Тази тема мисля, че няма смисъл да я коментираме, защото единственият ни шанс да се класираме е през месец март през баражите. Тези квалификации, които остават, са шанс за всички футболисти да докажат, че са достойни да са в състава през март.
Повикахте Николай Михайлов, а вашето правило бе националите да имат игрова практика...
- Дайте да не закачаме тези теми - Николай Михайлов! Да не говорим конкретно, защото знаем за какво става въпрос. Николай Михайлов е един от авторитетите в националния отбор и независимо че не играе, аз имам и тази традиция да искам хората, които са с опит и имат авторитет, да присъстват в националния отбор, защото са малко. Един от тях е Николай Михайлов. В предишния лагер беше Бодуров. Всички правила имат изключения.
Направихте четири-пет промени в групата в сравнение с миналите мачове. Каква е причината Георги Миланов и Николай Димитров да не бъдат повикани и какво ви притеснява преди мача с Черна гора?
- На всеки лагер имаме състезатели, които не са били викани в националния отбор. Аз искам да видя абсолютно всичко, което може да се види, за да знам на кого може да разчитаме. Ако някого не съм извикал, е, защото или не ми е допаднало и харесало неговото присъствие в националния отбор, или просто искам да видя други футболисти. Това не означава, че те са задраскани.
Какво ви притеснява преди настоящите двубои?
- Най-много това, че

доста футболисти
се оплакват
от контузии

или болежки - Страхил Попов и Божиков. Притеснявам се и заради счупения нос на Георги Костадинов, макар че играе. И това, че не във всеки мач можеш да направиш едно ядро от играчи, които са водещи в отбора. Доколкото знам, леки проблеми има и Марселиньо.

Какво искате да видите от отбора срещу Англия и Черна гора?
- Искам първо да видя характер и тези, които дойдат, да покажат, че заслужават да са в този национален отбор. А не само да присъстват в него. Ние нямаме богат материал, знаем си го, затова, колкото повече време преминава, по-малко компромиси може да правим.
Доколко са важни резултатите в оставащите квалификации, или е по-важно напасването за евентуални баражи през март?
- Резултатите винаги са важни, никога не съм казвал, че не са.

Мислите ли,
че не ми тежи

че губя четири пъти поред?! Напротив - аз не обичам да губя въобще. Но трябва да гледаме реално на нещата и ако искаме да променим нещо и да градим и постигнем успех в бъдеще, трябва да се съобразяваме с развитието на модерния футбол. Аз искам да играем модерен футбол, а не този, който се практикува от 80-90 процента в България.

Може ли да се отклоните от вашата стратегия, която налагахте и в Етър - с разиграване на топката, за да постигнете първа победа или временен резултат?
- Е, какво ще ни помогне този временен резултат?! Ние досега имаме временни резултати. Моите предшественици всички имат по повече победи и равни мачове от мен. Докъде сме стигнали?! Аз не виждам смисъл във временното. Виждам смисъл в дългосрочната работа. Да, хубаво е временното. И на мен ми се иска сега от Черна гора да се върнем като победители, ще се опитаме да го направим, но и

тези три точки
няма да ни
донесат нищо

Ако срещу Англия бяхме в ролята на аутсайдери и изглеждахме по-дефанзивни, може ли сега срещу Черна гора да бъдем отборът, който повече владее топката?
- Не може да не се съобразяваш с противника, когато играеш срещу толкова силен отбор, какъвто е Англия. Но при всички положения срещу Черна гора няма да играем, както срещу Англия.
Прави впечатление, че в страни като Косово например футболистите излизат с изключителен национализъм. Липсва ли ни тази искра?
- За това нещо трябва търпение и малко по-голям позитивизъм. Знам, че всички очакват успехи, но 16 години не сме ги имали - постоянно говорим негативно, само се критикува. Не че те не са виновни и ние - треньорите. Но точно за този национализъм - ако всички дърпаме на една страна и въпреки неуспехите виждаме и малкото положително и се опитаме да бъдем по-търпеливи, предполагам, че футболистите ще го усетят и ще има резултат.
Бъдещата стратегия, за която говорите, неминуемо ще доведе до краткосрочни лоши резултати и това може да повлияе негативно психически на футболистите...
- Повечето от тези играчи са на по-сериозна възраст. В пресата постоянно се пише защо не взимам млади футболисти, а по-опитни. Това е генерацията, която в последните 6-7 години играе и заслужава да използва своя минимален шанс през март. И да видим дали имат характер, заряд и евентуално да успеем да се класираме. Младите футболисти не ги взимам първо - защото европейското първенство до 21 години е нещо, което дава самочувствие. А и игрите, които правят там, също им дават самочувствие. Повече бият, отколкото падат, а при нас е по-различно. Времето си върви, но при всички положения за следващите световни квалификации -

дали съм аз или не

много от тези момчета ще бъдат привлечени в мъжкия национален отбор. Това е един преходен период, в който едните трябва да се затвърдят като характер и желание, а другите просто да натрупат самочувствие в младежкия тим.

Усещате ли доверие от страна на ръководството на БФС?
- Аз съм го казал, треньорската професия е много ветровита - никой не знае докога ще бъде на този пост. Имам предвид, че не е важно кой ще бъде треньор, а да се работи върху тази стратегия. Една стратегия е бизнес, а в какъвто и да е бизнес успешните бизнесмени правят планове за 7 или 10 години. Ние искаме от днес за утре да успеем. Това няма как да стане.
Каква е същината на новата стратегия, която Изпълкомът прие?
- Това е един 10-годишен проект. В него са застъпени три основни факта. Първо е съвместната работа с Министерството на младежта и спорта, с БФС и с клубовете. С тези клубове, които отговарят на това лицензиране, което ще бъде определено, за да получат допълнително средство. Клубовете инвестират в този проект 30%, държавата трябва да инвестира 70 процента и БФС също да заделя средства. Това е нещо, което тепърва ще влиза в дискусия с Министерството на младежта и спорта и ще бъде обявено. Това ще бъде само за детско-юношеския футбол, а не за мъжките отбори.