Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Младенов: 9 точки са стопяеми

Младенов: 9 точки са стопяеми

06-02-2020 Тема спорт

Фенската маса е огромна сила, но трябва да има харизматична фигура, в която да повярва

Най-успешният треньор на ЦСКА през този век Стойчо Младенов говори за голямото изоставане на отбора от върха и ситуацията около наставника Милош Крушчич. Екзекутора на Ливърпул даде интервю за Канал 3 от лагера на своя тим Кайсар в Турция.

Г-н Младенов, как гледате на събитията в българския футбол? Въпреки че сме в зимна пауза, виждаме доста интересна ситуация и около Левски, и около ЦСКА...
- На мен ми се иска и ЦСКА, и Левски да са на нивото, на което винаги са били. В последните 9-10 години обаче двата клуба не успяват да постигнат желаното. По отношение на ситуацията в първенството - 9 точки са стопяеми. Всичко е въпрос на манталитет, характер, селекция, стил, схема на игра... Това е поредица от неща, които трябва да са на топниво, за да успее ЦСКА, пък и за Левски се отнася същото. Единственото, което Лудогорец няма - това е фенската маса. Това е огромна и мощна сила, но ЦСКА и Левски не могат

да се възползват
максимално от
своите привърженици

А силата на феновете съм я изпитвал на гърба си и като футболист, и като треньор - когато нещата буксуват, тогава публиката е способна да вдигне и умрял от гроба. Въпросът е да има харизматична фигура, в която да повярват, за да покажат своето присъствие и подкрепа във всеки мач. Това е силата на нашата армейска маса.
Големите притеснения на всеки, който обича ЦСКА, са четвъртото място, а също и това, което показва отборът в контролите. Няма вкаран гол, няма победа, сякаш няма нещо, което да прави хората оптимисти за пролетта...
- Аз по-добре да намаля тембъра, защото, като започна да говоря за ЦСКА,

вдигам адреналина

Не ми се иска да коментирам всичко това. Всеки си има своето мнение, но има хора вътре в клуба, които са доказали, че умеят да ръководят. Всичко е въпрос на подробен анализ. Има ръководители, които най-добре преценяват и знаят кого да привлекат и на кого да гласуват доверие - това се отнася както за селекцията, така и за треньора. Отговорността не е в нас, привържениците, а в спортно-техническото ръководство и в клубната управа.
Представяте ли си един ден отново да видим дерби с Младенов като треньор на ЦСКА и Мъри Стоилов начело на Левски?
- Били сме, надявам се пак да бъдем. Защото, в края на краищата, това са нашите любими клубове. Всичко е възможно и се надявам да се осъществи. Ще е изключително добре. И нивото на шампионата ще се вдигне, и интересът. Всичко е въпрос на време и моменти.
Реалистично ли е да се стигне до това в близко бъдеще?
- Във футбола моментите толкова бързо се менят, че

това, което днес е
истина, утре е лъжа

Всичко е възможно във футбола. Всичко зависи от политиката на клубовете, намеренията, целите и така нататък. Ще съм един от най-щастливите хора, ако ЦСКА отново е шампион един ден. Като фен го желая. Много станаха годините без титла.
Като познавате Гриша Ганчев, допускате ли, че в този момент можем да говорим за някакво безвремие в ЦСКА?
- Няма такова безвремие. В ЦСКА всяко време е ценно. В ЦСКА винаги са ни възпитавали да гоним победа и само победа, на всяка цена. Това винаги е било мотото на ЦСКА. Неуспехът не може да ни устройва. А щом не си шампион - това е неуспех. В ЦСКА са ни учили, че единственото удовлетворение са титлата и успехите в евротурнирите.
В едно ваше интервю неотдавна казахте, че ЦСКА не е училище за треньори. Не се ли получава донякъде точно това в последните месеци? Помощник на Люпко стана старши треньор, без да е имал някакви успехи като наставник преди това. Трябва ли да се гласува доверие на Крушчич в този момент?
- Не е коректно да коментирам мои колеги. Там има ръководство, което си е извоювало имиджа на можещи и знаещи хора. Те са

в правото да
си отстояват
решенията

Не всеки треньор може да успее. Има поредица от неща, които трябва да са налице в клуба, за да може треньорът да има шанс да успее. Но монетата има и друга страна. ЦСКА е такъв клуб, че всеки треньор, който е там, може да стане шампион. От позицията на аутсайдер се става шампион. Напълно възможно е, всеки треньор, който влезе в ЦСКА, да стане шампион във всеки сезон.
Включително и Крушчич?
- Всеки способен и можещ треньор.
Каква е прогнозата ви за вечното дерби в първия пролетен кръг?
- Всичко ме интересува и следя, защото не се знае къде ще попадна в следващия момент. Може да попадна в друг клуб в България освен ЦСКА. Следя обстойно всяка среща, когато имам възможност. Но за дербито не мога да дам прогноза. Това е мач, в който ситуацията е непредвидима, независимо от състоянието на клубовете.