Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Кристиано Джарета: ЦСКА не взима играчи,  без да са гледани на живо

Кристиано Джарета: ЦСКА не взима играчи, без да са гледани на живо

08-01-2020 Виктор ГЕЦОВ

Спортният директор на ЦСКА Кристиано Джарета даде интервю за „Тема Спорт”, докато се провеждаше първата тренировка на отбора за 2020 г. Италианецът говори за отминалия есенен дял, както и за това, което предстои напролет. Джарета коментира и своето бъдеще на „Армията”, тъй като договорът му изтича през лятото. 51-годишният италианец бе назначен в ЦСКА в началото на 2019-а.

Г-н Джарета, какви са първите ви впечатления от играчите след завръщането им в София?
- Хубавото е, че са в добра форма, защото имаха индивидуални тренировъчни планове за ваканцията. Сигурен съм, че ще направим добра подготовка и още отсега искаме да започват официалните мачове. Трябва да забравим представянето ни от началото на сезона. Последните два месеца от есента бяха по-показателни за нивото на нашия отбор. Вярвам, че можем да надградим и да покажем по-силни резултати. Ясно е какво се иска от нашия клуб и се надявам, че ще го изпълним.
Какво трябва да направи клубът, за да поправи щетите от есенния дял? Колко нови футболисти са необходими според вас?
- Вече имаме един нов - Ахмедов. Освен това нека не забравяме, че Енрике не записа нито един мач през есента и

ще е като ново
попълнение

макар че трябва да видим какво е здравословното му състояние. До голяма степен същото се отнася за Бикел, който пропусна немалка част от есента, както и за Юрич. Особено Юрич така и не успяхме да го използваме редовно. Трябва да оценим с какво разполагаме по време на подготовката. В същото време ние сме и участници на трансферния пазар. Ако се появи добра възможност да вземем качествен играч, ще бъдем готови да подсилим състава си.
В състава вече има половин дузина централни нападатели. Каква е ползата от толкова много играчи на тази позиция? Какъв е смисълът от привличането и на Ахмедов?
- Смятам, че Ахмедов прави стъпка напред, като преминава в ЦСКА. Зависи от него да покаже своите качества. Ние сме уверени в него, имаме добро чувство за Ахмедов. Той, естествено, се нуждае от време, за да се адаптира към отбора, към новите тактически указания и да заработи правилно. Но смятам, че този играч ще ни бъде от полза. Важното е да имаме добра конкуренция, необходимо е футболистите да тренират възможно най-усърдно, за да заслужат статута на титуляри. Хубаво е да имаш конкурентен състав, с повече от един играч на всеки пост.
Колко още играчи искате да привлечете? Крушчич каза двама...
- По принцип назоваването на конкретна бройка нови е излишно. Винаги е възможно да излезе още нещо като опция, така че не е необходимо да си поставяш някакви граници. Трябва да оценим внимателно нашия състав. Искам да подчертая, че през есента не сме играли с Енрике и Юрич, а Бикел пропусна голяма част от заключителните етапи. Ден след ден

по време на
подготовката
ще видим

каква е ситуацията с играчите и кое е най-добре за нас. На база на това ще проучим и възможностите за зимна селекция.
Възможно ли е някои футболисти да напуснат?
- Ще видим. Засега не сме взели решение да се разделим с някой играч. В хода на подготовката ще стане ясно.
Какъв е процесът по избор на ново попълнение в ЦСКА? Наскоро от Левски заявиха, че следят дори профилите на желаните играчи в социалните мрежи...
- На първо място са техническите качества. Това е водещото - характеристиката на играча. На второ място е личността на дадения футболист. Разбира се, това не е по-маловажно от качествата му на терена. Искаме да се убедим, че играчът е сериозен като човек. Затова, преди да подпишем с някого, обичаме да разговаряме с него, както и да проучим семейството му. Това е важно. По отношение на социалните мрежи - знаете, че петдесет процента от това, което се публикува там, е истина, а останалите петдесет процента са лъжа - нещо изкуствено за пред хората. Така че е много по-добре да се срещнеш лично с играча, да имаш пряк контакт с него и да разбереш неговата история.
В колко мача наблюдавате футболистите, които сте набелязали?
- Обикновено гледаме страшно много двубои на видео, но задължително отиваме да го видим и на място. Никога не привличаме играч, когото не сме гледали на живо. Оценяваме желаните футболисти в дълбочина.
Ще подпишат ли нови договори Пинто и Бусато?
- Ще видим. Сега е важното да се концентрираме върху подготовката. Имаме достатъчно време, за да вземем най-доброто решение за всички ни.
Вашият контракт също изтича през лятото. Ще останете ли в ЦСКА и след това?
- Не знам. Важното и за мен, и за отбора, е да се концентрираме върху втората част от сезона. Най-вече, защото трябва да подобрим това, което показахме през първия дял. Началото беше доста лошо и трябва да си възстановим позициите и да съкратим изоставането от останалите отбори. Необходимо е да преследваме титлата. Но що се отнася до договори и прочие - има време за това. Най-важното нещо сега са резултатите.
Каква е реалистичната цел пред ЦСКА за пролетния дял?
- Целта е

да се класираме за
евротурнирите

Това трябва да е водещата ни цел, поне на първо време. Всичко останало ще е провал на база целите преди началото на сезона.
Изправяте се срещу Левски още в първия пролетен кръг. Добър момент ли е това?
- Необходимо е да се подготвим доста добре през зимата. В последно време печелим рядко вечното дерби. Миналия сезон го направихме само веднъж. Така че сега е добър момент да се изправим срещу Левски, но трябва да сме повече от готови. Задължени сме

да поднесем
добър подарък
на феновете

в първия пролетен кръг.
Какви са впечатленията ви от другите конкуренти - Лудогорец, Левски, Локо Пловдив?
- Да бъда честен - не ги следя твърде внимателно в момента. Реално те не са и направили кой знае какви движения през зимата.
Крушчич остава старши треньор, нали така?
- Абсолютно. Не сме се съмнявали в него нито за момент - още от началото, когато пое отбора. Резултатите в края на есента в немалка степен са заслуга на треньора. Той се справя добре, има правилната идея в тактическо и техническо отношение. Отборът се разви много под негово ръководство. Това е пътят, по който трябва да вървим.