Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Красимир Иванов:  Бъдещето на Роси  в Левски е сигурно

Красимир Иванов: Бъдещето на Роси в Левски е сигурно

03-11-2017 Тема спорт

Изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов гостува в Sportal. Финансистът говори за всичко най-интересно около случващото се в синия клуб. Той излезе и с официална позиция относно бъдещето на Делио Роси.


Г-н Иванов, как ръководството прие загубата от Лудогорец?
- Логично е след загуба настроението да е минорно. Когато се играе срещу шампиона, изводите, които си правиш след един такъв двубой, са по-големи.
Появиха се много коментари в последно време, че Левски играе прекалено защитно. В ръководството има ли разговори, че отборът трябва да играе атакуващ футбол или това е отговорност само на треньора?
- Всичко е в ръцете на треньора. Как изглежда отборът, какъв е пътят, по който трябва да се върви, и чисто спортно-техническият му аспект, е отговорност на наставника. Разбира се, че от наша страна има желание да виждаме по-атрактивен футбол, но то не може да бъде за сметка на това, което се опитваме да постигнем в дългосрочен план.
Левски не е в толкова труден период, отколкото по време на онази среща в зала „Универсиада“, когато Спас Русев бе готов да се оттегли от клуба. По-стабилен ли е Левски сега?
- Мисля, че Левски е по-стабилен. Смятам, че посланието, което ние излъчваме навън, е по-ясно разбрано. Става въпрос какво се опитва да направи клубът с привличането на треньора и многото нови футболисти. Решили сме да градим нещо с ясното съзнание, че можем и да грешим на моменти.
Една от болките на Спас Русев бе, че няма фенове по трибуните на „Герена“…
- Това е и моя болка. Мога чисто финансово да кажа това. Футбол без фенове е нещо лошо. Виждате тези, с които искаме да сравняваме в Западна Европа, постоянно пълнят стадионите. Желанието ни е и ние да правим това. Разбира се, че има и обективни обстоятелства, които пречат да се случи това, но за клуб като нашия присъствието на феновете по трибуните е основна задача.
Но феновете в България винаги са зависими от резултатите…
- Не е само в България. Очевидно, когато нещата вървят добре, всичко е по-емоционално и се носим на крилете на еуфорията. А когато нещата не вървят, е съвсем нормално да има отлив от трибуните.
Реален кандидат ли бе Левски за титлата? Вярвате ли, че отборът е още в играта?
- Ние не можем да се откажем от играта. Да, наистина може да се сметне в момента каква е разликата между първия в класирането и нас. Имахме друг план и се надявахме да бъдем по-добре в първенството на този етап.
Коя е голямата цел пред отбора – добро представяне в евротурнирите през следващия сезон?
- Участието в европейските клубни турнири са важен измерител на това какво се опитваме да направим и докъде сме стигнали спрямо конкуренцията на по-широко ниво, защото това, което се случва в България, хората могат да го видят в първенството. За нас участието в евротурнирите е голям приоритет.
Има ли вече конкретни цели от треньорското ръководство за селекция?
- Да, има.
Бъдещето на Делио Роси сигурно ли е на „Герена“?
- Трябва да е ясно, че клубът стои твърдо зад старши треньора. Надяваме се с Делио Роси дългосрочно да работим за изграждането на един нов облик на Левски. Бъдещето на наставника е много сигурно.
Как той приема работата си? Доволен ли е от условията и от всичко, което се случва в Левски?
- Целта на ръководството е да направи за него и екипа му преходът на работа в България много по-лесен. Да се улесни комуникацията с хората, по-добре да разбира какво и защо се случва. Защото аз съм имал шанс да работя в чужбина и знам, че първите няколко месеца са шок за системата на човека. Надявам се, че това ще даде съвсем скоро по-добри резултати. Виждам го почти всеки ден и мисля, че той се чувства по-добре тук. Роси е човек със сериозен опит.
Стабилен ли е финансово Левски към този момент?
- Да. Това е краткият отговор.
Говореше се за огромни дългове в един период. Намаляха ли те?
- Дълговете са намалели, но все още имаме да приключим някои от задачите, които си бяхме поставили. От Общото събрание и след това след срещата в зала „Универсиада“ смятам, че ясно казахме, че чисто финансово целта на клуба е да направим нещо, което не се бе случвало от много време, а то е да излезем на печалба.
На срещата в зала „Универсиада“ много от феновете изразиха съмнение, че Левски може да последва съдбата на ЦСКА. Тогава вие уверихте, че ще направите всичко възможно това да не се случи. Към този етап има ли някаква подобна вероятност, ако Спас Русев в даден момент се откаже?
- На този етап ние сме подели нови инициативи, с които да осигуряваме финансовата стабилност на клуба. Смятам, че изглеждаме много по-добре в сравнение с миналата година. Тези инициативи са – осигуряване на нови приходоизточници, нов начин, по който да функционира клубът. Някои неща се виждат на повърхността в момента.
Да разбираме нови спонсори? Говореше се за големи компании?
- Такива цели имаме, имайки предвид каква е футболната действителност в България. Отборите са принудени да функционират в една среда, в която де факто такъв тип взаимоотношения осигуряват съществена част от живота на клубовете. При ниската посещаемост не се генерират финансови постъпления, телевизионните права, които се разпределят за първенството, на фона на това, което на нас ни се иска, са символични.
Толкова ли са периферни средствата, които изброихте по-горе?
- От телевизионните права през този сезон по договор с БФС и всички клубове, които участват в Първа лига, мисля, че сумата е шест милиона лева.
Успяхте ли да добиете реална представа и оптимист ли сте като финансов експерт, че Левски в следващите години ще върви нагоре?
- Аз съм оптимист, че ако успеем да положим основата на един отбор с добър облик, да се подобрят значително начина, по който той се възприема от своите привърженици и да се повиши посещаемостта на мачовете. Това ще помогне много на клуба за постигането на тези цели.
Има ли развитие за нов строеж и за построяването на козирка на сектор А? На какъв етап е? Това приоритет ли е за Левски?
- Да кажа, че на този етап е приоритет, ще ви излъжа. Целта за нас тази година е ясна – да имаме добър отбор и да имаме някаква финансова стабилност. От моя гледна точка може да звучи малко цинично, но ако бяхме направили милионна инвестиция в направата на козирка, нямаше да постигнем финансова стабилност. Те са съизмерими с парите, които трябва да бъдат вложени там. Логично избрахме да насочваме ресурсите, които имаме, в неща, които имат по-краткосрочен ефект върху целите, които ние искаме да постигаме.
Отказа ли се Левски да се бори за базата на стадион „Раковски“?
- Полагаме усилия, свързани с тази база. Но в момента тя не е свързана с футболния клуб въпреки нашето желание. Беше неприятна изненада за нас. Още повече че беше свързана с човек, който е свързан с Левски.
Издържано ли е юридически това прехвърляне на собствеността?
- Юридически да. Ефектът, който е бил търсен, е бил постигнат. Легендите на клуба, които са били част от това дружество, са били изключени. Направени са почетни и в момента има нови членове и акционери. Те не са свързани с футболния клуб. Но от наша гледна точка взехме решение да не се оставяме да бъдем въвлечени в тази ситуация.
Левски ще подкрепи ли кандидатурата на Борислав Михайлов или ще издигнете ваш кандидат?
- Официално в клуба не са водени подобни разговори. Не сме правили подготовка за участието на този конгрес. Като му дойде времето, ще имаме по-ясна позиция по темата.
Трябва ли да има в Изпълкома хора на Левски?
- Аз ще използвам думите на г-н Русев, че там има хора на Левски. Не е това приоритетът, който сме си задали. Основният въпрос е да се постигне голяма дискусия за това, което предлагаме като продукт.
Как виждате Левски след две години?
- Аз съм оптимист, но и силно суеверен човек. Ще си позволя да не я споделя с вас, но определено виждам бъдещето на Левски много хубаво.