Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Марков: Титла навръх юбилея ще е голяма награда

Марков: Титла навръх юбилея ще е голяма награда

03-07-2017 Тема спорт

Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков говори с подробности пред Диема спорт за ремонтите по базата в Панчарево и подготовката на отбора за новия сезон. Една от ръководните фигури на „Армията” заяви, че целта е спечелването на титла навръх 70-годишния юбилей на клуба.

Г-н Марков, какво още трябва да се направи по базата в Панчарево, за да я видим в завършен вид?
- Базата вече е в достатъчно добър вид, за да може отборът да се готви пълноценно на нея. Има обаче още немалко неща да се направят, преди да е напълно завършена. Имаме два тревни терена, в момента се изгражда и трети такъв. Отделно предстои да се направи един изкуствен терен с маломерни размери, фитнес зала за силова подготовка, а на мястото на стрелбището собствениците възнамеряват да изградят хотел, където да настаним децата от школата. Там ще има и ресторант, там ще се извършва и учебният процес.
На каква сума се равнява тази инвестиция?
- Трябва да се обърнете към собствениците г-н Ганчев и г-н Инджов, те инвестират, аз не съм упълномощен да посоча цифри.
Като че ли Панчарево изглежда като паралелна вселена на фона на това, което беше допреди само две години?
- Базата беше изградена още преди 36-37 години, когато бях футболист на ЦСКА. За тогавашните изисквания

бе една от
най-добрите в
Източна Европа

Сега критериите вече са коренно различни. Доскоро базата беше изоставена, тук на терените имаше дръвчета, по-високи от мен. А ето, че сега вече играем контроли на осветление. Бунгалата са изцяло реновирани, те се превърнаха в едни малки къщи. По двама играчи в бунгало ще бъдат настанени и всеки ще има самостоятелна стая. Разширени са баните, има и най-модерна топлоизолация.
Има ли срок кога трябва да бъде напълно готова базата на ЦСКА?
- Такъв срок не е поставен, но предполагам, че до есента третият терен ще бъде готов - той е зад бунгалата, където преди имаше басейн. А що се отнася до маломерния терен, фитнес центъра и хотела - те ще бъдат започнати в началото на следващата година.
Може ли да се каже, че единственият горчив привкус за всички цесекари е недопускането на клуба до Лига Европа?
- Безспорно това се прие доста негативно в клуба. До голяма степен е горчива глътка, предвид на всичко положително с инвестициите в базата и представянето на отбора и развитието му. Щеше да е прекрасно да сме в Европа. Искахме да видим как играчите израстват в такива срещи.
Обявихте, че ще си търсите правата, има ли някакво развитие в тази насока?
- Няма, а не може и да има за толкова кратък период. Това са процедури, които траят по-дълго време, особено тези, свързани с решенията на Арбитражния съд в Лозана.
Водят ли се преговори с нови играчи?
- Перманентно се водят. Но не искаме да афишираме такива априори. Практиката показва, че някой път не са се осъществявали сделки, защото в наш български стил е било правено така, че даден играч да не стане състезател на определен роден клуб.
Имате ли чувството, че и в момента се случва нещо такова?
- То винаги се е случвало в България. Най-добре е трансферите да остават скрити от обществеността. Но

разговори се водят с
най-различни играчи

Някои състезатели обаче, които предварително бяха готови да дойдат, се отказаха заради неучастието в Лига Европа.
Заговори се за трансфер на централния нападател Абел Камара от Португалия, имате ли интерес към него?
- Казах, че не бих искал да изпадам в подробности по тази тема. Чак когато такъв играч, дали е въпросният, или някой друг, дойде в София и подпише договор, тогава вече ще го обявим.
Предстои 70-ата годишнина на ЦСКА, имате възможност да спечелите титлата точно тогава, как гледате на тази възможност?
- Много силно го желаем. Това би била много голяма награда за феновете - да вдигнем титлата по случай този юбилей. Затова и се прави много сериозна подготовка, за да се постигне целта. В ЦСКА винаги гоним максималното.
Очаквате ли и удари под кръста?
- Те са част от нашите нрави и обичаи по балканските земи. Няма да ме изненадат подобни ходове и действия. Опитът показва, че ги е имало. Ако отборът върви във възходящ път на развитие, ще успеем да се справим с подобни неща. Но няма да се поколебаем и да им отговорим.